Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ρινόρροια ΕΝΥ: Όταν η μύτη που τρέχει κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό…

tags :
Ρινόρροια ΕΝΥ: Όταν η μύτη που τρέχει κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό…
Χρίστος Γεωργάλας
Ωτορινολαρυγγολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικής Κεφαλής και
Τραχήλου – Διευθυντής Τμήματος
Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
Παραρρινίων και Βάσης Κρανίου ΥΓΕΙΑ
H μύτη που τρέχει μπορεί να είναι απλώς ένα σύμπτωμα κρυολογήματος, αλλά κάποιες φορές μπορεί να κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό.
Αυτό συνέβη και σε ασθενή μας η οποία είχε επισκεφτεί μια σειρά από ειδικούς, που είχαν κατά καιρούς διαγνώσει πολύποδες, κρύωμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο, κατά την εξέταση φάνηκε ότι υπήρχε μια επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και στη ρινική κοιλότητα –ένα «έλλειμμα της βάσης κρανίου»– και αυτό που νόμιζαν ότι ήταν πολύποδας ήταν ένα τμήμα του εγκεφάλου που είχε κατέβει μέσα στη μύτη, ενώ αυτό που έτρεχε δεν ήταν μύξα, αλλά εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Με μια επέμβαση ενδοσκοπική, η τρύπα (το έλλειμμα αυτό) έκλεισε με επιτυχία και η ασθενής πήρε εξιτήριο μετά από 48 ώρες.
Η επικοινωνία αυτή δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά είναι κάτι που βλέπουμε αρκετά συχνά σε κέντρα αναφοράς σαν το δικό μας, και ενώ η σύγκλεισή της είναι μια επέμβαση χωρίς σημαντικές επιπλοκές, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% σε έμπειρα χέρια. Δυστυχώς, συχνά βλέπουμε ασθενείς στους οποίους η διάγνωση έχει καθυστερήσει ή και αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές επεμβάσεις (πάνω από τους μισούς ασθενείς που προσέρχονται σε εμάς με ρινόρροια ΕΝΥ έχουν ήδη στο ιστορικό τους μία ή περισσότερες προσπάθειες σε άλλα κέντρα). Η αποτελεσματική τους αντιμετώπιση είναι καίρια, καθώς πέρα από τη ρινόρροια οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν από μηνιγγίτιδα: τα μικρόβια της μύτης μπορεί εύκολα να προσβάλουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Πότε υποψιαζόμαστε Ρινόρροια ΕΝΥ;

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ασθενείς με ρινόρροια ύποπτοι για εγκεφαλονωτιαία ρινόρροια. Ωστόσο, αν το υγρό που τρέχει είναι διάφανο και διαυγές, έχει γεύση υφάλμυρη και κυρίως αν τρέχει πάντα μόνο από τη μία πλευρά και ειδικά μετά από σκύψιμο, τότε σίγουρα γεννά την υποψία ΕΝΥ. Δυστυχώς, μερικές φορές η διάγνωση θα έρθει μόνο μετά από μηνιγγίτιδα – και μερικές φορές μετά από επανειλημμένα επεισόδια μηνιγγίτιδας.

Τι προκαλεί Ρινόρροια ΕΝΥ;

Μερικές φορές το έλλειμμα βάσης κρανίου και η ρινόρροια ΕΝΥ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα προηγούμενου χειρουργείου, κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή όγκου, ενώ όλο και περισσότερο καταλαβαίνουμε τη σημασία της αυτόματης ρινόρροιας ΕΝΥ. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες υπέρβαρες και πιστεύουμε ότι συνδέεται με αυξημένη ενδοκράνια πίεση (πίεση μέσα στο κρανίο), καθώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, προσπαθώντας να βρει διέξοδο, διαβρώνει σιγά σιγά το οστό γύρω από τον εγκέφαλο (βάση κρανίου) βρίσκοντας διέξοδο προς τη μύτη.

Πώς αντιμετωπίζεται η Ρινόρροια ΕΝΥ;

Είναι σημαντική η χειρουργική αντιμετώπιση. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα (κατάκλιση, φάρμακα που μειώνουν την πίεση) είναι προσωρινή και εμπεριέχει κίνδυνο μηνιγγίτιδας. Όπως είπαμε και πρόσφατα στις παγκόσμιες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ρινόρροιας ΕΝΥ (οι οποίες βγήκαν με πρωτοβουλία του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του ΥΓΕΙΑ), η χειρουργική αντιμετώπιση είναι το κλειδί.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν προεγχειρητικά;

O προεγχειρητικός έλεγχος είναι σημαντικός. Αν δεν είναι ξεκάθαρο, ένα τεστ βήτα τρανσφερίνης ή beta trace θα μας επιβεβαιώσει ότι είναι ρινόρροια ΕΝΥ (τα τεστ γλυκόζης κ.λπ. είναι λιγότερο αξιόπιστα). Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι κρίσιμος και περιλαμβάνει οπωσδήποτε μαγνητική και αξονική υψηλής ευκρίνειας (High Resolution CT / MRI Cisternography χωρίς σκιαγραφικό) με λεπτές τομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την εντόπιση του ελλείμματος. Πολύ συχνά η κακή ποιότητα ή η ελλιπής προσοχή κατά την εκτίμησή τους οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα. Η δική μας εμπειρία είναι ότι με προσεκτική εξέταση πάνω από το 90% των ελλειμμάτων είναι ορατά.

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Το χειρουργείο γίνεται σχεδόν πάντα ενδοσκοπικά (ακόμα και σε πολλαπλά, μεγάλα ελλείμματα ή και ελλείμματα του μετωπιαίου κόλπου) και ο λόγος, πέρα από τη μειωμένη νοσηρότητα, είναι η αυξημένη αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές και δεν χρησιμοποιούμε επιπωματισμό. Πολύ σημαντική είναι, ωστόσο, και η μέτρηση και αξιολόγηση της ενδοκράνιας πίεσης μετεγχειρητικά, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν συνυπάρχουσα ενδοκράνια υπέρταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης