Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα επί της οδού Ερμού λόγω της ύφεσης στην οικονομία

tags :
Έρχονται λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα  επί της οδού Ερμού λόγω της ύφεσης στην οικονομία
Τι ζητάει ο  Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας  καθώς μέρα με την ημέρα μειώνεται το …οξυγόνο ρευστότητας ενώ τα έξοδα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.
Το μόνο κυβερνητικό μέτρο με απήχηση στον εμπορικό κόσμο ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία όμως δεν είσαι σε θέση να επουλώσει τις πληγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊου ενώ είναι αποκλεισμένος από τα άλλα μέτρα που εφαρμόστηκαν όπως ήταν το πρόγραμμα  χρηματοδότησης από το ΤΕΠΙΧ II και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος  Καφούνης με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνει τα προβλήματα του κλάδου και του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας όπως είναι ο εμπορικός κόσμος.
Ο εμπορικός κόσμος ζητεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού να συμπεριλάβουν και τις εμπορικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πως θα προχωρήσουμε παρακάτω ή όλοι μαζί ή κανένας.
Γι’ αυτό, όπως  αναφέρεται  στην επιστολή Από την αρχή της κρίσης  κάναμε  λόγο για δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς, τώρα χρειαζόμαστε και δίκαιη μοιρασιά της Προοπτικής και της Ελπίδας.»
Ωστόσο ο εμπορικός κόσμος κρατά μικρό καλάθι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και διατυπώνει την ανησυχία του για την διατήρηση της επιχείρησης μέσα σε αυτό το αντίξοο  οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί
Ο φόβος του λουκέτου απασχολεί έντονα τον εμπορικό κόσμο ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί μια επιχείρηση χωρίς έσοδα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εκτιμά ότι τα πρώτα λουκέτα θα …πέσουν στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που είναι η οδός Ερμού. Η βασική αιτία είναι τα πολύ υψηλά μισθώματα τα οποία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέσο μηνιαίο μίσθωμα στην Ερμού ξεπερνά  τις 25.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τις 60.000 ευρώ.
Τα ψηλά ενοίκια είχαν διαμορφωθεί πριν την εκδήλωση της πανδημίας  και με όρους   της αγοράς σήμερα  όμως δεν μπορούν να διατηρηθούν όταν η πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 50% στα καταστήματα του πιο ακριβού εμπορικού δρόμου της Αθήνας.
 Πάντως το μέτρο μείωσης των μισθωμάτων τουλάχιστον στα επίπεδα του 30% δεν επαρκεί καθώς δεν μπορεί να καλύψει την πτώση του τζίρου που είναι διπλάσιος από την προτεινόμενη μείωση  των ενοικίων.
Ο κ. Σταύρος  Καφούνης θεωρεί ότι μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει  να παραμείνει στην αγορά. Προτρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκπονήσει  καινούργιο πρόγραμμα έχοντας ως μοναδικό κριτήριο  την πτώση του τζίρου.
Επισημαίνει ότι στην περίπτωση που κλείσει ο κύκλος του συγκεκριμένου προγράμματος θα αυξηθεί ο κίνδυνος για λουκέτα στην αγορά παρότι μέχρι σήμερα έχει διατεθεί το ποσό  του 1,8 δισ ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα.  Στην  επιστολή προς τον πρωθυπουργό  μεταξύ άλλων αναφέρεται στις κατευθύνσεις  των εξαγγελιών του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.Η εφαρμογή  νέων μέτρων θα αποτελέσουν το σωσίβιο όλων των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεραστεί η τρικυμία, ενισχύοντας αυτά που μέχρι σήμερα αποδεδειγμένα βοήθησαν την αγορά και διορθώνοντας εκείνα που αποδείχτηκαν ανεπαρκή.
Οι προτάσεις του Ε.Σ.Α  είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, η ρύθμιση των ενοικίων, η διαχείριση των επιταγών, η δημιουργία ενός κρατικού χρηματοδοτικού εργαλείου, με τίτλο «επιστρεπτέα προκαταβολή»,που ενισχύει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η μετάθεση των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση για τις αρχές του επόμενου έτους και η γενναία επιδότηση της εργασίας, πριν χρειαστεί να επιδοτηθεί η ανεργία, έγιναν αποδεκτές και θεσμοθετήθηκαν.
Υπάρχουν όμως και άλλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με σκοπό να εξασφαλιστεί ικανή ρευστότητα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των.
Επιπροσθέτως, είναι κρισιμότερο παρά ποτέ να πιεστεί το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του, λειτουργώντας με συγκεκριμένους κανόνες, προσαρμοσμένους στην «covid-19 εποχή» - χωρίς φυσικά τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων - στηρίζοντας υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες στερούνται ρευστότητας
και αποδεδειγμένα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, μόλις επανέλθει η κανονικότητα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης