Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι ανησυχίες για το ευρώ αυξάνουν τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων

Capital Economics: Οι ανησυχίες για το ευρώ αυξάνουν τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων
Η αρχική ανακοίνωση και η επακόλουθη αύξηση του PEPP συνέβαλαν αναμφισβήτητα στην ισχύ του ευρώ φέτος
Οι ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ αυξάνουν τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.
«Πριν από τη συνεδρίαση της πολιτικής της ΕΚΤ, υπήρχε μια αυξανόμενη προσδοκία ότι η Τράπεζα θα προσπαθούσε να περιορίσει την άνοδο του ευρώ.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει παράδοση να μην παρεμβαίνει στη συναλλαγματική ισοτιμία και η πρόεδρος Lagarde διατηρεί τη φήμη της ότι δεν λέει και πολλά για οποιοδήποτε θέμα στις συνεντεύξεις Τύπου της», σχολιάζουν οι αναλυτές στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξης τύπου.
Στην περίπτωση αυτή, απλώς ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν στοχεύει στη συναλλαγματική ισοτιμία αλλά την παρακολουθεί στενά.
Ωστόσο, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, υπογράμμισε ότι ανησυχεί για τη δυναμική του νομίσματος.
Αυτό εγείρει το ερώτημα τι ακριβώς θα έκανε η ΕΚΤ εάν το ευρώ ανατιμηθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων μέσω του QE αναμένεται να ασκήσουν πτωτική πίεση στο νόμισμα.
Όμως, η αρχική ανακοίνωση και η επακόλουθη αύξηση του PEPP συνέβαλαν αναμφισβήτητα στην ισχύ του ευρώ φέτος.
Για τον λόγο αυτό, η Capital Economics εκτιμά ότι είναι πιο πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων, εάν το κύριο μέλημα είναι η ισχύς του ευρώ.
«Τούτου λεχθέντος, προς το παρόν εμμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για μία νέα μείωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης