Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα μίας χρήσης στο πακέτο της ΔΕΘ - «Βόμβα» Regling - Στην Ελλάδα για το συνέδριο του Economist 15-16/9

tags :
Μέτρα μίας χρήσης στο πακέτο της ΔΕΘ - «Βόμβα» Regling - Στην Ελλάδα για το συνέδριο του Economist 15-16/9
Ορίζοντα ενός έτους θα έχουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης, με το καλάθι των παροχών να είναι δραστικά περιορισμένο
Ορίζοντα ενός έτους θα έχουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το φόρουμ της Θεσσαλονίκης, με το καλάθι των παροχών να είναι δραστικά περιορισμένο και γεμάτο με υποσχέσεις για μελλοντικές μειώσεις φόρων (από το 2022 και μετά).
Το τριπλό ισχυρό μπλοκ που ορθώνουν η αβεβαιότητα της πανδημικής κρίσης, οι ενστάσεις των δανειστών για διευρυμένες φοροελαφρύνσεις και τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό (σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος η πρωτογενής ζημία) υποχρεώνει την κυβέρνηση να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ανακοινώνοντας μέτρα που θα ισχύσουν μόνο το 2021.
Θα είναι δηλαδή ορισμένου χρόνου και η πιθανότητα ορισμένα από αυτά να προσλάβουν μόνιμο χαρακτήρα είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει στην πορεία και ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει εξασφαλιστεί.
Τα μέτρα τα οποία φέρονται να προκρίνονται για το «πακέτο» της ΔΕΘ είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:
1. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Για τις εισφορές, εναλλακτικά, εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας –για παράδειγμα 55 ευρώ– ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, υπό επεξεργασία βρίσκεται νέα οριζόντια μείωση στις ποσοστιαίες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων. Μετά την πρώτη μείωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.
2. Ψαλίδι στο ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και απασχολούμενων, που εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τον κορονοϊό.
3. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή κατάργησή της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Πάνω στη ζυγαριά βρίσκονται και τα δύο σενάρια.
4. Μειωμένη προκαταβολή φόρου και για το 2021 για να σταθεί στα πόδια της η επιχειρηματική κοινότητα. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
5. Καταβολή σε μία δόση, πιθανότατα τέλη Δεκεμβρίου, των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
6. Δεύτερη ένεση αναδρομικών, επίσης τέλη Δεκεμβρίου, για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση.
Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και κατά συνέπεια, συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη δουλειάς θα δουν τη σύνταξή τους επανυπολογισμένη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Το πακέτο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός, έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί το καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων. Εάν δηλαδή θα υπάρξει «ρήτρα διαφυγής» και για το 2021, για να μπορέσουν οι χώρες να εφαρμόσουν προγράμματα αναχαίτισης των συνεπειών του κορονοϊού χωρίς αντίστοιχες επιβαρύνσεις στα ελλείμματά τους.
Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στις σημερινές συζητήσεις με συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή, παρουσιάζοντας ποσοτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις από τη βαθιά ύφεση 15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020 στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Στόχος είναι να υπάρξει χαλάρωση προκειμένου οι μειώσεις των φόρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Συνέδριο Economist με λαμπρές παρουσίες

Μετά τη «βόμβα» Regling για επάνοδο στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. από το επόμενο έτος, η σημερινή υπουργική σύνοδος στο Βερολίνο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και, όπως είπε στη συνέχεια της ομιλίας του, «μια πρόωρη επιστροφή στους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση».
Βέβαια, τις απόψεις του Ρέγκλινγκ θα τις ακούσουμε και την επόμενη εβδομάδα αφού θα είναι κεντρικός ομιλητής, μαζί με άλλους αξιωματούχους από την Κομισιόν, στο συνέδριο στου Economist που θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 15 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, στο Λαγονήσι (ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort).
Το «παρών» στο ίδιο συνέδριο θα δώσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμε Σούκρι, ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάβι Ρίβας και πολλοί άλλοι.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης