Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έπειτα από 21 ημέρες ήρθε η επιβεβαίωση του bankingnews από τη ΔΕΗ - Κάτω από 5% το ποσοστό του Fund Silhester

Έπειτα από 21 ημέρες ήρθε η επιβεβαίωση του bankingnews από τη ΔΕΗ - Κάτω από 5% το ποσοστό του Fund Silhester
Το bankingnews είχε αποκαλύψει τη μετοχική συμπεριφορά με σχετικό δημοσίευμα με το σχετικό τίτλο «To Silchester για τη ΡΑΕ κατέχει το 3, 532% των μετοχών της ΔΕΗ  και για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 9,92% - Που κρύβεται η αλήθεια;»
Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews με την ανακοίνωση της διοίκηση της ΔΕΗ για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής κάτω του 5% από το Fund Silhester International Investors LLP (Silchester) ενώ το Δεκέμβριο του 2019 κατείχε το 9,92%.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει τη μετοχική συμπεριφορά με σχετικό δημοσίευμα με το σχετικό τίτλο  «To Silchester για τη ΡΑΕ κατέχει το 3, 532% των μετοχών της ΔΕΗ και για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 9,92%. Που κρύβεται η αλήθεια;»
Το ρεπορτάζ αναρτήθηκε στο bankingnews την Τετάρτη 19 Αυγούστου με βασικό θέμα τη μείωση του ποσοστού της μετοχής του Silchester κάτω του 5%  και  συγκεκριμένα στο 3,532%.
 Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ  προσδιορίζει το ποσοστό του Silhester International Investors LLP στο 4,95%, δηλαδή οριακά χαμηλότερα του  5%.
Ωστόσο οι συναλλαγές του «Silchester» δεν έγιναν  το τελευταίο τριήμερο  αλλά είχαν σημειωθεί πριν τις 9 Αυγούστου καθώς την νέα μετοχική  σύνθεση της ΔΕΗ την είχε αποστείλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει χρονική απόσταση ενός μήνα σε σχέση με αυτή που είχε στείλει στη ΡΑΕ ενώ η ενημέρωση προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές έγινε χθες.
Η χρονική  απόκλιση της ενημέρωσης οφείλεται στο γεγονός ότι η ΡΑΕ  απαιτεί  από τις εταιρείες  που δραστηριοποιούνται  στον τομέα της Ενέργειας να δηλώνουν τη μετοχική σύνθεση  ανά επενδυτή έως το 2% και στο 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι έγραφε το Bankingnews.gr

To Silchester για τη ΡΑΕ κατέχει το 3, 532%  των μετοχών της ΔΕΗ  και για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 9,92% - Πού κρύβεται η αλήθεια ;
 
Σε βαθύ ύπνο είναι οι Χρηματιστηριακές  Αρχές αν κρίνουμε από ο γεγονός ότι το μετοχολόγιο της ΔΕΗ που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών  δεν  ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα.
 Οι εγχώριοι μικροεπενδυτές ανατρέχοντας  στο επίσημο μετοχολόγιο της ΔΕΗ νοιώθουν ασφάλεια  όταν βλέπουν ότι το Fund Silchester International Investors LLP κατέχει στο 9,92 % του μετοχικού κεφαλαίου της κρατικής  και εισηγμένης εταιρείας.
Η τρέχουσα μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ όπως καταγράφτηκε σε ρεπορτάζ του ΒΝ έκανε αίσθηση στην αγορά και αξίζει να σημειωθεί ότι δεχθήκαμε αρκετά  τηλεφωνήματα  ΑΦΟΎ  είχε ως βασικό θέμα την απομάκρυνση των θεσμικών επενδυτών από τη μετοχή της ΔΕΗ  και την ενίσχυση των μικροεπενδυτών που η συμμετοχή τους ανέρχεται πλέον στο 42%.
 Η μετοχή σύνθεση που παρουσιάσαμε στο BN προήλθε από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία για τους δικούς της λόγους  ενημερώνει τα δικά της αρχεία για τη μετοχική σύνθεση των εταιρειών που βρίσκονται στο δικό της  πεδίο ελέγχου όπως είναι η ΔΕΗ αναζητώντας τον  μέτοχο ως φυσικό πρόσωπο και σε ποσοστό υψηλότερα του 2%. 
 Αντίθετα το Χρηματιστήριο Αθηνών με βάση τη νομοθεσία και σε ρόλο Θεματοφύλακα ελέγχει της  μετοχικές μεταβολές που σημειώνονται πάνω από το 5% σε μια εισηγμένη εταιρεία.
Αντίθετα η ΡΑΕ με βάση το  δικό της νομοθετικό πλαίσιο έχει υψηλότερες  απαιτήσεις από τις διοικήσεις των εταιρειών που βρίσκονται στο εποπτικό της έλεγχο.
 Ακόμη μια φορά η πολυνομία αποκαλύπτει ότι ο Θεματοφύλακας  όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  με βάση  τη δική  τους νομοθεσία πιάνουν μόνο τα μεγάλα ψάρια  που κατέχουν μετοχές άνω του 5%  του μετοχικού  κεφαλαίου μιας εισηγμένης.
 Η ΔΕΗ με  επιστολή της  προς τη ΡΑΕ  αποκαλύπτει ότι το Horizon Growth Fund  δεν εμφανίζεται πλέον στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ  και από το  3,876% των μετοχών που είχε στην κατοχή του έχει  μειωθεί  κάτω  του 2%.
 Στο μετοχολόγιο  της ΔΕΗ  σύμφωνα  με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία το  Horizon Growth Fund  δεν εμφανίστηκε πότε  ενώ  εντοπίζεται  από τη Ρυθμιστική  Αρχή  Ενέργειας.
To Silchester International Investors VALUE Equity Taxable Trust το ένα και μοναδικό FUND που συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ για το  Χρηματιστήριο  Αθηνών κατέχει  το 9,92% του μετοχικού κεφαλαίου. Για τη ΡΑΕ με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ κατείχε το 10.6% του μετοχικού κεφαλαίου  της κρατικής  εταιρείας το 2019. Στη αναμορφωμένη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ όπως δόθηκε στη ΡΑΕ για το 2020. Το Silchester International Investors VALUE Equity Taxable Trust εντοπίζεται στη  λίστα  με ποσοστό μετοχών  της ΔΕΗ στα επίπεδα του 3,523%.
Πώς  εμφανίζεται  στο Χρηματιστήριο  Αθηνών.
Το Silchester International Investors VALUE Equity Taxable Trust  όπως ορίζει  η χρηματιστηριακή νομοθεσία   πρέπει  να ενημερώσει τις Χρηματιστηριακές  Αρχές  όταν το ποσοστό του  μειωθεί κάτω το 5%. Από το Δεκέμβριο  του 2019 έως τα Αύγουστο του 2020 μπορεί  να έχει αγοράσει και  στη συνέχεια  να ρευστοποίησε  μετοχές  και το ποσοστό να παραμένει  πάνω  από το 5%  χωρίς να έχε  την υποχρέωση να ανακοινώσει  το ύψος  των μετοχών  που κατέχει;
 
Ποιος λέει ψέματα;

Η  μετοχική σύνθεση που έχει  στα χέρια  της η ΡΑΕ  ανιχνεύει  μόλις  ποσοστό  3,523% Silchester International Investors VALUE Equity Taxable Trust .  
Πώς εξηγείται  η πτώση του από 9,92% που είχε το Δεκέμβριο  του 2019 για το Χρηματιστήριο  Αθηνών.
Το καλό σενάριο  είναι  το Fund  να  κατέχει  μετοχές  κάτω  του 2% και  να εντάσσεται  μέσα  στο 42% που  είναι το  ευρύ  επενδυτικό.
 Σύμφωνα  με τους υπολογισμούς  των δύο  διαφορετικών μετοχολογίων  της ΡΑΕ και του  Χρηματιστηρίου  Αθηνών  το  Silchester International Investors VALUE Equity Taxable Trust  έχει ρευστοποιήσει μετοχές  της ΔΕΗ σε ποσοστό άνω  του 5% καθώς  κατείχε  το 10,6% (σύμφωνα  με τη ΡΑΕ). 
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι οι εμπλεκόμενοι  φορείς είναι καθόλα  νόμιμοι  και εφαρμόζουν  την ελληνική  νομοθεσία. Αντίθετα  το  ευρύ  επενδυτικό κοινό διαπιστώνει ότι οι απαιτήσεις της ΡΑΕ  είναι υψηλότερες σε σχέση  με αυτές  που ορίζει η χρηματιστηριακή  νομοθεσία.
Στελέχη της αγοράς αναγνωρίζουν ότι το χρηματιστηριακό πλαίσιο  πρέπει  να δίνει ελευθερία κινήσεων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια  και  να κινούνται  κατά το δοκούν μέχρι τα επίπεδα του 5% χωρίς να προχωρούν σε ανακοινώσεις
Αντίθετα άλλα στελέχη εκτιμούν ότι πρέπει να εναρμονιστούν  οι κρατικοί  φορείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Χρηματιστήριο Αθηνών  να ακολουθήσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που έχει απλώσει ψιλά δίχτυα  για τους βασικούς  μετόχους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα  της Ενέργειας.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης