Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Στα επίπεδα του 2013 η απασχόληση - Χάθηκαν 195.800 θέσεις εργασίας λόγω κορωνοϊού

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Στα επίπεδα του 2013 η απασχόληση - Χάθηκαν 195.800 θέσεις εργασίας λόγω κορωνοϊού
Τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 15,7% σε 17%
Στα επίπεδα του 2013 επέστρεψε η απασχόληση μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 15,7% σε 17%.
Σε επίπεδο ροών μισθωτής εργασίας, το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος του 2020 είχαν δημιουργηθεί 170.470 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, επιστρέφοντας περίπου στα επίπεδα του 2013» επισημαίνει στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε ανάλυση του.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020, η απασχόληση μειώθηκε κατά 5% ή 195.800 άτομα.
 Συγχρόνως, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται μέχρι τον Απρίλιο λόγω μεταφοράς πολλών εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας με αποτέλεσμα να καταγράφονται στους μη οικονομικά ενεργούς.
Ωστόσο, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 15,7% σε 17%.
Πάντως, Ιούνιος και Ιούλιος εμφάνισαν ετήσια αύξηση καθαρών προσλήψεων χάρις στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις κρατικές ενισχύσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την αρχική συγκράτηση της πανδημίας δημιούργησαν προσδοκίες σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.
Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν με το δεύτερο κύμα πανδημίας και την καθίζηση των τουριστικών εσόδων (-87,5% ετησίως στο α’ εξάμηνο).
Η έκταση της ύφεσης ήταν αναμενόμενη και είναι προεξοφλημένη σε επίπεδο προσδοκιών ως προς τις προοπτικές της οικονομίας.
Αν γίνει σύγκριση του ποσοστού της συρρίκνωσης με το αντίστοιχο άλλων οικονομιών, ειδικά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τότε η επίδοση της οικονομίας μας δεν ήταν απογοητευτική, δεδομένης της υψηλής εξάρτησής της από τους κλάδους του τουρισμού-επισητισμού που επλήγησαν περισσότερο εν μέσω της πανδημικής κρίσης.
Ωστόσο,  η ελληνική οικονομία βρέθηκε, οριακά, σε υφεσιακή πορεία από το πρώτο τρίμηνο του έτους, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό ως προς την προοπτική της δυναμικής της οικονομίας και των αναγκαίων παρεμβάσεων δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών της.
Κατά συνέπεια, η λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας είναι επιβεβλημένη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης