Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεκίνησε ο διάλογος με την Τουρκία – Το ΝΑΤΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, χωρίς απόσυρση Oruc Reis… και η ασυνεννοησία ΥΠ.ΕΞ. – Μαξίμου

Ξεκίνησε ο διάλογος με την Τουρκία –  Το ΝΑΤΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, χωρίς απόσυρση Oruc Reis… και η ασυνεννοησία ΥΠ.ΕΞ. – Μαξίμου
Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία καθώς η 9η Σεπτεμβρίου θα δείξει ανάγλυφα τα αδιέξοδα του ΝΑΤΟ το οποίο με την στάση του απογυμνώνει και το δικό του ρόλο αλλά και τροφοδοτεί την τουρκική προκλητικότητα
Σήμερα 9/9/2020 θα πραγματοποιηθεί η πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα και τον πλου του Oruc Reis στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όσο μαίνεται η ελληνοτουρκική κρίση, τα μόνιμα μέλη της Συμμαχίας 30 στο σύνολο, κάθονται και συζητάνε κανονικότατα σε συμβούλιο που πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα.
Η ελληνική διπλωματία, ωστόσο, ζήτησε να τεθεί συγκεκριμένο ζήτημα στο σημερινό συμβούλιο των διπλωματών το ζήτημα της παραμονής του Οruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν γένει η τουρκική επιθετικότητα, ωστόσο σύμφωνα με το διπλωματικό ρεπορτάζ δύσκολα θα υπάρξει παραγωγικό αποτέλεσμα καθώς δεν θα μπορέσει να αποφασιστεί τίποτα μιας και η Τουρκία έχει το δικαίωμα βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα.
Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, θα συγκληθεί το στρατιωτικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τα τεχνικά ζητήματα της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Ο Γιανς Στόλτενμπεργκ έχει πάρει ήδη θέση και έχει αποφασίσει ότι η τεχνική συζήτηση των δύο χωρών που θα γίνει πάνω στο προσχέδιο που έχει παραδώσει στις μόνιμες αντιπροσωπείες, ΔΕΝ προϋποθέτει την απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αυτό που τον νοιάζει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι να μην προκύψει στην βάρδια του στρατιωτικό ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Γι’ αυτό και οι τεχνικές συζητήσεις θα αφορούν ουσιαστικά ένα μηχανισμό αποτροπής ατυχήματος μέσα από προδιαγραφές και πρωτόκολλα αποστάσεων και κινήσεων μεταξύ των πολεμικών πλοίων.
Για του λόγου το αληθές, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι η απόσυρση των τουρκικών πλοίων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι οποίες όπως επισημαίνει έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχιστούν την Πέμπτη 9/9/2020!
Ουσιαστικά, η δήλωση αυτή όπως και τα συνεχιζόμενα ρεπορτάζ –μεταξύ των οποίων και του bankingnews.gr- «αδειάζουν» την ελληνική κυβέρνηση η οποία τόνιζε σε κάθε επίπεδο ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση με την τουρκική πλευρά εάν δεν αποσυρθεί το ερευνητικό πλοίο καθώς και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία καθώς η 9η Σεπτεμβρίου θα δείξει ανάγλυφα τα αδιέξοδα του ΝΑΤΟ το οποίο με την στάση του απογυμνώνει και το δικό του ρόλο αλλά και τροφοδοτεί την τουρκική προκλητικότητα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, υπήρξε διάσταση απόψεων σχετικά με την πρωτοβουλία του Στόλτενμπεργκ.
Συγκεκριμένοι κύκλοι του Μαξίμου δεν ήθελαν να υπάρχει τόσο σκληρή ανακοίνωση από την μεριά του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ και τονίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία συνεννόηση μεταξύ ΥΠ.ΕΞ και Πρωθυπουργού πριν «αδειάσουμε» ανοικτά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Θεωρούν εν μέρει ότι η μετέπειτα συμπεριφορά του, σχετικά με την παραμονή ή όχι του Οruc Reis θα ήταν διαφορετική.
Διπλωματική πηγή εκτιμά ότι μέχρι την 24 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση όπου η Τουρκία θα έχει απομονώσει το Καστελόριζο – για να δείξει ότι δεν πρέπει να επηρεάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα – και στο μεταξύ θα υπάρχουν συζητήσεις για τα πόσα μέτρα θα πρέπει να απέχουν οι φρεγάτες και με τι όπλα θα πρέπει να γίνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις…
Στην Αθήνα, ολοένα στρατιωτικοί αναλυτές και αρθρογράφοι γράφουν για ένα καίριο αμυντικού χαρακτήρα στρατιωτικό πλήγμα από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και όσο μένουν αναπάντητες τέτοιες προκλήσεις δημιουργούν επικίνδυνα κεκτημένα.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να πράξει το αυτονόητο;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης