Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Ενθαρρυντικά σημάδια στις ελληνικές τράπεζες - Σύσταση αγοράς για Alpha και ΕΤΕ

Eurobank: Ενθαρρυντικά σημάδια στις ελληνικές τράπεζες - Σύσταση αγοράς για Alpha και ΕΤΕ
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 0,88 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,92 ευρώ για την Εθνική και στα 1,47 ευρώ για την Πειραιώς
Ενθαρρυντικά σημάδια βλέπει στις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities, δίνοντας σύσταση αγοράς (buy) για Alpha Bank και Εθνική, ενώ για την Πειραιώς η σύσταση είναι για διακράτηση (hold).
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 0,88 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,92 ευρώ για την Εθνική και στα 1,47 ευρώ για την Πειραιώς.
Image

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω βελτίωση στη βασική παραγωγή των προ προβλέψεων κερδών (PPI) κατά το 2ο τρίμηνο του 2020, (στα 792 εκατ. ευρώ, +3% ετησίως, + 2% τριμηνιαίως) στηριζόμενες στα ανθεκτικά βασικά έσοδα και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.
Οι προβλέψεις δανείων ήταν σημαντικά χαμηλότερες μετά την αύξηση του προηγούμενου τριμήνου (από την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς).
Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες ανέφεραν υψηλότερη κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο, με όλες να είναι κερδοφόρες σε αντίθεση με τη μεγάλη απόκλιση του πρώτου τριμήνου στις αναφερόμενες κατώτατες γραμμές.
Σύμφωνα με την Eurobank Equities, τρία ενθαρρυντικά σημάδια από τα κέρδη του 2ου τριμήνου:
i) ανθεκτικά βασικά έσοδα: τα βασικά έσοδα σε επίπεδο τομέα ήταν σταθερά το 2ο τρίμηνο παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς (ΑΕΠ -15,2%) κυρίως λόγω των επιτοκιακών κερδών (ΝΙΙ) ενώ η F&C ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο αν και ασθενέστερη σε τριμηνιαία βάση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η καθοδήγηση των διοικήσεων ήταν κάπως πιο αισιόδοξη όσον αφορά τη δημιουργία προ προβλέψεων κερδών.
ii) οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαχείριση των χρεογράφων: το μορατόριουμ στην πληρωμή των δανείων ανήλθε στο 11% περίπου των συνολικών δανείων το 2ο τρίμηνο, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σημαντική περαιτέρω αύξηση.
Ενώ αυτός ο αριθμός προσθέτει σαφώς στη συνολική αβεβαιότητα, η Eurobank Equities εκτιμά ότι φαίνεται συνολικά διαχειρίσιμος, με βάση την ανάλυση ευαισθησίας, ακόμη και αν το 60% αυτού μετατραπεί σε NPE, θα απαιτούσε περίπου 2 χρόνια PPI για να απορροφήσει τη σχετική πιστωτική απώλεια, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένο κίνδυνο για το κεφάλαιο.
iii) τα σχέδια μείωσης NPE είναι σε καλό δρόμο: Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών, οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPE μεγάλης κλίμακας, βασικός πυλώνας των στρατηγικών μείωσης NPE, φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2021, με τον εκτιμώμενο αντίκτυπο να βρίσκεται υπό καθοδήγηση .
Οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα NPE κατά περίπου 40%.

Βασικές αλλαγές στις εκτιμήσεις

Η Eurobank Equities έκανε βασικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της λόγω:
i) των υψηλότερων βασικών εσόδων λόγω της ανθεκτικότητάς τους κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και
ii) των χαμηλότερων εισροών NPE που σχετίζονται με την πανδημία (περίπου 60% της αναστολής χρέους έναντι 75% περίπου προηγουμένως), αν και οι παραδοχές παραμένουν αμετάβλητες.
Οι νέες συνολικές εκτιμήσεις PPI αναθεωρούνται κατά 8% για την περίοδο 2020-22, ενώ οι εκτιμήσεις καθαρών εσόδων είναι υψηλότερες από ό, τι στο παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν μια χαμηλή απόδοση κατώτατης γραμμής έως το 2022, με την Εθνική Τράπεζα να είναι η μόνη εξαίρεση (περίπου 5% RoE το 2022).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης