Τελευταία Νέα
Διεθνή

Albayrak (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Προβλέπει ανάπτυξη 5% για το 2021 - Λάθος η κοινή στάση Ελλάδας - Γαλλίας, να το αναγνωρίσουν πριν είναι αργά

Albayrak (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας): Προβλέπει ανάπτυξη 5% για το 2021 - Λάθος η κοινή στάση Ελλάδας - Γαλλίας, να το αναγνωρίσουν πριν είναι αργά
Η Τουρκία περιμένει την επιστροφή της στην ανάπτυξη το 2021, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg
H Τουρκία θα καταφέρει να κεφαλοποιήσει την κληρονομιά της φετινής παγκόσμιας κρίσης, θέτοντας τη λίρα της στο επίκεντρο μιας νέας στρατηγικής και μιας οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, όπως και  γαμπρός του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan, Berat Albayrak, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
Στην συνέντευξη επιδόθηκε σε μια εκτενή περιγραφή ενός οράματος που διαθέτει για την τουρκική οικονομία που ωστόσο, αντανακλά τις φιλοδοξίες Erdogan, όπου μεταξύ των γενικόλογων σχολίων και περιγραφών που εξέθεσε, παρέλειψε επιμελώς να δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία για το πως θα πραγματοποιηθούν όλα όσα περιγράφει.
Ο Albayrak μίλησε για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει με δεδομένα και τεκμηριωμένα σε συγκρεκριμένες ερωτήσεις για την τουρκική λίρα, το φλέγον θέμα των επιτοκίων, την ενέργεια, τον πληθωρισμό, τα τεράστια ελλείμματα, την ύφεση της τουρκικής οικονομίας, την ανάκαμψη.
Προτίμησε να καταφύγει σε κλισέ και εθνοκεντρικές δηλώσεις του τύπου – «η Τουρκία, όντας Τουρκία, θα επιταχύνει την άνοδό της ως ένας αξιόπιστος εταίρος στην παγκόσμια οικονομία», ενώ  αόριστα μίλησε και για θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως τις κυρώσεις της ΕΕ, λόγω της έντασης που έχει ξεσπάσει με την Ελλάδα για τις αξιώσεις που προβάλει η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Albayrak η Τουρκία περιμένει την επιστροφή της στην ανάπτυξη το 2021.
Η πτώση της λίρας κατά τουλάχιστον 20% φέτος έναντι του δολαρίου, μπορεί να δώσει στη χώρα ένα πλεονέκτημα καθώς φαίνεται ότι θα επανεκκινήσει μια οικονομία που είναι πολύ ευάλωτη στις ανισορροπίες και θα επιτύχει «ανάπτυξη πάνω από 5% το 2021».
«Ένας βασικός στόχος του οικονομικού μας προγράμματος είναι να έχουμε ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεσοπρόθεσμα και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την ξένη χρηματοδότηση», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.
«Αναμένεται ότι θα το πετύχουμε αυτό αυξάνοντας τις εξαγωγές μας και τα τουριστικά μας έσοδα, κάνοντας εγχώρια παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα εισάγουμε, αυξάνοντας το ποσοστό αποταμίευσης, διοχετεύοντας τους περισσότερους πόρους μας στην παραγωγή και διατηρώντας μια ανταγωνιστική πολιτική συναλλάγματος», είπε.
Έχοντας ως στόχο τη μετατροπή της λίρας σε πλεονέκτημα, η Τουρκία βαδίζει στον δρόμο προς την ανάκαμψη την ώρα που αυξάνεται η φημολογία ότι φαίνεται στον ορίζοντα ένας νέος συναλλαγματικός πόλεμος.
Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάσαμε στις πωλήσεις σε χρυσό, με στόχο να προσελκύσουμε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις αποταμιεύσεις που βρίσκονται σήμερα εκτός, τις λεγόμενες αποταμιεύσεις «κάτω από το στρώμα», είπε ο Albayrak.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καεί αρκετά δισ. σε χρυσό για να συγκρατηθεί η καταρρέουσα ισοτιμία της λίρας, καθώς ο Erdogan στράφηκε εκεί, καθώς δεν υπήρχε συνάλλαγμα για να υπερασπιστεί τη λίρα, δεν είχε τουρισμό για προσέλκυση «φρέσκων δολαρίων» , αντιθέτως είχε ένα υπέρογκο χρέος που πρέπει να εξυπηρετηθεί.
Επ'αυτού, ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει αναθεωρήσει τον φετινό στόχο της για δανεισμό 9 δισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές.
Επίσης, σύμφωνα με τον Albayrak, το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις πωλήσεις 5ετών και 10ετών τίτλων σε λίρα.
Ηδη έχει ανακοινώσει ότι θα πάει σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου με σταθερό κουπόνι στις 17 Νοεμβρίου.
Το όραμα του Albayrak, όπως σημειώνει το Bloomberg, αντανακλά τις φιλόδοξες του Erdogan και της κυβέρνησής του να δώσει προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή ορισμένων αγαθών που τα τελευταία χρόνια εισάγονται στη χώρα.
Σε αυτό το πρίσμα εντάσσονται και τα σχέδια της Τουρκίας να αρχίσει να παράγει το δικό της αυτοκίνητο, καθώς και όλα τα οικοδομικά υλικά για την εγχώρια στέγαση.
Όπως είπε επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους να έχουν δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα αποκελιστικά με δικά τους μέσα, η Τουρκία απέκτησε τρία σκάφη εξόρυξης εκτός από το Oruc Reis και το σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.
Η ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα περιγράφει καθαρά το επίπεδο που έχει φτάσει η Τουρκία στην εκμετάλλευση υδρογοναναθράκων, είπε και επισήμαινε ότι το προσεχές διάστημα θα ολοκληρώσουν γρήγορα νέες σεισμικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Οι κυρώσεις της ΕΕ, η Ανατολική Μεσόγειος και η «ελληνογαλλική συμμαχία»

Σε ερώτηση του πρακτορείου για το τι πιστεύει αναφορικά με τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει η ΕΕ λόγω της δραστηριότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Albayrak απάντησε: «Θα πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση της Τουρκίας.
Ποια χώρα θα δεχόταν τον χάρτη που μας επιβάλλουν;
Η ΕΕ δεν πρέπει τόσο εύκολα να εγκαταλείπει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες δικαιοσύνης όταν πρόκειται για την Τουρκία.
Ξεχωριστά με την κάθε χώρα, η Τουρκία έχει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση με την πλειονότητα των μελών της ΕΕ, όταν όμως πρόκειται για την ΕΕ ως σύνολο, μια – δυο χώρες κάνουν κοινό μέτωπο εναντίον μας λόγω πολιτικών κινήτρων και εκλογικών ανησυχιών που θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο των χωρών της ένωσης.
Η κοινή στάση Ελλάδας – Γαλλίας δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο ούτε την ΕΕ.
Είμαστε σίγουροι ότι θα αναγνωρίσουν το λάθος τους όταν αποκτήσουν λίγη κοινή λογική, ελπίζουμε όμως να μην συμβεί αυτό πολύ αργά» κατέληξε.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης