Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί επιπλέον κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Fitch: Η κλιματική αλλαγή απαιτεί επιπλέον κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η Fitch Ratings πραγματοποίησε stress tests για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις τράπεζες
Το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει την ανάγκη για επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με όσα απορρέουν από τα σχετικά «stress tests» που πραγματοποίησε η Fitch Ratings.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι εποπτικές αρχές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρωτοστατούν στις προσπάθειες ποσοτικοποίησης των κλιματικών κινδύνων για τις τράπεζες, αν και η Ιαπωνία πρόσφατα δημοσιοποίησε stress tests για τις μεγαλύτερες τράπεζες της.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη ρυθμιστική αρχή που έχει καταστήσει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να ληφθεί υπόψη για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα για την ΕΕ έως το 2050.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν κανένα σημάδι για την καθιέρωση stress tests για τις τράπεζες και την κλιματική αλλαγή.
Οι γαλλικές και βρετανικές τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές είναι από τις πρώτες που απαιτούν stress tests για την αλλαγή του κλίματος, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα κάνουν τις τράπεζες πιο ενήμερες για το πώς ο κλιματικός κίνδυνος μπορεί να αυξήσει άλλους τύπους κινδύνων, όπως πιστωτικούς, αγοραίους, επιχειρηματικούς. (…)
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική απόδοση των τραπεζών.
Οι φυσικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα είναι γεγονότα που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις, όπως ξηρασία, πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και μακροπρόθεσμες αλλαγές στα πρότυπα καιρού που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις βροχοπτώσεις, τα επίπεδα της θάλασσας και τις θερμοκρασίες.
Οι μεταβατικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα, προκύπτουν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μέσω της μείωσης του δημόσιου αισθήματος προς ορισμένους τομείς ή της διαγραφής στοιχείων ενεργητικού υψηλής έντασης άνθρακα», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης