Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις ισπανικών τραπεζών που δεν περνούν απαρατήρητες στην Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις ισπανικών τραπεζών που δεν περνούν απαρατήρητες στην Ελλάδα
Τι ζητάει ο SSM - Tι δεν διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες
Oι συζητήσεις CaixaBank και Bankia για τη δημιουργία ενός τραπεζικού κολοσσού, μοιραία φέρνουν στο προσκήνιο συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μετά το πέρας της πανδημίας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως τα τραπεζικά μοντέλα στη γηραιά ήπειρο μπορεί να χρειαστεί και πάλι να αλλάξουν.
Και βέβαια οι Ελληνες τραπεζίτες δεν προσπέρασαν αυτήν την είδηση μολονότι σε πρώτη αλλά και σε δεύτερη ανάγνωση οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών στη χώρα μας θα αποτελούσαν μια εξόχως δύσκολη υπόθεση καθώς περισσότερο θα επιδείνωναν παρά θα επίλυαν τα προβλήματα.
Η οποιαδήποτε συγχώνευση συστημικών τραπεζών θα οδηγούσε σε μερίδια αγοράς που θα κινουνταν πάνω από το 55% όμως αυτό θα μπορούσε να εγείρει θέματα ανταγωνισμού.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα θα ήταν να δημιουργηθούν τραπεζικά ιδρύματα πολύ μεγάλα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά μια νέα πιθανότητα αποτυχίας τους.
Οι Ελληνες τραπεζίτες σημειώνουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε συνένωση προβλημάτων και όχι λύση αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν άμεσα να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η αναβαλλόμενη φορολογία που διαμορφώνεται στα 15,1 δισ. ευρώ αλλά και τα κόκκινα δάνεια που ανέρχονταν τον Ιούνιο του 2020 στα 61,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 56,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα από δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Ολα αυτά δεν λύνονται με συγχωνεύσεις σημείωναν καθώς τοιουτοτρόπως δύο προβλήματα συνενώνονται σε ένα μεγαλύτερο.
Και έτσι ενώ στην Ισπανία η νέα τράπεζα διαμορφώνει μια κεφαλαιοποίηση 14 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες αν οδηγηθούν σε κάποια τέτοια λύση από ανάγκη, πιθανότητα περισσότερο θα διόγκωναν τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς παρά θα τα περιόριζαν.
Από την πλευρά του ο SSM στην παρούσα φάση δεν προτρέπει αλλά και δεν αποτρέπει τις αντίστοιχες εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς φρονεί πως η πανδημία από μόνη της θα ενισχύσει την κινητικότητα.
Δύο βασικές προϋποθέσεις εξετάζει ο SSM σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις:
- Η διαδικασία πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα που να οδηγούν στην εξυγίανση μετά τη συγχώνευση.
- Από τη συγχώνευση να μην δημιουργούνται τράπεζες τόσο μεγάλες που να μην επιτρέπεται να αποτύχουν καθώς θα συμπαρασύρουν στην αποτυχία τους την οικονομία της χώρας τους και ενδεχομένως και μεγάλου τμήματος της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Είναι φανερό πως σε ότι αφορά τη χώρα μας οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν εκπληρώνονται.
Οι τράπεζες που θα δημιουργηθούν θα είναι εξαιρετικά μεγάλες για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς ενώ συγχρόνως οι συγχωνεύσεις δεν υπακούουν στα μοντέλα εξυγίανσης τουλάχιστον όσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο μεγάλα προβληματικά ενεργητικά.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας λοιπόν αυτή θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει και που αφορά τις διασπάσεις των τραπεζών μέσα από το hive down και τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων.
Οι διασπάσεις αυτές αντιμετωπίζουν προσωρινά το θέμα του DTC ενώ σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις αυτές οδηγούν σταδιακά σε μείωση των κόκκινων δανείων.
Επομένως η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι τράπεζες θα προεξοφλήσει και την αποτελεσματικότητά τους.
Ομως μεγάλη σημασία τόσο για το ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας όσο και για τα άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα θα έχει ο τελικός λογαριασμός οποίος θα προκύψει από την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας στοιχείο που μεταφράζεται σε νέες αθετήσεις πληρωμών.
Θα υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια για τράπεζες και πόσα;
Τα μορατόρια δεν αφήνουν στην παρούσα φάση μια απτή καταμέτρηση αφού οδηγούν πρακτικά σε πάγωμα του χρόνου.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες στην Ευρώπη δεν επέλεξαν όλες την ίδια τακτική ως προς τις προβλέψεις.
Μέσα στον τρέχοντα μήνα εκτιμάται πως ο SSM θα επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα ζητώντας από τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα να αποτυπώσουν τα δεδομένα τους με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένο αλγόριθμο.
Η χώρα μας ας σημειωθεί πως είναι από εκείνες που πράγματι έλαβαν σημαντικό απόθεμα προβλέψεων με την έναρξη της πανδημίας.
Συγχρόνως προχωρούν επιθετικά τις τιτλοποιήσεις.
Το πως θα ανταποκριθεί το μείγμα αυτό μένει να το δούμε στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο SSM συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές αρχές και τις αρχές χρηματοοικονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένου του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, το οποίο παρακολουθεί την ικανότητά των τραπεζών της Ευρωζώνης να αποτυγχάνουν με ασφαλή και ομαλό τρόπο και κατά πόσον έχουν τη δύναμη να εξαλείψουν τα εμπόδια που τυχόν θα ανακύψουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Η έννοια της αποτυχίας μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με τρόπο διαφορετικό από πριν καθώς είναι απολύτως βέβαιο πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα επιμέλεια ίσως δυστυχώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν πολύ λιγότερα προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα από εκείνα που αντιμετώπιζε η δική μας χώρα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης