Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρίτος γύρος επιστρεπτέας: Ποιες επιχειρήσεις θα μοιραστούν το 1,2 δισ. ευρώ και με ποιους όρους - Πώς κλιμακώνονται τα δάνεια

Τρίτος γύρος επιστρεπτέας: Ποιες επιχειρήσεις θα μοιραστούν το 1,2 δισ. ευρώ και με ποιους όρους - Πώς κλιμακώνονται τα δάνεια

Νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ή ώρες η κυβέρνηση
Νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τον τρίτο κατά σειρά, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ή ώρες η κυβέρνηση, αποκλείοντας ωστόσο, για ακόμη μια φορά, την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δεν έχουν ταμειακή μηχανή.
Κατ' εξαίρεση εντάσσει στο μέτρο μόνο τις τουριστικές, εποχικές επιχειρήσεις συναφείς με τον κλάδο (με σημαντική πτώση στον τζίρο τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο). Με αυτό τον τρόπο «ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από το οικονομικό επιτελείο για διευρυμένο τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής με δυνατότητα ένταξης του συνόλου των ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή.
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο μένει να αποφασιστεί και είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «επιστρεπτέα 3» είναι εάν στους όρους της ρύθμισης θα ενσωματωθεί η ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η δέσμευση δηλαδή που προέβλεπαν οι δύο προηγούμενοι κύκλοι και λειτουργούσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των χαμηλότοκων κρατικών δανείων και ήταν οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού το επόμενο διάστημα.
Ήταν ένας από τους όρους που λειτούργησαν ανασταλτικά στο μέτρο της επιστρεπτέας, αφού χιλιάδες ήταν οι επιχειρήσεις που ενώ επλήγησαν από τον κορονοϊό έφτασαν μέχρι το «παρά ένα» και απέφυγαν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις για τα ποσά (στη φόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).
Η υποβολή των αιτήσεων προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ (τέλος αυτής της εβδομάδας/αρχές της επόμενης). Από τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ. Ο τρίτος κύκλος θα κινηθεί λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ - θα φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, ώστε η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις να ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:
* 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
* 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
* 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
* 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
* 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
* Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Επιτόκιο

- Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.
- Για το χρονικό διάστημα ώς την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
- Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με εκάστη εξ αυτών καταβλητέα την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια, η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης