Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός διεθνώς, η Ινδία στο επίκεντρο - Αγωνία για το εμβόλιο - Στους 906 χιλ. οι νεκροί, 28 εκατ. τα κρούσματα

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός διεθνώς, η Ινδία στο επίκεντρο - Αγωνία για το εμβόλιο - Στους 906 χιλ. οι νεκροί, 28 εκατ. τα κρούσματα
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στην Ινδία
(upd)Εκτός ελέγχου διασπείρεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, την ώρα που τα νέα από την επιστημονική κοινότητα εντείνουν την αγωνία και κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Τρίτη 8/9 ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρούνταν ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια και το πιο φιλόδοξο κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο, η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του 2020 μια και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές εθελοντικά, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας και να εργαστεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.
Και ενώ τα νέα από τους επιστήμονες φρενάρουν την αισιοδοξία για τη διάθεση του εμβολίου εντός των επόμενων μηνών, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στην Ινδία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία παγκοσμίως, την ώρα που στη Λατινική Αμερική οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300.000.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση των θυμάτων ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία στην Κίνα, όπου για 24η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 898.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 27,6 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 18,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 27.981.242 και οι θάνατοι σε 905.851
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.388.302  και σε νεκρούς με 191.567
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 128.539 και τρίτη σε κρούσματα με 4.197.889                             
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 73.890 και τέταρτο το Μεξικό με 68.484
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.675 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.037.526 – Στους 18.080 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 691.575 και έκτη η Κολομβία με 679.181  
- Έβδομο το Μεξικό με 642.860, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 640.441 και ένατη η Ισπανία με 534.513
- Δέκατη η Αργεντινή με 500.034
- Στους 35.563 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.770 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

ΗΠΑ: Στους 190.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Μείωση θυμάτων για τρίτη εβδομάδα

Ξεπέρασαν τις 190.000 οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αν και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 190.815ν επί συνόλου 6.359.720 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αν και σε εθνικό επίπεδο, τόσο τα θύματα όσο και οι νέες μολύνσεις μειώνονται, έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε ορισμένες Πολιτείες στα Μεσοδυτικά και Βορειοανατολικά της χώρας.
Συγκεκριμένα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6/9 αναφέρθηκαν περισσότερες από 287.000 νέες μολύνσεις, αριθμός μειωμένος κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και που σηματοδοτεί την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία καταγράφεται μείωση μολύνσεων.
Παράλληλα, την εν λόγω εβδομάδα αναφέρθηκαν και περισσότεροι από 5.800 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Παρά τα θετικά αυτά μηνύματα, 17 Πολιτείες (ανάμεσα τους το Μισούρι, η Βόρεια Ντακότα, το Ουισκόνσκιν)  ανέφεραν έξαρση κρουσμάτων ενώ αύξηση μολύνσεων ανακοίνωσαν και Πολιτείες στα βορειοανατολικά όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι, το Νιου Χαμσάιρ, κα.

Ινδία: Η νέα μεγάλη εστία του κορωνοϊού, νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων

Η Ινδία ανέφερε σήμερα αυξήσεις ρεκόρ στα περιστατικά μόλυνσης αλλά και τους θανάτους από το νέο κορωνοϊό, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάσει στα 4,4 εκατομμύρια, όπως δηλώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Κατά το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 95.735 νέα περιστατικά μολύνσεων, με 1.172 θανάτους (ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων θανάτων σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα) με το συνολικό αριθμό να φτάνει στους 75.000 θανάτους.
Η Ινδία παρουσιάζει τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των περιστατικών μόλυνσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ΗΠΑ να βιώνουν τις πιο σοβαρές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Παρά την έξαρση που καταγράφεται ωστόσο εδώ και ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση της Ινδίας αίρει περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Ξεπέρασαν τους 300.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό, Περού

Τους 300.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Περού (πέμπτο παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα), το οποίο ξεπέρασε τους 30.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, αποτελώντας την χώρα που θρηνεί ον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με 93,28 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 1.075 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 35.816 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 128.539 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.
Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σε απόλυτα μεγέθη – τόσο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, όσο και αυτόν των μολύνσεων.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 611 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 4.647 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 69.095 νεκρούς επί συνόλου 647.507 μολύνσεων.
Η μεξικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των μολύνσεων είναι στην πραγματικότητα μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Αυστραλία: Επιμένει ο κορωνοϊός στη Βικτόρια – 11 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Βικτόρια, δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία σε πληθυσμό στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα 51 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και επτά νέους θανάτους, σε σύγκριση με τα 76 νέα περιστατικά και τους 11 θανάτους, που είχε αναφέρει το προηγούμενο 24ωρο.
Η αναφερόμενη πολιτεία αποτελεί το επίκεντρο της εξάπλωσης της πανδημίας στην Αυστραλία, ενώ η ημερήσια αύξηση ήταν σε διψήφια νούμερα κατά τις πρόσφατες ημέρες, ενώ εφαρμόζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μελβούρνη.
Η Βικτόρια έχει το 1/4 του πληθυσμού των 24 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, ενώ σε αυτή έχει καταγραφεί περίπου το 75% των 26.516 περιστατικών μόλυνσης από COVID-19 και το 90% των 788 θανάτων.

Ρωσία: Στις 5.363 τα νέα κρούσματα, 128 νέοι θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε 5.363 νέα κρούσματα σήμερα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε 1.046.370, ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως.
Οι αρχές επίσης ανακοίνωσαν ότι 128 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 18.263.

Γερμανία: Στα 1.892 τα νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι από την COVID-19 σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.892 στα 255.366 περιστατικά, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά τρεις νέους θανάτους στους 9.341 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Ανησυχία για την αναστολή των δοκιμών από την Astrazeneca

Η αναστολή των παγκόσμιων δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, μετά την ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η AstraZeneca αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, προκειμένου να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.
“Είναι προφανώς μία πρόκληση, ειδικότερα για τις δοκιμές αυτού του εμβολίου,” δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

ΠΟΥ για αναστολή δοκιμών από την Astrazeneca: Προτεραιότητα η ασφάλεια του εμβολίου

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι "πάνω από όλα", δήλωσε χθες η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.
«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan.
«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού.
Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης