Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κάνει το σωστό… υπέπεσε σε 6 λάθη ξεθωριάζοντας το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κάνει το σωστό… υπέπεσε σε 6 λάθη ξεθωριάζοντας το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα
Η προπαγάνδα ότι όλα πάνε καλά δεν επαρκεί για να πάμε παρακάτω με σοβαρότητα και με θετικές προδιαγραφές για την οικονομία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 πριν τις εκλογές αλλά και μετά δημιούργησαν ισχυρές προσδοκίες ότι μετά από μια αριστερή παραφροσύνη η Ελλάδα θα επανερχόταν στην κανονικότητα.
Μετά το χάος της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ και της ακόλουθης υποδειγματικής αποδοχής των μνημονιακών όρων που αποτέλεσε την ταφόπλακα της αριστερής ιδεολογίας η κοινωνία έχασε πλήρως την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Νομοτελειακά θα ερχόταν το άδοξο τέλος μιας περιόδου όπου στοίχησε στην Ελλάδα ένα νέο μνημόνιο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία που είχε αποδεκατιστεί.
Σχεδόν 9 χρόνια μνημόνια, λιτότητα η ελληνική κοινωνία εγκλωβίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο.
Η έλευση της ΝΔ στην εξουσία δημιούργησε μια μεγάλη προσδοκία, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα ήταν όχι ουτοπικός στόχος αλλά ο νέος ρεαλισμός.
Αρχικά η οικονομία άρχισε να επιδοκιμάζει τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη, άρχισε το χρηματιστήριο να ανακάμπτει φθάνοντας έως τις 900 μονάδες και αρχές του 2020 στις 950 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό.
Γενικώς υπήρχε προσδοκία που αμέσως μεταφράστηκε σε αλλαγή κλίματος στην οικονομία, στο χρηματιστήριο, τις τράπεζες κ.α.  
Ο κορωνοιός δοκίμασε την στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν διαφοροποιήθηκε από την στρατηγική των άλλων χωρών, οπότε το λάθος το επανέλαβαν σχεδόν όλα τα κράτη
Σχεδόν 9 χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής τινάχθηκαν στον αέρα.
Οι θυσίες 9 ετών από 3 μνημόνια και αμέτρητα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που πλήρωσε πανάκριβα ο ελληνικός λαός τινάχθηκαν στον αέρα μέσα σε 4-5 μήνες με πρόφαση τον κορωνοιό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθεια της να κάνει το σωστό υπέπεσε σε πολλά λάθη, τα οποία θα πληρώσουμε πανάκριβα.

Λάθος πρώτο - Έγκλημα η καραντίνα ή lockdown – Τώρα… καλή και η μάσκα

Πως αποδεικνύεται το εγκληματικό λάθος της καραντίνας ή lockdown;
Πλέον κανείς δεν θέλει να ακούσει την επιλογή της καραντίνας.
Τον Μάρτιο 2020 με απίστευτη τρομολαγνεία επέβαλλαν την απαράδεκτη απόφαση της καραντίνας.
Πλήρωσε η κυβέρνηση πανάκριβα αυτό το λάθος και πλήρωσε και 20 εκατ στα μέσα ενημέρωσης για να προβάλλει το γελοίο επιχείρημα Μείνε στο Σπίτι.
Η κυβέρνηση πέταξε 20 εκατ για ένα λάθος μήνυμα το οποίο αντικαταστάθηκε φόρα την μάσκα.
Σήμερα όμως όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, δεν υπάρχει περίπτωση καραντίνας η χρήση μάσκας επαρκεί.
Δηλαδή τον Μάρτιο του 2020 δεν μπορούσε να επιβληθεί η χρήση της μάσκας;
Η καραντίνα είναι ολέθριο λάθος για την οικονομία.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος και πλειάδα κυβερνήσεων στο εξωτερικό κατανοεί το λάθος, αναγνωρίζει το λάθος αλλά οι κυβερνήσεις καλύπτονται από την ομπρέλα της καθολικής λύσης του lockdown που ήταν καθολικό λάθος τελικά.
Η καθολική καραντίνα ήταν μια τρομακτική απόφαση ανικανότητας, έλλειψης γνώσης και μιμητισμού.
Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες ήταν ένας μίμος.
Πλέον κανείς στον κόσμο δεν μιλάει για καθολική καραντίνα.
Όταν κάποιοι υποστήριζαν ότι η καραντίνα είναι ανοησία, δεχθήκαμε σκληρή κριτική αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι η απόφαση της καραντίνας ήταν απόφαση ανόητων, δεν κατηγορούνται για δόλο αλλά για ανοησία.

Λάθος δεύτερο – Ανυπαρξία δημιουργίας κλίματος στο χρηματιστήριο

Μετά τις 950 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε στις 640 μονάδες και πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς.
Αυτό συνέβη όχι μόνο λόγω έλλειψης ορατότητας για το 2021, ή τις τράπεζες ή την Τουρκία που προκαλεί αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε πρωτοβουλίες προ κορωνοιού να προσελκύσει ισχυρά ξένα κεφάλαια.
Είναι εντυπωσιακό η Wall σημειώνει ράλι, η φούσκα Apple έφθασε στα 2,3 τρισεκ. δολάρια χρηματιστηριακή αξία και το ελληνικό χρηματιστήριο 4,5 μήνες είναι στάσιμο μεταξύ 620 με 660 μονάδων με τον τζίρο στο ναδίρ.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που παρουσιάζεται.
Αντί το χρηματιστήριο να προεξοφλήσει τα 72 δισεκ. της κυβερνητικής προπαγάνδας από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως zombie αγορά.
Η Wall σημείωσε ράλι και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν πουθενά, η Wall προεξόφλησε και το εμβόλιο για το κορωνοιό και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ήταν πουθενά.

Λάθος τρίτο – Αποτυχημένη οικονομική διαχείριση για το 2020 και έλλειψη ορατότητας για το 2021

Πριν μήνες από τον Απρίλιο του 2020 το bankingnews είχε αναφέρει ότι η ύφεση στο 2020 θα είναι -7% με -8% και το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου θα συρρικνωθεί -16% με -17%.
Η κυβέρνηση χρειάστηκε να αλλάξει ουκ ολίγες φορές προβλέψεις σχεδόν κάθε εβδομάδα άλλαζε τα σενάρια προβλέψεων.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τι έχει συμβεί το 2020, η χρονιά έχει ήδη χαθεί.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το 2021.
Υπάρχουν ενδείξεις για πολύ μικρότερη ανάκαμψη το 2021 από τις αρχικές προβλέψεις.

Λάθος τέταρτο – Η συνταγή των κρατικών δαπανών για να συντηρηθεί το ΑΕΠ είναι εγκληματικό οικονομικό λάθος

Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες ανά τον κόσμο, δαπανούν κρατικά κεφάλαια για να στηρίξουν τις καταρρέουσες οικονομίες και για να αποτρέψουν την περαιτέρω ύφεση.
Οι κρατικές δαπάνες όμως έχουν οδηγήσει στον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.
Ελλείμματα, τα πρωτογενή πλεονάσματα πήγαν περίπατο, κατάρρευση φορολογικών εσόδων και κατάρρευση τουρισμού.
Δηλαδή έρχεται το κράτος με μπαλώματα και προσπαθεί να καλύψει μέρος της ζημίας που προκαλεί η οικονομική ύφεση και αυτό δεν θα το πληρώσουμε πανάκριβα μελλοντικά.

Λάθος πέμπτο – Προβληματικοί διπλωματικοί χειρισμοί στα θέματα με Τουρκία και εξωτερική πολιτική

Η Ελλάδα με τακτικισμούς επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην απαράδεκτη Τουρκία αλλά οι διπλωματικοί χειρισμοί στα θέματα με την Τουρκία είναι τουλάχιστον προβληματικοί.
Οι τούρκοι προβαίνουν συνεχώς σε προκλήσεις και τεχνητές εντάσεις για να οδηγήσουν ή σύρουν την Ελλάδα σε διάλογο από τον οποίο ποντάρουν ότι θα κερδίσουν συνδιαχείρηση του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική της Ελλάδος στρατηγική αντιποίνων δεν αποδίδει καθώς το Oruc Reis δεν έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ένταση δεν κόπασε στο Αιγαίο προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην περιοχή.
Οι σύμμαχοι αντί να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, πουλάνε όπλα στην Ελλάδα πολεμικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία.
Τα χωρικά ύδατα επεκτάθηκαν σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος και παραμένουν στα 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.
Θα είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη όπου κυριαρχεί ανομοιογενές πλαίσιο χωρικών υδάτων, αλλά με την κίνηση αυτή αναδεικνύεται το Αιγαίο πέλαγος ως πρόβλημα.
Την ίδια ώρα σχεδιάζει να δαπανήσει 10 δισεκ. για την άμυνα αντί αυτά τα 10 δισεκ. να κατευθυνθούν στην οικονομία που είναι ο βαθειά ασθενής.

Λάθος έκτο – Τα moratorium συντηρούν zombie εταιρίες και zombie οικονομία

Η Ελλάδα υιοθετώντας προφανώς την στρατηγική και των άλλων χωρών στην Ευρώπη αποφάσισε να εφαρμόσει moratorium δηλαδή να παγώσει τις δόσεις των δανείων σε 21 δισεκ. δάνεια και να θεωρήσουμε ότι αυτά όταν θα αποσυρθούν τα moratorium θα επανέλθουν σε μια υγιή κατάσταση.
Προφανώς και δεν θα συμβεί αυτό.
Τα moratorium συντηρούν μια zombie οικονομία μέσω zombie εταιρών, τα moratorium είναι ένας τρόπος συγκάλυψης των προβλημάτων που θα στιγματίσει την οικονομία στο μέλλον.
Και ενώ το πρόβλημα συγκαλύπτεται, οι προβλέψεις για τα νέα NPEs είναι ζοφερές και η ανησυχία για τα stress tests των τραπεζών αυξάνεται.
Το ερώτημα είναι απλό με 8 ή 9 ή 10 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests;

Συμπέρασμα

Η κυβέρνηση υιοθετώντας την συνταγή και των άλλων χωρών του εξωτερικού με κρατικές δαπάνες προσπαθεί να συντηρήσει μια προβληματική οικονομία, δαπανώντας υπέρογκα ποσά για αμυντικές δαπάνες 10 δισεκ. σε μια φαύλη μάχη εξοπλισμών με την Τουρκία.
Αντί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία ώστε να λήξουν όλες αυτές οι εντάσεις, νομίζουμε ότι ενισχυόμενη στρατιωτικά η Ελλάδα θα εκτονώσει την ένταση.
Κάθε δράση φέρνει και μια αντίδραση και αυτό ονομάζεται φαύλος κύκλος.
Η προπαγάνδα ότι όλα πάνε καλά δεν επαρκεί για να πάμε παρακάτω με σοβαρότητα και με θετικές προδιαγραφές για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης