Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Στο -9,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, ανάκαμψη 3,6% το 2021 - Απομακρύνεται το σενάριο ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Bank of America: Στο -9,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, ανάκαμψη 3,6% το 2021 - Απομακρύνεται το σενάριο ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη
Η Bank of America εξακολουθεί να μην περιμένει και πάλι ένα πλήρες lockdown αλλά με την αύξηση των κρουσμάτων, ορισμένοι περαιτέρω περιορισμοί δραστηριότητας ενδέχεται να είναι πιθανοί σύντομα
Στο -9,1% θα διαμορφωθεί η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, με την ανάκαμψη του 2021 να εκτιμάται στο 3,6%.
Αυτό αναφέρει η Bank of America, με αφορμή με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η DBRS εκτιμά συρρίκνωση της ελληνικής οικονομία κατά 7% το τρέχον έτος, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, με την ανάκαμψη να φθάνει το 4% το 2021.
Στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, η ύφεση φέτος θα φθάσει ακόμη και το 9% στη χώρα μας, με ανάκαμψη μόλις 1,5% το 2021.
Image

Όπως σχολιάζει, "η ΕΚΤ έδωσε ένα συνολικό dovish μήνυμα με λίγα περίεργα γεράκια".
Αυτό περιλαμβάνει την (αποτυχημένη) προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ρεκόρ χαμηλού πληθωρισμού του Αυγούστου, όπως αναμενόταν, αν και αυτό μπορεί να είναι επακόλουθο της μείωσης του ΦΠΑ της Γερμανίας ή σε μια ασυνήθιστη περίοδο πωλήσεων.
Η Bank of America εμμένει στην άποψή της ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Εν τω μεταξύ, το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της βιομηχανίας επιβραδύνεται σε επίπεδα πολύ κάτω από αυτά της προ της κρίσης, η επιστροφή της ζήτησης δεν είναι ορατή, οι λεπτομέρειες της αγοράς εργασίας δεν φαίνονται θετικές και παρόλο που ελπίζουμε ότι είναι τακτική διαπραγμάτευσης, οι εξελίξεις του Brexit δεν ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα.

Η οικονομία δεν λειτουργεί σωστά

Από την περασμένη εβδομάδα η Bank of America ενημέρωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης σε -7,3% για αυτό το έτος και 3,8% τον επόμενο χρόνο.
Οι εισερχόμενες πληροφορίες δεν έκαναν τίποτα για να αποδυναμώσουν τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται ήδη.
Πρώτον, υπάρχει η κατάσταση του ιού, η οποία παραμένει ανησυχητική σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι εκτιμήσεις της Bank of America για το ποσοστό «R» παραμένουν πάνω από 1 στις περισσότερες χώρες, με τα σχολεία να ανοίγουν ξανά στις περισσότερες χώρες.
Δεύτερον, υπάρχουν στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο, που δείχνουν ότι το IP της ζώνης του ευρώ να σημειώσει αύξηση 3%.
Βέβαια, αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από αξιοπρεπές, αλλά συνεπάγεται επιβράδυνση της ορμής σε σύγκριση με τον Μάιο και τον Ιούνιο σε μια εποχή που τα επίπεδα δραστηριότητας παραμένουν μεταξύ 7-11% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αδύναμη, και τα μηνιαία στοιχεία για μονάδες αυτοκινήτων που παράγονται από τη Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) υποδηλώνουν ότι μετά από μια σύντομη ανακούφιση τον Ιούλιο, ο Αύγουστος είχε σημαντικές απώλειες.
Αν και υπήρχαν ελπίδες ότι γρήγορα η Ευρωζώνη θα φτάσει στα επίπεδα πριν από την κρίση, τελικά το σενάριο αυτό δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί.

Οι κυβερνήσεις γίνονται νευρικές

Η κατάσταση του ιού και οι οικονομικές επιπτώσεις του φαίνεται να κάνουν τις κυβερνήσεις πιο νευρικές.
Η Bank of America εξακολουθεί να μην περιμένει και πάλι ένα πλήρες lockdown αλλά με την αύξηση των κρουσμάτων, ορισμένοι περαιτέρω περιορισμοί δραστηριότητας ενδέχεται να είναι πιθανοί σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης