Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Κάθειρξη 175 χρόνων αναμένει τον ιδρυτή των Wikileaks J. Assange στις ΗΠΑ

Deutsche Welle: Κάθειρξη 175 χρόνων αναμένει τον ιδρυτή των Wikileaks J. Assange στις ΗΠΑ
Κάθειρξη 175 χρόνων αναμένει τον ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των Αμερικανών - Η δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ μπήκε στην επόμενη φάση
Τουλάχιστον 7 φυλακές διαθέτει το Λονδίνο, αλλά για τον Julian Assange η βρετανική δικαιοσύνη επέλεξε την φυλακή Belmarsh, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας ανατολικά του Λονδίνου που χτίστηκε για τρομοκράτες και αδίστακτους εγκληματίες.
Οι συνθήκες κράτησης είναι σκληρές.
Ακόμη και η Wikipedia χαρακτηρίζει την Belmarsh ως την “βρετανική εκδοχή του Γκουαντάναμο”.
 Από σήμερα ξεκίνησε και πάλι η ακροαματική διαδικασία στη δίκη κατά του ιδρυτή της πλατφόρμας αποκαλύψεων Wikileaks σε αίθουσα του δικαστηρίου Old Baily, όπου θα συνεχιστεί τις επόμενες 3 εβδομάδες.
Εκεί θα κριθεί η τύχη του.
Θα εκδοθεί επί τη βάσει 18 σημείων του κατηγορητηρίου στην αμερικανική δικαιοσύνη; Σε περίπτωση καταδίκης του ο Assange απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 χρόνων!
Σε αναζήτηση του κράτους δικαίου
Στην αίθουσα του δικαστηρίου τη δίκη παρακολουθεί η Heike Henzel, αντιπρόεδρος της Κ.Ο του κόμματος “Η Αριστερά”.
Θεωρεί τη διαδικασία ως “μια πολιτική δίκη ενός δημοσιογράφου της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας” και καταγγέλλει την δίωξη από το δικαστηρίου το οποίο χαρακτηρίζει ως αναρμόδιο, αφού ο Assange “βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και έδρασε δημοσιογραφικά στην Ευρώπη”.
Το ό,τι ο δημοσιογράφος που τιμήθηκε με πάμπολλα βραβεία έκανε ισχυρούς εχθρούς, έγινε σαφές το αργότερο τον Ιούλιο του 2017, όταν ο Mike Pompeo αποκάλεσε το Wikileaks ως “εχθρική μη κρατική μυστική υπηρεσία πληροφοριών”.
‘Ήταν κατά την πρώτη του εμφάνιση ως επικεφαλής της CIA, λίγους μήνες πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Αλλά και για τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης η “φυλάκιση Assange είχε προτεραιότητα”.
Ο λόγος;
Το 2010 το Wikileaks δημοσίευσε πάνω από μισό εκατομμύρια μυστικά έγγραφα για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ντοκουμέντα μεταξύ άλλων για εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού καθώς και ενός βίντεο που έδειχνε αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο από πάνω να πυροβολεί άμαχο πληθυσμό, μεταξύ αυτών, και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.
Ο Christian Mear θεωρεί βέβαιο ότι ο Assange άνοιξε το δρόμο για το πώς η δημοσιογραφία πρέπει να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο αριθμό δεδομένων.
Ο διευθυντής της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δήλωσε στη DW, ότι ως ιδρυτής του Wikileaks άνοιξε τον δρόμο για δημοσιεύσεις τεράστιας σημασίας για την παγκόσμια κοινή γνώμη.
“Για αυτό και οι ΡΧΣ τάσσονται άνευ ετέρου υπέρ του Julian Assange”.
Και ο Μιρ θέλει να είναι παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά δεν είναι βέβαιος ότι θα πάρει μια από τις λίγες τελευταίες διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις.
Πάντως στην πρώτη φάση της δίκης τέλη Φεβρουαρίου προ κορωνοϊού ήταν εκεί και μάλιστα είχε σοκαριστεί που “δεν υπήρχε προφανώς ενδιαφέρον να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της δίκης από διεθνείς ΜΚΟ ή κοινοβουλευτικούς”.
Σοκαρισμένος δήλωσε ο Μιρ και από τις συνθήκες της ακροαματικής διαδικασίας.
“Ο Assange εμφανίστηκε πίσω από ένα γυάλινο κουβούκλιο, δύσκολα μπορούσε να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του κατά τη διάρκεια της δίκης, κάτι που αποτελεί όρος μεταξύ κρατών για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί τη διαδικασία”.

Αποκαλύψεις από τα Wikileaks που ενόχλησαν

Σε συνομιλία του με την DW ο Neils Melcher, ειδικός εισηγητής των ΗΕ διαβεβαιώνει ότι στην περίπτωση Assange “ακυρώθηκε” το κράτος δικαίου.
“Πράγματα αυτονόητα, που δικαιούνται όσοι διέπραξαν τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, δεν ισχύουν για τον Assange.
Δεν έχει επαφή με τους Αμερικανούς δικηγόρους του, περιορισμένη επαφή με τους Βρετανούς δικηγόρους του και σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε νομικά έγγραφα.
Σημειωτέον ότι ο Μέλτσερ έχει επιφορτιστεί με διδακτικό έργο στο Ινστιτούτο Δικαίου του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Το συμπέρασμά του;
“Διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και καμιά αναγκαιότητα”.
Αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής του Assange στην πρεσβεία του Ισημερινού παραβιάστηκε αποδεδειγμένα το δικαίωμα στην προστασία επικοινωνίας με το δικηγόρο του.
Έτσι, δεν προκαλεί κατάπληξη  που μέσα Αυγούστου πάνω από 160 δικηγόροι και νομικοί, σε ανοιχτή επιστολή, ζήτησαν από τον Μπόρις Τζόνσον να αφεθεί ελεύθερος ο Assange, επειδή μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ τον περιμένει “δίκη-παρωδία”, όπως καταγγέλλουν οι υπογράφοντες.
Αυτή η επιστολή είναι μια από μια σειρά άλλων ανοιχτών επιστολών και εκκλήσεων.
Τον περασμένο Ιούλιο 40 δημοσιογραφικές ενώσεις, όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση την απελευθέρωση του Assange.
Η στρατηγική της αμερικανικής δικαιοσύνης βασίζεται στο να χτυπήσει τον Assange όχι ως δημοσιογράφο αλλά ως χάκερ.
Τα 18 σημεία του κατηγορητηρίου συνοψίζονται σε 3 βασικά σημεία: Ότι ο κατηγορούμενος βόηθησε καταρχάς τεχνικά την πηγή των διαρροών, την Chelsey Manning, πρώην στρατιώτη του αμερικανικού στρατού,  την παρακίνησε να δημοσιοποιήσει κι άλλο υλικό και ότι μέσω των δημοσιοποιήσεων διπλωματικών εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Βέβαια, η Manning είχε ούτως ή άλλως πρόσβαση στο χακαρισμένο υλικό, όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία ότι την παρώθησε να βγάλει στη δημοσιότητα διπλωματικά έγγραφα, στηρίζεται μόνο σε μια διφορούμενη πληροφορία μέσω chat.
Τέλος, σχετικά με τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας, στην οποία αναφέρεται η τρίτη κατηγορία, ήταν αποκρυπτογραφημένα.
Και το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση γνώριζαν ορισμένοι μόνο δημοσιογράφοι και εκδοτικοί οίκοι για να εμποδιστεί η δημοσίευση ανεπεξέργαστου υλικού. Το Wikileaks από την πλευρά του κατηγορεί έναν Βρετανό δημοσιογράφο ότι δημοσίευσε το κλειδί σε ένα βιβλίο για να έχουν όλοι στον κόσμο πρόσβαση σε εκρηκτικό υλικό.
Για τον ειδικό σε θέματα βασανιστηρίων Μέλτσερ, η δίκη στο Λονδίνο δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του Julian Assange.
“Αφορά πρωτίστως στα εγκλήματα των διωκτών του, των ΗΠΑ.
Αφορά στην ακύρωση διακρατικών θεσμών, στην άρνησή των ΗΠΑ να σύρουν ενώπιον της δικαιοσύνης εγκληματίες πολέμου και βασανιστές. Και επίσης αφορά στο ότι δημιουργούν ένα παγκόσμιο προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να καταδικαστεί ως κατάσκοπος, οποιοσδήποτε ενημερώνει την κοινή γνώμη για εγκλήματα πολέμου”.  
Το ό,τι η βρετανική δικαιοσύνη δεν χρειάζεται να κρατά τον κατηγορούμενο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας φαίνεται και από μια παλαιότερη περίπτωση.
Τέλη της δεκαετίας του 90 ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ, υπεύθυνος για θανατώσεις και βασανιστήρια χιλιάδων στην Χιλή, μπορούσε να παρακολουθεί τη δίκη του άνετα σε κατ΄οίκον κράτηση κοντά στο Λονδίνο.
Μάλιστα τα Χριστούγεννα ήρθε και ένας ιερέας από τη χώρα του. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης