Μπλε Φάκελος

Rabobank: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει την έλλειψη στιβαρής γεωπολιτικής στρατηγικής

Rabobank: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει την έλλειψη στιβαρής γεωπολιτικής στρατηγικής
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται σημάδια που μπορεί να αλλάξουν τον ρου του παγκόσμιου γίγνεσθαι, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Στην εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει τη στρατηγική της σε γεωπολιτικό επίπεδο διατυπώνει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Όπως σημειώνεται σχετικώς, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται σημαντικά σημάδια που μπορεί να αλλάξουν τον ρου των δεδομένων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Τόσο μια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης όσο και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Josep Borrell κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να αναγκαστούν να συμμορφωθούν με τις ΗΠΑ ή την Κίνα σε περίπτωση μεταξύ τους αποσύνδεσης και ότι πρέπει να διαφοροποιήσουν γρήγορα τις εμπορικές σχέσεις τους για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν την πολυτέλεια επιλογής.
Βέβαια, αυτό είναι αρνητικό νέο για το ευρώ, καθώς οι μεταβάσεις είναι επώδυνες.
Πρωτίστως από την πλευρά των εξαγωγών, αλλά και από το γεγονός πως αναμένονται λιγότερες κινεζικές επενδύσεις.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και ο αγωγός φυσικού αερίου Nordstream 2, στον οποίο η Γερμανία έχει επενδύσει το ενεργειακό της μέλλον, ως σχέδιο μπορεί απλά να παγώσει την τελευταία στιγμή – μια απόφαση που θα εξομαλύνει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει κάνει μερικές εξαιρετικά κακές γεωστρατηγικές επιλογές, αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σκεφτεί γεωστρατηγικά, και η διόρθωσή τους θα έχει μεγάλο κόστος.
Στο μεταξύ, σε ένα πεδίο πρωτόγνωρων πολιτικών και γεωπολιτικών συγκυριών, το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι παραμένει ανταγωνιστικό.
Οι Βρετανοί έχουν ορίσει μια «σκληρή» προθεσμία, στις 15 Οκτωβρίου, για να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ.
Όμως αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θεσπίσει νομοθεσία που θα παραβιάζει μονομερώς τους όρους της τρέχουσας Συμφωνίας Ανάκλησης για τις κρατικές ενισχύσεις και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ το No Deal εξακολουθεί να αποτελεί «καλό αποτέλεσμα».
Η Daily Express αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτεται να τιμωρήσει την ΕΕ για επειδή αρνείται να επιτρέψει στις εταιρείες της ΕΕ να συγκεντρώσουν κεφάλαια στο City.
Κατά τα άλλα, τα κινεζικά στοιχεία έδειξαν αύξηση στις εξαγωγές (αύξηση 9,5% ετησίως σε όρους δολ.).
Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν ξανά (-2,1% ετησίως).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης