Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελλάδα σε ΝΑΤΟ: Παράνομες και προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας - Αποχώρηση Oruc Reis και διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς

Ελλάδα σε ΝΑΤΟ: Παράνομες και προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας - Αποχώρηση Oruc Reis και διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς
Η Ελλάδα τόνισε στο ΝΑΤΟΠ την ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κατόπιν ελληνικού αιτήματος διεξήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή 9/9 συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας, με την συζήτηση να αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.
Έμφαση δόθηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.
Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.  
Σημειώνεται πως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Οι τεχνικές συνομιλίες

Το θέμα των τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας είχε προκύψει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε κάνει σχετική δήλωση ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Τότε η ελληνική πλευρά είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το σενάριο έναρξης των συζητήσεων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αρχίσει καμία συζήτηση υπό το βάρος απειλών και εκβιασμών και με το πολεμικό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την Πέμπτη (10/9/2020) θα αρχίσουν οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο.
Πρόκειται για μια συνάντηση -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- που  εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Stoltenberg για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της πιθανής συζήτησης για αποκλιμάκωση της έντασης μπορεί να γίνει σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα, επισημαίνει δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση Stoltenberg για τις τεχνικές επιτροπές και ως θα απαντήσει όποτε κρίνει, απαξιώνοντας την προτεινόμενη ημερομηνία για τη συνάντηση.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Macron

Σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αποτελεί η αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
Οι δύο χώρες διαμηνύουν ότι είναι διατεθειμένες να ενώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, με στόχο να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό επεκτατισμό στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλία δανείζει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες FREMM που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019 και βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών. Διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Belhara.
Στην Κορσική, ο Μητσοτάκης και Macron θα ανοίξουν την ατζέντα της στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας - Γαλλίας και την αγορά οπλικών συστημάτων.
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν θα υπογράψουν ακόμη τη στρατηγική συμφωνία, αφήνοντας ακόμη στο τον Erdogan περιθώρια να αμβλύνει την επιθετικότητά του.

State Department: Βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το State Department για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου.
«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.
Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του State Department, τονίζοντας ότι το State Department εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα.
Επιπλέον, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Η εντολή Erdogan στο Πολεμικό Ναυτικό

Για νέα εντολή του Τούρκου προέδρου στο πολεμικό ναυτικό που συνοδεύει το Oruc Reis κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Ας μην ανοίξουμε εμείς πυρ πρώτοι» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Sabah.
Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας «να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Milliyet, που δημοσιεύει το sigmalive.com, η απόφαση για τη νέα οδηγία λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό την προεδρία του Erdogan, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι κινήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Στη συνεδρίαση τονίστηκε, πάντως, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρνει σε διεθνείς πλατφόρμες το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο, δίνοντας μάλιστα την κατεύθυνση προς τους υπουργούς να τονίζουν συνεχώς το ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τα δικαιώματα της Τουρκίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης