Διεθνή

Το παράδοξο του Nasdaq τις τελευταίες 3 ημέρες... δεν είχε ξαναγίνει από το κραχ του 2001

tags :
Το παράδοξο του Nasdaq τις τελευταίες 3 ημέρες... δεν είχε ξαναγίνει από το κραχ του 2001
Ο Nasdaq είναι πλέον επίσημα στο έδαφος διόρθωσης και οι απώλειες ήταν σημαντικές
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο Σεπτέμβριος φέρνει εκπλήξεις, και όπως όλα δείχνουν μια συντριβή στο χρηματιστήριο μπορεί να είναι μία από αυτές.
Ακόμη και οι πιο ένθερμοι αισιόδοξοι της αγοράς παραδέχτηκαν ότι η παράλογη φούσκα που είχε αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν εντελώς μη βιώσιμη, και η μόνη πραγματική συζήτηση είναι πότε τελικά θα ξεσπάσει.
Οι τιμές των μετοχών έχουν σίγουρα μειωθεί αρκετά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά είναι πάντα πιθανό τα πράγματα να σταθεροποιηθούν για λίγο.
Την Τρίτη, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 632 μονάδες, αλλά αυτή η είδηση είναι ασήμαντη, μπροστά σε ένα πολύ πιο αξιοσημείωτο γεγονός: ότι ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 4,1% και αυτό σημαίνει ότι έχει πλέον πτώση πάνω από 10% από τότε που έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Μόνο μια φορά από το 2001 ο Nasdaq έπεσε ταχύτερα σε τρεις συνεδριάσεις.
Ο δείκτης είναι πλέον επίσημα στο έδαφος διόρθωσης και οι απώλειες ήταν σημαντικές.
Συγκεκριμένα, οι έξι μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε αξία κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών…
Η Apple, η οποία έφτασε το όριο των 2 τρισ. δολαρίων στις 19 Αυγούστου, υποχώρησε περίπου 325 δισ. δολάρια κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Μέσα σε τρεις ημέρες έχει μειωθεί συνολικά περισσότερο από 14%, το χειρότερο από τον Οκτώβριο 2008.
Η Microsoft μειώθηκε κατά 219 δισ. δολάρια, η Amazon υποχώρησε 191 δισ. δολάρια, η Alphabet έχασε 135 δισ. δολαρίων και η Tesla, η οποία μειώθηκε κατά 21% την Τρίτη για να σηματοδοτήσει τη χειρότερη απώλεια μιας ημέρας στην ιστορία της, έχει χάσει 109 δισ. δολάρια τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Τέλος, το Facebook έχει μειωθεί κατά 89 δισ. δολάρια.
Αλλά συνολικά το 1 τρισ. είναι ένα σοβαρό χρηματικό χτύπημα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που χαριτολογούν λέγοντας ότι εάν κάποιος είχε αρχίσει να ξοδεύει ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, δεν θα είχε φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι τώρα.
Στο επίκεντρο του sell off ήταν η μετοχή της Tesla, με την πτώση να φέρνει την αποτίμηση της στα 307,7 δισ. δολάρια.
Βέβαια η μετοχή έχει αυξηθεί φέτος περίπου στο 300% και η εταιρεία αξίζει τώρα περισσότερο από μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Toyota και η Volkswagen.
Θεωρήθηκε ευρέως ότι η Tesla θα προστεθεί στο S&P 500 την Παρασκευή, και όταν αυτό δεν συνέβη, «ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για τους επενδυτές»
Όμως, η μεγαλύτερη απογοήτευση για τους επενδυτές της Tesla θα έρθει όταν το ευρύ κοινό συνειδητοποιήσει τελικά ότι μια εταιρεία που πούλησε λιγότερα από 100.000 οχήματα και στην πραγματικότητα έχασε 862 εκατ. δολάρια πέρυσι απλώς δεν αξίζει 307 δισ. δολάρια.
«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η αρχή μιας άλλης δραματικής πτώσης, παρόμοιας με την άνοιξη του 2000 όταν ξέσπασε το tech bubble.
Αμφιβάλλω», είπε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής της Invesco.
«Νομίζω ότι αυτή η πορεία δεν είναι τόσο μια διόρθωση, αλλά μια αφομοίωση των επιπέδων, δεδομένου ότι ο Nasdaq αυξήθηκε περισσότερο από 60% από τον πυθμένα του Μαρτίου σε λιγότερο από έξι μήνες.
Συνολικά, νομίζω ότι είναι μια υγιής πορεία μετά από μια δραματική περίοδο", πρόσθεσε η ίδια.
Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι κάποια κρίση στο χρηματιστήριο έρχεται σίγουρα σε κάποιο σημείο.
Αυτή τη στιγμή στην ιστορία, οι τιμές των μετοχών είναι υπερβολικά υπερτιμημένες.
Το 1990, η συνολική αξία όλων των μετοχών των ΗΠΑ ήταν σε επίπεδο που ήταν περίπου 60% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, και αυτές τις μέρες ο αριθμός κυμαίνεται περίπου 200%.
Στο υπόμνημά του του 2007, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan έγραψε, αναφερόμενος στα τέλη του 1996, ότι «η Αμερική μετατράπηκε σε έθνος μετόχων».
Σημείωσε ότι η συνολική αξία των μετοχών των ΗΠΑ αυξήθηκε από το 60% του ΑΕΠ το 1990 σε 120% του ΑΕΠ έως το 1996 - «μια αναλογία που κορυφώθηκε μόνο από την Ιαπωνία στο ύψος της φούσκας της δεκαετίας του 1980».
Στην Ιαπωνία, ο λόγος αυτός είχε ανέβει στο 140% μέχρι το τέλος του 1989, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν τελικά να μειωθούν περισσότερο από τα δύο τρίτα, και δεδομένης των ιστορικών στατιστικών στοιχείων, 10 από τις 20 χειρότερες πτώσεις μίας ημέρας στο ιστορικό χρηματιστηρίου έχουν συμβεί τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Αυτό το «συμβάν πυροδότησης» θα μπορούσε να συμβεί αύριο ή μπορεί να μην συμβεί για αρκετό καιρό.

Τι ανέφερε από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 το bankingnews.gr

H απόλυτη φούσκα – Σε τρεις ημέρες οι 6 μεγαλύτερες εταιρίες του Nasdaq έχασαν 1 τρισεκ. δολ – Η Tesla σε ημερήσιο κραχ -21%

Η ακραία χειραγώγηση των χρηματιστηριακών αγορών, η ακραία πλεονάζουσα ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών που έχουν διοχετεύσει 5,5 τρισεκ. δολάρια και η απληστία απέναντι στην λογική έχουν δημιουργήσει ως συνήθως ακραίες φούσκες ειδικά στην Wall Street.
Πάντως κάθε φορά που οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μανιωδώς… οι μεγάλοι θεσμικοί αρχίζουν να ξεφορτώνουν μετοχές όπως συνέβη και στην Wall εσχάτως.
Πριν τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών είχαμε τονίσει ότι η κεφαλαιοποίηση της Apple για να φθάσει στο πρώτο τρισεκατομμύριο χρειάστηκε να περάσουν 43 χρόνια.
Για να φθάσει σε χρηματιστηριακή αξία από 1 τρισεκ. σε 2,3 τρισεκ. δολάρια απαιτήθηκαν σχεδόν 5 μήνες…
Η Apple είναι μια ακραία φούσκα.
Το ίδιο συνέβη και με την Tesla που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έφθασε να διαπραγματεύεται σε χρηματιστηριακή αξία υψηλότερα της Toyota.
Η μετοχή στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της -21% στα 330 δολάρια με την συνολική αποτίμηση να υποχωρεί στα 309 δισεκ. από 430 δισεκ. που είχε φθάσει πρόσφατα.

Χάθηκε αξία 1 τρισεκ. δολαρίων σε 3 ημέρες

Οι έξι μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας έχουν χάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά στην πραγματικότητα είχε προηγηθεί ένα ακραίο ράλι – φούσκα που δεν δικαιολογείτο.
Η Apple, έφτασε να έχει χρηματιστηριακή αξία 2,3 τρισεκ. δολάρια πρόσφατα έχασε σε διάστημα 3 ημερών περίπου 325 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχεί σε 1,6 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
Η Microsoft έχασε 219 δισεκατομμύρια δολάρια, η Amazon υποχώρησε 191 δισεκατομμύρια δολάρια, η Google 135 δισεκ. δολάρια και η Tesla, η οποία μειώθηκε κατά 21% την Τρίτη για να σηματοδοτήσει τη χειρότερη απώλεια μιας ημέρας στην ιστορία της, έχασε 109 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Το Facebook κατέγραψε μείωση σε χρηματιστηριακή αξία 89 δισεκατομμύρια δολάρια όπως αναφέρει το CNBC.
Στις αρχές του 2020, οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας είχαν αξία περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, η αξία τους εκτοξεύθηκε σε 8,2 τρισεκ. δολάρια και στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 είχαν συνολική αποτίμηση 7,1 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ είναι μια μεγάλη απώλεια σε λίγες ημέρες, αυτές οι έξι εταιρείες αξίζουν 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ότι ήταν στις αρχές του έτους - παρά την παγκόσμια πανδημία του κορωνοιού και τις απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
«Σίγουρα δεν έχω αισθανθεί πανικό με πελάτες και επενδυτές με τους οποίους μίλησα τις τελευταίες μέρες ... αλλά χωρίς αμφιβολία η πτώση είναι μεγάλη και η Apple βρίσκεται σε αξία κάτω από 2 τρισεκ. σε αξία στα 1,96 τρισεκ.

Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της Tesla στην ιστορία

Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση -21% σημείωσε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla υποχωρώντας στα 330 δολάρια ή 307 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία καθώς η εταιρία εξήλθε  από τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.
Η μετοχή της Tesla κατέγραψε ρεκόρ το 2020, έχοντας αυξηθεί περίπου 300%, έφθασε η εταιρεία να αξίζει περισσότερο από μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Toyota και η Volkswagen.
Ο ιαπωνικός τεχνολογικός όμιλος juggernaut SoftBank φέρεται να είναι το μυστήριο για το Nasdaq που αγόρασε δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές όπως των Tesla, Amazon, Microsoft και Netflix.
Η Tesla μετά το split 5 προς 1 ολοκλήρωσε την πώληση νέων μετοχών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 8 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η Nikola - μια εκκίνηση ηλεκτρικών οχημάτων - αποκάλυψε ότι η General Motors είχε συμφωνήσει να αναλάβει μερίδιο 11% στην εταιρεία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η GM θα παράγει το ηλεκτρικό φορτηγό το Badger, μέχρι το τέλος του 2022.
Οι μετοχές της Nikola σημείωσαν άνοδο περίπου 29% στις συναλλαγές στην αγορά ενώ η GM σημείωσε άνοδο 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης