Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποχώρηση στα NPLs των τουρκικών τραπεζών το β' τρίμηνο 2020, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι

Fitch: Υποχώρηση στα NPLs των τουρκικών τραπεζών το β' τρίμηνο 2020, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι
Να έκθεση της Fitch για τις τουρκικές τράπεζες
Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω σημαντικών προσκλήσεων από την αποδυναμωμένη λίρα και τη βυθιζόμενη στην κρίση οικονομία, σχολιάζει σε έκθεσή της για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2020 η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρεται, η αύξηση των δανείων επιταχύνθηκε απότομα το β’ τρίμηνο (κυρίως στις κρατικές τράπεζες), καθώς η ανταπόκριση της κυβέρνησης στον κορωνοϊό επικεντρώθηκε σε πιστωτικά κίνητρα, ιδίως μέσω του Ταμείου Εγγύησης Πιστώσεων.
Ωστόσο, οι αρχές σηματοδότησαν μια αυστηροποίηση για το γ’ τρίμηνο.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) μειώθηκε κατά 50 μ.β. στο 4,3% στο τέλος του β’ τριμήνου 2020, χάρη σε προσωρινές αναβολές πληρωμών δανείων.
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα NPLs θα εμφανιστούν στα οικονομικά αποτελέσματα προσεχώς.
Οι κίνδυνοι ποιότητας περιουσιακών στοιχείων για τις τράπεζες είναι σημαντικοί λόγω των ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και της κατάρρευσης της λίρας.
Τα κέρδη παρέμειναν σταθερά και οι βασικοί δείκτες κεφαλαίου είναι επαρκείς στις περισσότερες τράπεζες.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την κεφαλαιοποίηση είναι υψηλοί λόγω των πιέσεων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, της ευαισθησίας στη λίρας και της αστάθειας της αγοράς.
Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης έχουν αυξηθεί στις ασταθείς συνθήκες της αγοράς, αλλά οκτώ τουρκικές τράπεζες προσέλκυσαν κοινοπρακτικά δάνεια κατά την περίοδο τουlockdown.
Η ρευστότητα σε ξένο νόμισμα του τραπεζικού τομέα επαρκεί για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης των ευαίσθητων στην αγορά τραπεζών.
Στις 9/9, η Fitch Ratings σχολίαζε πως η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών, σχολιάζει η, η οποία, υπενθυμίζεται, πρόσφατα υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook για τον κλάδο, αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.
«Η ποιότητα του ενεργητικού είναι μια βασική ευαισθησία για τις τουρκικές τράπεζες, παράλληλα με τη ρευστότητα σε ξένο νόμισμα.
Συνδέεται στενά με το λειτουργικό τους περιβάλλον και το μακροοικονομικό σκηνικό, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί φέτος λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, τα NPLs θα μετριαστούν από τη ρυθμιστική ανοχή και την αύξηση δανείων. (…)
Η ταχεία αύξηση των δανείων που οφείλεται στον δανεισμό σε τοπικό νόμισμα, ήταν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση των κυβερνητικών πολιτικών τόνωσης.
Η ζήτηση για δάνεια σε ξένο νόμισμα παρέμεινε ασθενής, επιδεινωμένη από την αστάθεια της λίρας», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, προσθέτοντας ότι οι απομειώσεις δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την κερδοφορία, καθώς οι τράπεζες προβλέπουν αυξημένους κινδύνους σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9.
Ο οίκος αναμένει το κόστος κινδύνου των τραπεζών φέτος να παραμείνει υψηλό και οι εισπράξεις από τόκους να μειωθούν βραχυπρόθεσμα, λόγω των αναβολών πληρωμής και των περιόδων χάριτος των δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης