Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θέμα για 11 μικρά νησιά στο Αν. Αιγαίο θέτει η Τουρκία, κάνει λόγο για «ελληνική πειρατεία» – Γιατί ήραν το εμπάργκο όπλων οι ΗΠΑ στην Κύπρο;

Θέμα για 11 μικρά νησιά στο Αν. Αιγαίο θέτει η Τουρκία, κάνει λόγο για «ελληνική πειρατεία» – Γιατί ήραν το εμπάργκο όπλων οι ΗΠΑ στην Κύπρο;
Τα ελληνικά και αρμενικά λόμπι στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον εξίσου ισχυρά και παρεμβατικά με το εβραϊκό λόμπι αναφέρει η Τουρκική πλευρά...
Θέμα 11 μικρών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες θέτει η Τουρκία, προφανώς η επιχειρηματολογία της Τουρκίας είναι νομικά διάτρητη αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνει τις πιέσεις η Τουρκία στην Ελλάδα.
Το bankingnews εδώ και εβδομάδες παρουσιάζει όλο το πλέγμα των επιχειρημάτων, των ελληνικών θέσεων προφανώς αλλά και των τουρκικών ώστε ο αναγνώστης να έχει μια καθαρή άποψη για τα όσα διαδραματίζονται.
Ειδικά τα τουρκικά επιχειρήματα έχουν νόημα, όχι ως προς την ουσία αλλά ως προς την μεθόδευση ώστε να διαπιστωθεί που το πάει η Τουρκία.
Μπορεί να είναι στο επίκεντρο η ΑΟΖ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου αλλά έχει ενδιαφέρον να ξέρουμε τι άλλο θέτει η Τουρκία.
Διαπιστώνεται ωστόσο ότι οι Συνθήκη της Λωζάνης και η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 δικαιώνουν κατά βάση την Ελλάδα αν και υπάρχουν δύο – τρία σημεία που χρήζουν προσοχής.
Όμως οι παραβάσεις της Ελλάδος εμπρός στην συστηματική παραβατικότητα της Τουρκίας είναι σχεδόν δευτερευούσης σημασίας.
Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας των Τούρκων έχουν τεθεί- για πολλοστή φορά – τα νησιά τα οποία εν συντομία ονομάζονται EGAYDAAK τα οποία είναι νησιά, νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες.
Το ζήτημα αυτό ότι υπάρχουν 11 μικρά και ακατοίκητα νησάκια, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και πλησίον των παραλιών της ηπειρωτικής Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο το Νοέμβριο του 1995, όταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο Figen Akat προσάραξε στα νησιά Ίμια (Kardak στα Τουρκικά) στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όπως αναφέρει το φιλοτουρκικό Dogu Akdeniz Politik.  
Για την Τουρκία, τα χωρικά ύδατα που τις αντιστοιχούν στο Αιγαίο Πέλαγος φθάνουν στο 7,55% των συνολικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι μόνο τα χωρικά ύδατα των νησιών και βραχονησίδων EGAYDAAK αντιστοιχούν στο 5,5% των χωρικών υδάτων και αποτελούν σχεδόν το 50% της έκτασης της περιοχής της Θράκης.
Το EGAYDAAK είναι ο κύριος παράγοντας για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο αναφέρεται ότι διαθέτει πλούσιους ενεργειακούς πόρους.
Επομένως, η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να θεωρήσει αυτούς τους νησιωτικούς σχηματισμούς, ως ένα απλό πρόβλημα βράχων.
Με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης μεταφέρθηκαν από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία σε διάφορα μέρη του Αιγαίου, σχεδόν 150 νησιά.
Ωστόσο η Τουρκία δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια της να αποκτήσει ξανά την κυριαρχία αυτών των νησιών και υφάλων.  
Ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Suleyman Demirel είχε αναφέρει ότι τα νησιά Εgaydaak, αριθμούν 937 στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι ανήκουν στην Τουρκία αυτά τα νησάκια και οι ύφαλοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Şükrü Kaya τον Ιούλιο του 1936, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 800 νησιά, νησίδες και ύφαλοι.
Η Τουρκία σε αυτή την φάση θέτει θέμα στρατιωτικοποίηση και εξοπλισμού ορισμένων νησιών
Το νησί Γυαλί ή Sakarcılar στα Τουρκικά, που ανήκει στο σύμπλεγμα της Νισύρου είναι ένα από τα νησιά που κατέχει η Ελλάδα.
Το νησί Sakarcılar δεν παραχωρήθηκε στην Ιταλία από τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947.
Το νησί Γυαλί βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και είναι επίσης ένα ηφαιστειογενές νησί.
Το νησί περιέχει πλούσια αποθέματα ορυκτών κυρίως ελαφρόπετρας λόγω των γεωλογικών χαρακτηριστικών.
Κατά την Τουρκία το νησί αυτό τις ανήκει, τα ορυχεία περλίτη και ελαφρόπετρας εξορύσσονται στο νησί και στη συνέχεια μεταφέρονται στην προβλήτα μέσω ενός συστήματος μεταφοράς.
Η Ελλάδα, ενώ κερδίζει άδικα έσοδα από τα ορυχεία που έχει εξορύξει για πολλά χρόνια, δείχνει για άλλη μια φορά το «πειρατικό» πρόσωπό της, το οποίο δεν αναγνωρίζει τους νόμους.
Η Συνθήκη της Λωζάνης και τα άρθρα 6, 12, 15 και 16 και επίσης το άρθρο 14 της Συνθήκης του Παρισιού, η νομική βάση των της Τουρκίας για τα νησιά EGAYDAAK είναι ισχυρή.
(Σημείωση bankingnews - Αυτό υποστηρίζει η Τουρκία αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως περιγράφονται προφανώς)
Η Οθωμανική κυριαρχία στα νησιά πριν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν αμφισβητείται, τα νησάκια και οι βράχοι κληρονομήθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία.
Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης επιβεβαιώνει την τουρκική κυριαρχία στα νησιά σε απόσταση 3 μιλίων από την ακτή της Τουρκίας (Ανατολίας) και δεν τερματίζει την κυριαρχία της πάνω από τα νησιά, τα νησάκια και τους βράχους έξω από τα 3 ναυτικά μίλια.
Με την Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήθηκαν νησιά, νησίδες και ύφαλοι στην Τουρκία.
Για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι νησιά έως και 3 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Τουρκία ανήκουν στην Τουρκία…
Νησιά όπως Καλολίμνος και 13 στα βορειοανατολικά του νησιού της Κρήτης θα πρέπει να συνεχίσουν υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.
Ορισμένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο πλαίσιο του EGAYDAAK στρατιωτικοποιήθηκαν, οπλίστηκαν.
Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά που φέρουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Η Τουρκία για τα νησιά EGAYDAAK θα πρέπει να αναλάβει δράση στο εγγύς μέλλον.
Πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα κατά των πειρατικών θαλάσσιων πολιτικών της Ελλάδας.
EGAYDAAK Genel scaled
t
tt
Το Ιστορικό του Εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κύπρου

Οι ΗΠΑ μια περίοδο επιδείνωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ήραν το εμπάργκο όπλων που υπήρχε εδώ και 33 χρόνια στην Κύπρο και στο Νότιο τμήμα της.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κατά τα τουρκικά μέσα μια σοβαρή στρατηγική εξέλιξη που υπονομεύει τόσο την περιφερειακή ασφάλεια και αποδυναμώνουν τον ρόλο διαμεσολαβητή των ΗΠΑ μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Με αυτό το βήμα που έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε ένα παραπλανητικό μήνυμα στην Τουρκία, εξασθένισε τη στρατηγική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ένα νέο πρόβλημα στα υπάρχοντα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik.  

H Ιστορία του embargo όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο

Οι μεγαλύτερες ρωγμές στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις σημειώθηκαν με την περίφημη κρίση Johnson.
Ο αντι-αμερικανισμός στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, αυξήθηκε μετά από αυτές τις εξελίξεις.
Οι ΗΠΑ το 1975, επέβαλλαν εμπάργκο όπλων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος το 1977 επέβαλλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Η Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, επειδή δεν μπορούσε να αφήσει τη Σοβιετική Ένωση να ελέγξει την περιοχή απέσυρε κάποια μέτρα.
Ωστόσο, το 1987, το εμπάργκο όπλων άρχισε να επιβάλλεται ξανά στο νησί.
Με αυτήν την απόφαση, οι ΗΠΑ καθόρισαν το status quo στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει ότι ο οπλισμός στο διαιρεμένο νησί της Κύπρου θα εμπόδιζε τις διπλωματικές προσπάθειες επανένωσης του νησιού.
Την τρέχουσα περίοδο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την άρση του 33ετούς εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την 1η Σεπτεμβρίου.
«Οι περιορισμοί στην εξαγωγή, την αποστολή και την εισαγωγή όπλων για το οικονομικό έτος 2021 θα αρθούν προσωρινά» Αναφέρθηκε ότι το εμπάργκο θα αρθεί για ένα χρόνο, αλλά αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί.
Οι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μπορούν να εξηγηθούν ως εξής:
Να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στην Κύπρο, να αποτρέψει τη Ρωσία να κάνει χρήση βάσεων στο Νησί, να αποτρέψει την επίσκεψη πλοίων και να διασφαλίσει ότι οι υπεράκτιες δραστηριότητες των ρώσων στην Κύπρο δεν θα αυξηθούν περαιτέρω.
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε μια δοκιμαστική περίοδος ενός έτους. Οι σχέσεις της Ρωσίας με το κομμουνιστικό πολιτικό κόμμα του ΑΚΕΛ στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρές.
Έτσι, ένας άλλος στόχος των ΗΠΑ είναι η αποδυνάμωση του παραδοσιακού δεσμού του ΑΚΕΛ με τα σοβιετικά κατάλοιπα.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Trump σκόπευε να «μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στην ελληνοκυπριακή διοίκηση» και τα βήματα προς αυτήν την προσπάθεια συνεχίζονται.
Σε συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2019, έγινε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα με την έγκριση του κανονισμού που είναι γνωστός ως «Νόμος για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου».
Εκείνη την περίοδο τονίστηκε ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος ελάμβανε όπλα από τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Από την άλλη πλευρά, ο «Νόμος περί Εθνικής Άμυνας για το 2020», ο οποίος υπεγράφη από τον Πρόεδρο Trump στις 20 Δεκεμβρίου 2019, προέβλεπε την «υπό όρους» άρση του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο από το 1987.
Σύμφωνα με αυτό, τα εμπάργκο δεν θα αρθούν εκτός εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαιώσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η ελληνική διοίκηση "συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για ελέγχους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες" και "έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τα ρωσικά στρατιωτικά πλοία να αγκυροβολούν στο νησί για συντήρηση και ανεφοδιασμό".
Ο Trump μπορεί να έχει κάνει όλες αυτές τις ενέργειες για να κερδίσει τα Ελληνικά και Αρμενικά λόμπι στις ΗΠΑ ενόψει εκλογών.
Η επιρροή των ελληνικών και των αρμενικών λόμπι στην πολιτική αρένα των ΗΠΑ δεν είναι αμελητέα.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δήλωσε ότι η απόφαση αγνόησε την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και θα επηρέαζε αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα όπλα που θα στείλει στη Νότια Κύπρο θα περιλαμβάνουν "μη θανατηφόρα" συστήματα.
Ο όρος "μη θανατηφόρο όπλο" σημαίνει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αγοράσει κανόνια, τουφέκια, αεροπλάνα ή οποιοδήποτε άλλο όπλο με θανατηφόρα χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να αγοράσει τέιζερ (όπλα που προκαλούν σοκ), προστατευτικά γιλέκα, στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλα στρατιωτικά εξαρτήματα.
Η άρση του εμπάρηκο θα ισχύει για το οικονομικό έτος 2021 και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά τα μέρη θα μπορούν να διαπραγματευτούν ξανά για το επόμενο οικονομικό έτος και να συμφωνήσουν για τη συνέχιση της απόφασης.

Θα επηρεαστούν οι σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής;

Εάν ο Biden έρθει στην εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι διμερείς σχέσεις θα επιδεινωθούν.
Ταυτόχρονα, εάν ο Trump κερδίσει εκ νέου, οι σχέσεις δεν φαίνονται πολύ θερμές.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής δεν φαίνονται εύκολες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει τις εκλογές, οι σχέσεις θα είναι ταραχώδεις.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ ενεργούν συγχρόνως με την ΕΕ.
Εάν η Ελλάδα δημιουργήσει μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Αιγαίο, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, η ΕΕ θα υποστηρίξει άνευ όρων την Ελλάδα
Για την Τουρκία όλα αυτά μπορούν να αποδυναμώσουν την προσπάθεια για έλεγχο των ενεργειακών πηγών.
Αλλά υπάρχει ένα σημείο εδώ που δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik.
Λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πάρουν θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα νερά γίνονται όλο και πιο ζεστά.
Από τη μια πλευρά είναι το Ισραήλ από την άλλη πλευρά οι καλές σχέσεις του Trump με την Τουρκία κρατούν μια ισορροπία.
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να συμμετέχουν στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας την Ελλάδα και την Κύπρο αντί να παρεμβαίνουν άμεσα, και θέλουν να επωφεληθούν από την περιοχή σε περίπτωση που ισχυροποιηθούν στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσουν ψήφους των ελλήνων στην Αμερική.
Τα ελληνικά και αρμενικά λόμπι στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον εξίσου ισχυρά και παρεμβατικά με το εβραϊκό λόμπι.
b
www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης