Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Η ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι σχήματος super V - Απείλησε να αποδεσμεύσει την αμερικανική από την κινεζική οικονομία

Trump: Η ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι σχήματος super V - Απείλησε να αποδεσμεύσει την αμερικανική από την κινεζική οικονομία
«Παρακολουθούμε αυτήν τη στιγμή την ταχύτερη ιστορικά ανάκαμψη της αγοράς εργασίας» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump
Απότομη οικονομική ανάκαμψη, σχήματος V, προέβλεψε για την αμερικανική οικονομία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.
«Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική στροφή για να ξεπεράσουμε την πανδημική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Trump υποστήριξε ότι η πρόσφατη έκθεση για την απασχόληση έδειξε απότομη πτώση του ποσοστού ανεργίας.
Παράλληλα, είπε πως, αν δεν επανεκλεγεί, η πανδημική ανάκαμψη θα σταματήσει.
«Παρακολουθούμε αυτήν τη στιγμή την ταχύτερη ιστορικά ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.
Το επόμενο έτος θα είναι η καλύτερη οικονομική χρονιά στην ιστορία της χώρας μας» υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σημειώνεται πως ο Trump προέβη σε δηλώσεις τρεις ημέρες αφότου το υπουργείο Εργασίας ανέφερε τη δημιουργία περίπου 1,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, αλλά και πτώση στο ποσοστό ανεργίας από 10,2% τον Ιούλιο σε 8,4%.
Περίπου οι μισές θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την πανδημία έχουν ανακτηθεί - αν και οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί υγείας ανησυχούν ότι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων Covid-19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα μπορούσε να «σβήσει» την όποια βελτίωση.
Ωστόσο, ο Trump είπε ότι η οικονομία ανακάμπτει σε σχήμα V, «πιθανώς θα έχουμε ένα σούπερ V».
Μάλιστα, σημείωσε πρόσφατες κινήσεις στο χρηματιστήριο.
«Τον Οκτώβριο πιθανώς να έχουμε στη διάθεσή μας ένα εμβόλιο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.
Χαρακτήρισε δε τις ΗΠΑ ως «ηγέτη» σε σύγκριση με άλλες χώρες όσον αφορά τον περιορισμό του ιού.
«Έχουμε κάνει μια απίστευτη δουλειά, με ταχύτητες όπως κανείς δεν έχει ξαναδεί» είπε, προσθέτοντας:
«Θα μπορούσε να χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια.
Αντ 'αυτού, γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαμε ακόμη και να έχουμε [ένα εμβόλιο] τον μήνα Οκτώβριο».
Σε ό,τι αφορά την Κίνα και τον ανθυποψήφιό του για τον προεδρικό θώκο, υποστήριξε:
«Εάν ο Joe Biden γίνει πρόεδρος, η Κίνα θα είναι ιδιοκτήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών και κάθε άλλη χώρα θα χαμογελά επίσης.

«Αποσύνδεση από την Κίνα»

«Δεν υπήρχε χώρα πουθενά που να μας ξεριζώνει όπως κάνει η Κίνα.
Πρέπει να αποσυνδέσουμε πλήρως την οικονομία μας από την κινεζική» είπε ο Donald Trump.
Ειδικότερα, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος έριξε πάλι στο τραπέζι την ιδέα της αποσύνδεσης της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία (decoupling), υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν χρήματα αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν συνεργάζονται πλέον.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη, η αποδέσμευση», είπε ο Trump.
«Χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια και αν δεν κάναμε πια δουλειές μαζί τους (με την Κίνα) δεν θα χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια.
Αποκαλείται αποδέσμευση, οπότε αρχίστε να το σκέφτεστε», πρόσθεσε.
Ο Τrump, που επί μακρόν διατυμπάνιζε τους φιλικούς δεσμούς του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, έχει πλέον καταστήσει βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του την τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης ότι στο μέλλον η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει τη σύναψη ομοσπονδιακών συμβάσεων με εταιρείες που αναθέτουν δουλειές σε υπεργολάβους στην Κίνα.
Το Πεκίνο θα κληθεί άλλωστε να λογοδοτήσει και επειδή άφησε τον νέο κορονοϊό να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.
«Θα κάνουμε την Αμερική παγκόσμια κατασκευαστική υπερδύναμη και θα τερματίσουμε μια και καλή την εξάρτησή μας από την Κίνα. Είτε μέσω της οικονομικής αποδέσμευσης, είτε βάζοντας τεράστιους δασμούς, όπως κάνω ήδη, θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα επειδή δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα», είπε ο Trump.
«Θα φέρουμε θέσεις εργασίας πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα και θα βάλουμε δασμούς στις εταιρείες που εγκαταλείπουν την Αμερική για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Κίνα και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Τον Ιούνιο, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin είχε δηλώσει ότι η αποδέσμευση των δύο οικονομιών θα συμβεί αν δεν επιτραπεί στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνιστούν σε δίκαιη και ίση βάση στην κινεζική οικονομία.
Άλλοι αξιωματούχοι και αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι οι οικονομίες των δύο χωρών είναι τόσο συνυφασμένες που κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης