Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Ύφεση -8% στην Ευρωζώνη το 2020, ανάπτυξη +5% το 2021 - Δεν υπάρχει ανάγκη αντίδρασης της ΕΚΤ στην ανατίμηση του ευρώ

Lagarde: Ύφεση -8% στην Ευρωζώνη το 2020, ανάπτυξη +5% το 2021 - Δεν υπάρχει ανάγκη αντίδρασης της ΕΚΤ στην ανατίμηση του ευρώ
Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα
(upd) Η ΕΚΤ συμφώνησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αντίδρασης στην ανατίμηση του ευρώ, δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Η Lagarde δεν απέκλεισε περαιτέρω περικοπές επιτοκίων, ενώ σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε αλλαγές στο πρόγραμμα PEPP.

«Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε στην ανατίμηση του ευρώ», τόνισε η Lagarde, δήλωση η οποία έστειλε το ευρώ στα 1,1884 δολ.
Οι αγορές ανέμεναν την αντίδραση της ΕΚΤ σχετικά με το ισχυρό ευρώ, το οποίο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην ΕΚΤ.
Ωστόσο, η ΕΚΤ όπως αναμενόταν, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την ισοτιμία με το δολάριο.
«Δεν στοχεύουμε σε συγκεκριμένες τιμές του ευρώ, αλλά στη σταθερότητα των τιμών.
Παρακολουθούμε τις ισοτιμίες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ύφεση το 2020 στην Ευρωζώνη αναμένεται στο -8%, από -8,7% στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται στο + 5% το 2021, από 5,2%.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κάνουν λόγο για +0,3% +0,3% το 2020, +1,0% το 2021 και +1,3% το 2022.
Η Lagarde τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η  ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή στήριξη στη ρευστότητα της οικονομίας.
Όπως σημείωσε, ανακάμπτει η ζήτηση, ενώ ο πληθωρισμός εξαρτάται από τις τιμές ενέργειας.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός στους ερχόμενους μήνες, θα γίνει θετικός στις αρχές του 2021.
 Βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις των τιμών θα παραμείνουν», τόνισε η Lagarde.
Δεν βλέπουμε κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Ακόμη και ο αρνητικός πληθωρισμός του Αυγούστου δεν είναι ενδεικτικός της πορείας των τιμών, σημείωσε.
Image
Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Image

«Θα εξαντληθεί το PEPP»

Όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας, για την αύξηση του οποίου δέχεται πιέσεις η ΕΚΤ, η Lagarde τόνισε ότι ολόκληρο το πακέτο της αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PPEP) θα εξαντληθεί, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.
«Η επίδραση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομία», σημείωσε.
Σχετικά με τα TLROs III, η Lagarde τόνισε ότι ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις τράπεζες να δανείσουν την οικονομία, όχι να χτίσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια
«Οι 3 πυλώνες της ΕΚΤ, PEPP, APP και TLTROs είναι ακριβώς ζυγισμένοι για να λειτουργήσουν σωστά στη στήριξη της οικονομίας», σημείωσε.
H πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε εκ νέου μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οι καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές πολιτικές θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη από την κρίση, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Οι στοχευμένες διαρθρωτικές πολιτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναζωογόνηση των οικονομιών μας, με έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπως οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, η Lagarde σημείωσε ότι ο κίνδυνος έχει λίγο έως πολύ ενσωματωθεί στις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ - Συνεχίζονται οι αγορές τίτλων λόγω πανδημίας, μεγάλη η στήριξη στις τράπεζες από TLTRO III

μετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.
Αυτές οι αγορές ενισχύουν τη συνολική στάση της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.
Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού τελειώσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τη λήξη χρεογράφων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο αυτό θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της η ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήγουν για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρειάζεται για να διατηρούν ευνοϊκές οι συνθήκες ρευστότητας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) έχει καταγράψει μια πολύ υψηλή απορρόφηση κεφαλαίων, υποστηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το όριο του πληθωρισμού και το ευρώ στο στόχαστρο της Lagarde (ΕΚΤ) στις 10/9 – Τον Δεκέμβριο οι αλλαγές στο Πρόγραμμα Πανδημίας

Το όριο του πληθωρισμού και το ευρώ θα βρεθούν στο στόχαστρο της Lagarde (ΕΚΤ) στην σημερινή συνεδρίαση 10 Σεπτεμβρίου 2020.
Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Μαρτίου, καθιστώντας τα αγαθά της ζώνης του ευρώ πιο ακριβά για τον υπόλοιπο κόσμο και μειώνοντας την πίεση των τιμών από τα εισαγόμενα προϊόντα.
Ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περιμένουν αλλαγές από την ΕΚΤ καθώς μετατίθενται για τον Δεκέμβριο 2020, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αλλαγών στην καθοδήγηση που παρέχει η ΕΚΤ για το όριο του πληθωρισμού αλλά και την ανατίμηση του ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την αναθεώρηση των στόχων της για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2020 για θέματα νομισματικής πολιτικής αναλύοντας την πορεία της οικονομία της ευρωζώνης.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία σημειώνεται επιβράδυνση της ανάκαμψης, το ευρώ έχει ανατιμηθεί και ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ τον Αύγουστο.
Μια ανοδική αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό, θεωρείται πιθανή από την ΕΚΤ στις 10 Σεπτεμβρίου αναφέρει η Berenberg.
Η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει περισσότερο από ότι στο παρελθόν ότι τα 1,35 τρισεκ. ευρώ του PEPP (το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ) δεν αποτελεί ανώτατο όριο.
Το ενιαίο νόμισμα έχει ανατιμηθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Μαρτίου.
«Η ανατίμηση του ευρώ αρχίζει να γίνεται πονοκέφαλος για την ΕΚΤ», αναφέρει η Natixis.
«Παρόλο που δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο όπου η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο να θεωρεί αναγκαία την λήψη μέτρων, αναμένουμε κάποια λεκτική παρέμβαση από την Christine Lagarde κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρει η Natixis.
Τα πράγματα καθίστανται πιο περίπλοκα για την ΕΚΤ καθώς η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς έναν μέσο στόχο πληθωρισμού σημαίνει χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μεγαλύτερη πίεση στο δολάριο.
Η ΕΚΤ αναλύει ενδελεχώς τις τρέχουσες καταστάσεις και τη μελλοντική πολιτική.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υπαινίχθηκε ότι η εργαλειοθήκη κρίσης της κεντρικής τράπεζας μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.
«Το πρώτο στάδιο είναι να αντισταθμιστεί το αρνητικό σοκ στην αναμενόμενη πορεία πληθωρισμού που προκαλείται από την πανδημία: μέσω μιας έντονης προσωρινής φάσης πρόσθετης νομισματικής διευκόλυνσης, το PEPP (σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα νομισματικής πολιτικής) έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει αυτό το πρώτο στάδιο.
«Μόλις το αρνητικό σοκ αντισταθμιστεί επαρκώς, το δεύτερο στάδιο είναι να διασφαλιστεί ότι η στάση μετά τη πανδημία της νομισματικής πολιτικής βαθμονομείται κατάλληλα προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη σύγκλιση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού».
Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη στον πληθωρισμό τους επόμενους δύο μήνες, τότε η ΕΚΤ ενδέχεται να υιοθετήσει μεγαλύτερη χαλάρωση τον Δεκέμβριο.
Μιλώντας στο CNBC, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ V. Constancio είπε ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να πάρει νέα μέτρα στις 10/9 ωστόσο θα μπορούσε να υιοθετήσει την πολιτική της Fed αναθεωρώντας τον στόχο για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης