Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ύφεση 7,8% για την Ελλάδα το 2020, ανάκαμψη 5,2% το 2021 - Κρίσιμη η τραπεζική μεταρρύθμιση για την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ

Scope: Ύφεση 7,8% για την Ελλάδα το 2020, ανάκαμψη 5,2% το 2021 - Κρίσιμη η τραπεζική μεταρρύθμιση για την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ
Η Scope Ratings αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ», με θετικό outlook
Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 7,8% το 2020 και ισχυρή ανάκαμψη με ρυθμό 5,2% προβλέπουν οι αναλυτές της Scope Ratings, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για συρρίκνωσ 15,2% στο β΄τρίμηνο του 2020.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζουν κρίσιμη την τραπεζική μεταρρύθμιση για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι ο οίκος Scope Ratings αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ», με θετικό outlook. 
Στην ανάλυση με τίτλο «Greece’s Covid-19 recovery: short-term risks contrast with longer-term growth potential (Η ανάκαμψη της Ελλάδας: Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα σε αντίθεση με τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές)», ο οίκος τονίζει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ανακόπηκε, λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, η ισχυρή απάντηση της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, βελτίωσαν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας εξαρτάται από την αποτελεσματική απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τις μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζεται.

Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις παρακάτω προκλήσεις:

- τη διατήρηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με τη στήριξη των μέτρων της ΕΕ
- τη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης με τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απολύσεων, ειδικά στην περίπτωση που η ανάκαμψη είναι βραδύτερη των εκτιμήσεων

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει ήδη η Ελλάδα, έχουν βελτιώσει μακροπρόθεσμα το αναπτυξιακό outlook,ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις μεσοπρόθεσμα:

- τη μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες
- τον περιορισμό του μεγάλου επενδυτικού κενού, με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων
- την αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ για επενδυτικά projects
Image
Η Ελλάδα (είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό, που πλήττεται από το lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και από το υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που αποτελείται από τους αυτοαπασχολούμενους. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% σε ετήσια βάση,με τους αναλυτές της Scope να αναμένουν  ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν απαιτεί νέο lockdown με αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και την τροχιά του δημοσίου χρέους.
Επιπλέον, η χαμηλή βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα NPLs, περιορίζει την ικανότητά τους να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Scope, η ελληνική οικονομία επωφελείται από τα αποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία και της δημοσιονομικής δράσης για τη στήριξη της οικονομίας.
Επιπλέον, η επείγουσα δράση της ΕΚΤ και της ΕΕ ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, το τρίτο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για τον καθορισμό του πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και κατά πόσον οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν ένα κύμα αφερεγγυότητας, μόλις τελειώσουν τα μορατόρια, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης συνήθως υπεύθυνο για το 55% των τουριστικών εσόδων».
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Scope, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί στο 181% έως το 2024 από το υψηλό του 199% στο 2020.
Ωστόσο, με βάση το stressed σενάριο, το χρέος θα μειωνόταν μόλις στο 207% του ΑΕΠ έως το 2024 από 209% το 2020, στην περίπτωση μίας βραδύτερης ανάκαμψης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερη ανεργία μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης