Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πιέσεις σε Ελλάδα για διάλογο με Erdogan παρουσία Oruc Reis - Macron: Η ΕΕ να πάρει σαφή θέση απέναντι στην Τουρκία - Άρχισε η συνάντηση με Μητσοτάκη

Πιέσεις σε Ελλάδα για διάλογο με Erdogan παρουσία Oruc Reis - Macron: Η ΕΕ να πάρει σαφή θέση απέναντι στην Τουρκία - Άρχισε η συνάντηση με Μητσοτάκη
H Αθήνα πιέζεται να μπει σε στρατιωτικές συνομιλίες με την Τουρκία -στο πλαίσιο της δέσμης προτάσεων του Stoltenberg- για άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
(upd2) Στον απόηχο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ όπου ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στην Ελλάδα για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης, πραγματοποιείται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron στην Κορσική. Εκεί αναμένεται να επισφραγιστεί η αμυντική συμμαχία Ελλάδα και Γαλλίας.
Μιλώντας στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική, ο Γάλλος πρόεδρος, άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνοντας την ανάγκη για σαφή θέση απέναντι στην Άγκυρα.
«Θέλουμε να εμφανίσουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση και δυνατή θέση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε ο Emmanuel Macron, λίγο πριν την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν δίστασε να εκτοξεύσει πυρά και κατά του Erdogan, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γειτονικής χώρας.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan, Omer Celik, έκανε λόγο για «παλιό και ανήθικο παιχνίδι που παίζουν οι αποικιοκράτες».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν με έμφαση τη θερμή υποστήριξη προς την Ελλάδα που εκφράζει με κάθε τρόπο ο Macron το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλία θα δανείσει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες FREMM που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019 και βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών. Διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Belhara.

Στήριξη Macron σε Ελλάδα

Τη ανάγκη για σαφή θέση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, μιλώντας στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική, λίγο πριν τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη.
«Θέλουμε να εμφανίσουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση και δυνατή θέση όλων των μελών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία» δήλωσε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το σύμφωνο με τη Λιβύη ενώ τόνισε πως πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.
Όπως επεσήμανε, η Ευρώπη «δεν δέχεται μονομερείς κινήσεις, όπως το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, παραβιάζοντας τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας.
Στόχος μας είναι μια συμφωνία.
Θέλουμε σαν Ευρώπη να έχουμε κοινή θέση, ώστε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να έχουμε σαφήνεια, πρέπει να έχουμε πιο σαφή φωνή απέναντι στον Erdogan.
Δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αξίζουν κάτι καλύτερο».
Εξάλλου, ο Macron αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και όσα έγιναν στην Μόρια και αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε συνεννόηση με την Angela Merkel προκειμένου να βρεθεί λύση ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Δίνοντας επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η σύνοδος των 7 γίνεται στην Κορσική, είπε ότι δεν είναι τυχαίο το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών εκεί καθώς η Κορσική είναι το προπύργιο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντίδραση της Τουρκίας στις δηλώσεις Macron

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, πριν την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική.
Με αφορμή τη φράση του Macron ότι «θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι απέναντι στον πρόεδρο Erdogan», αλλά και ότι ο τουρκικός λαός «αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό», ο εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan, Omer Celik, σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «παλιό και ανήθικο παιχνίδι που παίζουν οι αποικοκράτες» και ότι η Τουρκία «θα δώσει την κατάλληλη απάντηση» στις απειλές.
«Αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παιχνίδι που παίζουν οι αποικιοκράτες.
Δείχνουν ψεύτικη αγάπη για να εκμεταλλευτούν τους λαούς, ενώ στοχεύουν τους πατριώτες ηγέτες τους.
Είμαστε περήφανοι που ο επικεφαλής των αποικιοκρατών στοχεύει τον πρόεδρό μας.
Έχουμε πρόβλημα με τα αποικιοκρατικά μυαλά, όπως το δικό σας κ. Macron.
Έχουμε ανθρωπιστικούς και αδελφικούς δεσμούς με τους λαούς που θέλετε να εκμεταλλευτείτε.
Γι' αυτό είμαστε απέναντί σας.
Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία απευθύνετε απειλητικές κουβέντες.
Η Τουρκία θα σας δώσει την κατάλληλη απάντηση. Μην μπερδεύετε κ. Macron αυτήν τη χώρα με τις φυλές που εύκολα μπορείτε να ξεγελάσετε.
Κανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο αυτής της χώρας από τον λαό του».
Image
Image

Σε κλοιό πιέσεων η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα δέχθηκε έντονες πιέσεις -κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΝΑΤΟ- για διάλογο που τελικά, όμως, θα ευνοήσει την Τουρκία, καθώς κατοχυρώνει και τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis όχι μόνο βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά πλησιάζει όσο και περισσότερο το Καστελόριζο. Μάλιστα, η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για πολλές μέρες ακόμα και τουλάχιστον έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της Γερμανίας, που κινείται στη γραμμή του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, το Βερολίνο επέμεινε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που μεσολαβεί για διάλογο, δεν μπορεί να πάρει θέση.
Ουσιαστικά στο όνομα της αποφυγής του θερμού επεισοδίου και της πολεμικής εμπλοκής που προκαλεί η Τουρκία, η Αθήνα πιέζεται να μπει σε στρατιωτικές συνομιλίες με την Τουρκία –στο πλαίσιο της δέσμης προτάσεων του Stoltenberg- για άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν όμως η Ελλάδα ενδώσει στις πιέσεις για διάλογο θα πρέπει να καταπατήσει την κόκκινη γραμμή της: δεν γίνεται διάλογος υπό το βάρος απειλών και προκλήσεων...

Η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων

Στη σκιά των πιέσεων αυτών, πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά θα υποβάλει, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της, για τις προτάσεις Stoltenberg.

Προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση, η απομάκρυνση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Στη θέση ότι η απομάκρυνση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, επιμένει η Αθήνα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις.
Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε «εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας».
Τόνισε επίσης ότι «επαναλήφθηκε η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει το μεσημέρι στην Κορσική και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese.
Στη συνέχεια για τις 16:00 (τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και για τις 17:30 (τοπική ώρα) η συμμετοχή του στην ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του κ. Μακρόν.
Στις 19:30 (τοπική ώρα), θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και η σημερινή μέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης