Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

IREMAM: Να επαναξιολογηθούν οι κανόνες των ΑΟΖ των ελληνικών νησιών

IREMAM: Να επαναξιολογηθούν οι κανόνες των ΑΟΖ των ελληνικών νησιών
Η μονομερής αντίθεση στα αιτήματα της Τουρκίας οδηγεί σε κλιμακώσεις των εντάσεων αλλά και αλλαγές στις ισορροπίες της περιοχής, αναφέρει ο επικεφαλής του IREMAM
Να επαναξιολογηθούν οι κανόνες που διέπουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες εκατοντάδων ελληνικών νησιών, πρότεινε ο  François Burgat, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αραβικών και Μουσουλμανικών Μελετών (IREMAM), επικρίνοντας τη μέχρι τώρα στάση του Γάλλου προέδρου, Em. Macron.
"Η Γαλλία πρέπει να κινηθεί προς την επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων που διέπουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες εκατοντάδων ελληνικών νησιών", δήλωσε ο Burgat, καθώς έτσι θα λήξουν οι διαμάχες δεκαετιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονομερής αντίθεση στα αιτήματα της Τουρκίας οδηγεί σε κλιμακώσεις των εντάσεων αλλά και αλλαγές στις ισορροπίες της περιοχής.
"Τα αιτήματα της Ελλάδας προς την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας, θέτουν εν αμφιβόλω το διεθνές δίκαιο, προβάλοντας την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης αυτού του τμήματος.
Και όλα αυτά εντείνουν την ισλαμοφοβία που χωρίζει τη γαλλική κοινωνία.
Και το λυπηρό είναι ότι βρίσκεται στην κεντρική στην εκλογική ατζέντα του Macron.
Ο Burgat μίλησε και για την πολιτική Macron στο Λίβανο, θεωρώντας ότι είναι μια εξωτερική παρέμβαση.
"Η πρώτη ξένη επέμβαση στον Λίβανο προήλθε από τους Γάλλους.
Οι Γάλλοι έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο στην ίδρυση της χώρας το 1920 για να διασφαλίσουν ότι επικρατούσε η πολιτική εκπροσώπηση των χριστιανών", δήλωσε ο Burgat.
Η ξένη επέμβαση αργότερα προήλθε από Σύριους, Σαουδάραβες, Ιρανούς και Ισραηλινούς που ανέλαβαν την κυριαρχία αυτής της χώρας, ακόμη και εκ των έσω, είπε.
Το αποτέλεσμα πλέον είναι η ισορροπία εξουσίας στον Λίβανο να έχει μετατοπιστεί προς τους Σιίτες και τη Χεζμπολάχ.
"Αυτό που θέλει η Γαλλία σήμερα είναι το τέλος του πολιτικού συστήματος που βασίζεται στη θρησκεία, το οποίο η ίδια καθιέρωσε και δεν μπορεί πλέον να ελέγξει".
Δηλώνοντας ότι οι πολιτικές του Macron τα τελευταία 3 χρόνια αποκάλυψαν την ατζέντα της Μέσης Ανατολής, είπε: «Παρά τις αντιδράσεις των Ισραηλινών στο Λίβανο, ο Macron πήρε το σωστό δρόμο συμπεριλαμβάνοντας τη Χεζμπολάχ στην πολιτική διαδικασία.
Η αλήθεια είναι ότι η ατζέντα του Macron για τη Μέση Ανατολή συμβαίνει κατά μήκος του άξονα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) - Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ.
Ο Macron σχετίζεται στενά με αυτόν, ανέφερε.
Εξηγώντας ότι αυτός ο άξονας είναι ενάντια στη διαδικασία που ονομάζεται Arab Spring, ο Burgat είπε: "Αυτό που είναι πιο σοβαρό στα μάτια μου, είναι ότι ο Macron είναι καταρχάς ένας de facto εταίρος στον αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε δημοκρατική δυναμική ανοίγματος στην περιοχή των ΗΑΕ και της Αιγύπτου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία υπερασπίστηκαν με εκατομμύρια δολάρια τη δέσμευσή του για τον αδιάκοπο αγώνα προς το «πολιτικό Ισλάμ» που ασκεί ο Macron.
"Αυτό το πρόσωπο της Γαλλίας, δυστυχώς, δεν είναι καινούργιο.
Η Γαλλία είναι σχεδόν τυφλή απέναντι στη Sisi και τον Haftar στη Λιβύη (ηγέτης των παράνομων ενόπλων δυνάμεων), υποστηρίζοντάς τους με κάποια υποκρισία, κατέληξε ο Burgat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης