Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Βάλαμε φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού - Τσίπρας: Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν καλύπτει την ανασφάλεια της κοινωνίας

Μητσοτάκης: Βάλαμε φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού - Τσίπρας: Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν καλύπτει την ανασφάλεια της κοινωνίας
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την πανδημία
Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η Βουλή στην  η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
Ο πρωθυπουργός με την ομιλία στη Βουλή για την πανδημία κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν απέναντι στις μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού».
Παράλληλα τόνισε πως «η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». Προανήγγειλιε ότι την Παρασκευή 11/9 αίρονται τα μέτρα για νησιά.
«Τίποτα δεν μας στεναχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι που από ένα άτομο χάσαμε πολλούς. Το λάθος μιας στιγμής ας γίνει μάθημα ζωής για όλους μας» σημείωσε.
«Τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσονται αρνητικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Καταλόγισε στην κυβέρνηση «λάθη, παραλείψεις, έλλειψη σχεδιασμού και απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».
Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο… Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού άσκησε απόψε η Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές και υγειονομικές της επιπτώσεις, η κα Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπισή της υγειονομικής κρίσης.
 
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο α΄ κύμα της πανδημίας - Υπάρχουν εφεδρείες για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές και υγειονομικές της επιπτώσεις, μετά από αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Την σφραγίδα της επιτυχίας για την άμυνα της πρώτης φάσης της πανδημίας που επέδειξε η χώρα μας, υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει  από την πλευρά της πολιτείας και στη δεύτερη φάση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες του κορωνοϊού.

«Όχι σε άγονη κομματική διαμάχη»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση «να μην μετατρέψουμε σε άγονη κομματική διαμάχη αυτή τη συζήτηση, να μην αναλωθούμε σε διαξιφισμούς.
Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε ο πρωθυπουργός καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσχωρήσουν μαζί με την κυβέρνηση σε ένα «μέτωπο λογικής».
«Πρέπει να το ορθώσουμε όλοι εμείς.
Ο κορωνοϊός αποκτά νέους τρόπους διασποράς. Μέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση σε ελάχιστη βάση ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και οι συνθήκες είναι σύνθετες και τα μοντέλα διαχείρισής της πανδημίας θα προσαρμόζονται σε κάθε στιγμή» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αρνητών της μάσκας στα σχολεία.
«Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού και παράνοιας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να σταθούμε με υπευθυνότητα και παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας να υποστηρίξουμε στο δικό μας ακροατήριο τις επιλογές και τις εντολές των ειδικών όπως η χρήση της μάσκας που είναι το πιο σίγουρο μέσο να προστατέψουμε την υγεία μας».

Αποφύγαμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα έκανε έκκληση προς όλους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, γιατί «μόνο μαζί θα νικήσουμε και πάλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν αποτιμώνται με έναν μόνο γνώμονα, τα κρούσματα που σημειώθηκαν και οι δυστυχώς οι θάνατοι.
Τα ποσοστά είναι τα χαμηλότερα που έχουν σημειωθεί, ανάλογα με τον πληθυσμό.
«Έχουμε αποφύγει τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναμενόμενη η αύξηση λόγω τουρισμού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίοδο του καλοκαιριού και στην ανάγκη να τονωθεί η οικονομία και να ανοίξει ο τουρισμός.
«Τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα και εξακολουθούμε να τα καταφέρνουμε και τώρα.
Ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, με το άνοιγμα του τουρισμού.
Όμως το στοίχημα ήταν να περιορίσουμε την όποια διασπορά.
Ο φόβος μας ήταν να μην πέσουμε στην παγίδα της επιτυχίας της πρώτης φάσης.
Γι’ αυτό ήμασταν πάντα σε εγρήγορση».
«Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει επανειλημμένως, ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε.
Όχι μόνο στον Τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.
Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού.
Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία.
Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα.
 Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση.
Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί».

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

«Όσα δεν έγιναν επί χρόνια, το κάναμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
«Η οικονομική κρίση σφραγίζει αυτή την πανδημία με ένα δίδαγμα. Ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι οκγώδης, αλλά μυώδης και αποτελεσματικός.
Κάθε χώρα μπορεί να είναι ανοχύρωτη σε τέτοιες ασύμμετρες απειλές, η Ελλάδα όμως τα κατάφερε.
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των εγχώριων τεστ.
Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ.
Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμη πιο ψηλά».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι:
Η χώρα έχει αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων για τεστ. Χρηματοδοτήσαμε την πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σχεδόν 5.000 τεστ εγχώρια.
Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο Covid-19, έναν κεντρικό φορέα για την εκτίμηση της πανδημίας.
Κάθε μέρα παρακολουθούνται παραπάνω από 20 σημαντικοί δείκτες, ο ρυθμός μετάδοσης, η οικονομική δραστηριότητα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Όλα αυτά μας επιτρέπουν να κάνουμε μια σύνθεση των στοιχείων και να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου».

Πανδημία και ύφεση

Στα οικονομικά στοιχεία και στις συνέπειες που έφερε η πανδημία στην οικονομία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ‘30.
Είναι νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.
Ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες, ειδικά στην απασχόληση, ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας και εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ.
Γνωρίζαμε ότι όλη η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε μια πρωτοφανή ύφεση.
Στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο είχαμε μια υστέρηση της τάξης του 15,2%.
Όμως θα ήταν άδικο να εστιάσει κανείς μόνο τους δείκτες.
Στην αρχή αυτής της κρίσης, όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, έλεγαν πως επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης 7,9%, η ύφεση της ευρωζώνης είναι της τάξης του 9,1%. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Εύλογο το ερώτημα και η κριτική που θα ακούσω. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα υπάρχει ύφεση, αλλά έχει σημασία ότι λίγο πολύ τα νούμερα είναι αυτά που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων».

Για το άνοιγμα των σχολείων

Στο ερώτημα για το εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τους ειδικούς και τους επιστήμονες τους οποίους από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκε η χώρα, η κυβέρνηση και οι πολίτες, και είναι εκείνοι που οδήγησαν στην επιτυχία της εξόδου από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Οι έρευνες δείχνουν μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης των παιδιών από τον κορανοϊό και πολύ σπάνια σοβαρή νόσηση από αυτόν.
Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ειδικά εκεί όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπει, όπως στην Ελλάδα.
Τον Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δεν θεωρούνταν υποχρεωτικό μέσο, τώρα είναι και δεν είχαμε κρούσματα.
 Και η λύση της διπλής βάρδιας έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα, υποχρεώνει τον έναν γονιό να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι.
Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται ξανά με μια μειοψηφία συνδικαλιστών, αντί με τα συμφέροντα του λαού.
Αν τα σχολεία έμεναν κλειστά, αληθινά χαμένοι θα ήταν οι γονείς από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
 Η τηλεεκπαίδευση δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήση την επαφή με τους μαθητές, με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή.
Ο εγκλεισμός προκαλεί αίσθημα απομόνωσης, αίσθημα άγχους στους μαθητές.
Να στηρίξουμε τις επιλογές των ειδικών, οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες».

Τσίπρας: Ο κόσμος κ. Μητσοτάκη θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε που και που κάποια ευθύνη

«Τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσονται αρνητικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Καταλόγισε στην κυβέρνηση «λάθη, παραλείψεις, έλλειψη σχεδιασμού και απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».
 Συνεχίζοντας την κριτική είπε: «Εδώ και μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει, θάβει στα αζήτητα, υποτιμά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα…
Οι ώρες είναι κρίσιμες…
Η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια.
Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες- ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας».
Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας.
Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο…
Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».
Απέδωσε στον λάθος προπαγανδιστικό χειρισμό της κυβέρνησης την τάση τμήματα της κοινωνίας να καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη.
Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «άκρως προβληματικό στην αίθουσα του κοινοβουλίου να υπάρχει αρχηγός πολιτικού κόμματος που όταν αναφέρεται στην χώρα να την αποκαλεί χρεοδουλοπαροικία. Και να ακούγονται από τον άνθρωπο που αν έκανε πράξη το σχέδιό του θα γινόμασταν χρεοδουλοπαροικία. Δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κάνει επιλογές με γνώμονα τα συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού. Αυτές οι αναφορές πάνε κόντρα σε όλα τα δεδομένα που πιστοποιούν ότι η χώρα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες.
Όταν μιλάμε για ζωές και δημόσια υγεία να είστε πιο προσκεκτικός».
«Διέκρινα αρκετές ομοιότητες μεταξύ των ομιλιών Γεννηματά και Τσίπρα.
Από την κα Γεννηματά διέκρινα όμως πρόθεση να καταθέσει πλαίσιο προτάσεων αν και μαξιμαλιστικών.
Μου έκανε εντύπωση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία πρόταση.
Οι ειδικοί εισηγήθηκαν αυτά που ακριβώς κάνουμε.

Θα αναφερθώ στις ανακρίβειες που ακούστηκαν με μεγάλη ευκολία από την κα Γεννηματά.
Έχουμε καταθέσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια. Τα τεστ δεν μειώθηκαν.
Αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα.
Εμείς όταν κάναμε και τον Μάιο τα τεστ ποτέ δεν είπαμε ότι τα θετικά είναι και ο πραγματικός αριθμός συνολικών κρουσμάτων.
Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναβολές χειρουργείων.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για μια εβδομάδα δεν μπόρεσε να κάνει τεστ γιατί έχει δυναμική μόλις 1000 στα 17.000.»

Αεροπλάνα: «τι προτείνατε;
Να μειωθεί η χωρητικότητα των αεροπλάνων;
Να πετούν με μισές θέσεις κενές;
Τι θα γινόταν αν το ζητούσαμε;
Μήπως δεν θα πετούσε κανείς στην Ελλάδα;
Αν υπήρχε πρόβλημα στα αεροπλάνα θα το βρίσκαμε στο προσωπικό.
Ξέρετε πόσα κρούσματα βρήκαμε στο προσωπικό; Μηδέν.
Είχαμε θετικά κρούσαματα σε εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα;
Όχι.
Αν υπήρχε πρόβλημα με την χωρητικότητα θια είχε εκδηλωθεί και στους εργαζόμενους.
Μια βασική παραδοχή που πρέπει να ασπαστούμε είναι να δεχόμαστε τα επίσημα δεδομένα.»
Καμπάνια ενημέρωσης: «χαίρομαι που αναγνωρίζετε πλέον την ανάγκη ενημέρωσης.
Να συζητήσουμε λοιπόν μια δεύτερη καμπάνια να το φέρουμε στην Βουλή και να το συζητήσουμε για μια τηλεοπτική καμπάνια. Υπάρχει ανάγκη πόσο μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες.
Ο λόγος σας κύριε Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών.
Είπατε ευθέως για την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια την μάσκα.
Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και την φορούν συνεχώς.
Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο.
Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική.
Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια.»
Προς κ. Τσίπρα: «είπατε ότι μετά τις 12 δεν κολλάει ο ιός.
Αυτές οι θεωρίες όταν εκφράζονται με ειρωνεία δίνουν βάση αμφισβήτησης των επιλογών μας.
Σταματήσαμε τους όρθιους στα μπαρ, είπαμε ότι όσο περνά η ώρα αυξάνεται το αλκοόλ.
Γιατί τέτοια ειρωνεία;
Ολες οι άλλες χώρες που ανακάλυψαν την μείωση των ωραρίων έκαναν λάθος.
Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε το μάτι σε όσους αμφισβητούν τα μέτρα.
Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο 2ο κύμα.
Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες.

Εχουμε την καλύτερη επίδοση από τους τουριστικούς ανταγωνιστές μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Θα τα δεχθείτε ή θα συνεχίσετε να πυροβολείτε την χώρα.
Είπατε ότι έχουμε 100 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το λοκ ντάουν. Ανακοίνωσα την άρση λοκ νταουν 28 Απριλίου με 38 κρούσματα.
Σήμερα 156.
Αύριο μπορεί περισσότερα ή και λιγότερα. Σύμφωνα με την δική σας λογική 38 επι 100 ισούται με 156. Τι είναι αυτά που λέτε.
Με αυτή τη λογική δημιουργείτε εντυπώσεις.
Μιλήσατε για τον τουρισμό. Είπατε ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε.
Στα μέσα Μαΐου μας κατηγορούσατε ότι δεν ανοίξαμε της ξενοδοχειακές μονάδες και δεν υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα του τοιυρισμού και μετά κατηγορείτε εμένα ως πολιτικό απατεώνα.
Εσείς φωνάζατε «ανοόξτε τον τουρισμό. Τι θα γίνουν οι άνθρωποι;»
Ξέρετε μήπως μια χώρα που να ζητούσε τεστ PCR;
Ο κ. Βαρουφάκης μας ρωτά άξιζε τον κόπο που ανοίξαμε; 4 δις είναι αυτά. Ισως για εσάς να είναι πασατέμπος.
Είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο κα δούλεψαν πολλοί για να ανοίξει ο τουρισμός.
Θέλω να τιμήσω τον κ. Δρακόπουλο τον οποίο δεν γνώριζα. Βρεθήκαμε και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς.
Εγραψε ένα κείμενο για την εμπειρία του και μιλά κολακαυτικά για την ελλάδα για να γίνει πράξη το σχέδιο. Λέει:
«Όταν ρώτησα έναν από τους Πυροσβέστες που έβρισκε την ενέργεια ν α είναι 14 ώρες όρθιος για να υλοποιεί την πολιτική που χαράξαμε η απάντηση με κατέπληξε.
«Η νίκη της πανδημίας είναι η μοναδική της γενιάς μου και θα κάνω ότι μπορώ για να την διαφυλάξω» είπε».
Εσείς κύριε Τσίπρα όλη αυτή την προσπάθεια προσπαθείτε να την υποτιμήσετε.
Ο κ. Δρακόπουλος λέει και κάτι άλλο «Είχαμε όμως και έναν απίστευτα ισχυρό μοχλό στα χέρια μας, ανθρώπους σαν τον Σωτήρη, την Παγώνα, τον Βασίλη αυτής της χώρας. Αυτούς που αποφασίζουν να σιωπήσουν όταν αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτε μιλούν».
Μιλάτε για κυβερνητική προπαγάνδα.
Μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι νομίζετε πως επηρεάζουμε με αυτό το τρόπο τον ξένο τύπο.
Το βασικό ερώτημα είναι τι πιστεύουν οι πολίτες.
Παρά το άγχος και την ανησυχία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας που εμείς δεν προκαλέσαμε όπως εκείνη που εσείς προκαλέσατε το 2015, οι πολίτες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις. Το να παρουσιάζουμε μια εικόνα που είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη αδικεί την χώρα.
Αυτή τη στιγμή σας το ξαναλέω ότι αδικείτε μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα συνολικά.
Δεν δυσκολεύτηκα να πω ότι πράγματι συνολικά όλοι δείξαμε τάση εφησυχασμού. Πρώτος το αναγνωρίζω και λέω ότι δεν επιτρέπετε να κάνουμε το ίδιο λάθος.
Όχι όμως να ακυρώσουμε όλη την προσπάθεια της κοινωνίας.
Αναγνωρίζω ως φιλελεύθερος πολιτικός ότι όταν απαιτείται πρέπει να υπάρξει μεγάλη κρατική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας»

Τσίπρας (δευτερολογία): Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είπε προς τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».
Κάνοντας κριτική στην δευτερολογία του πρωθυπουργού είπε: «Σας ζήτησα να αναγνωρίσετε ότι κάνατε και κάποια λάθη, ότι δεν τα κάνατε όλα τέλεια. Αλλά φάνηκε ότι βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας ταυτίσετε με αυτούς που έχουν αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας, τους αρνητές της μάσκας. Τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ από κοντά, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Απαντώντας στις μομφή του πρωθυπουργού για απουσία θέσεων είπε: «Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άνοιγμα του τουρισμού με πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα, γιατί κάνατε με καθυστέρηση αυτό που κάνατε στον Προμαχώνα. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί αυξήσατε στο 85% την πληρότητα στα πλοία, γιατί δεν φροντίσατε να αποσυμφορήσετε τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση των δρομολογίων και για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν είμαστε κατά του ανοίγματος των σχολείων αλλά γιατί δεν μειώσατε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.
Σας ασκήσαμε κριτική γιατί υποστηρίξατε ότι είτε 15 είτε 35 μαθητές ανά τάξη είναι το ίδιο. Και επικαλεστήκατε τους επιστήμονες.
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι βάζουμε και την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής;
Εγώ διαψεύδω ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες σας κατέθεσαν τέτοιες προτάσεις. Σας ζητώ να καταθέσετε τα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής».
Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία.
«Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μάλλον ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε ιδιωτικά κέντρα».
Αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης λέγοντας: «Σας είπα ότι δεν είναι να πανηγυρίζετε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Κάνατε μία λαθροχειρία όμως όταν υποστηρίξατε ότι είμαστε καλύτερα από την Ευρώπη.
Ωστόσο δεν έχετε υπολογίσει το τρίτο τρίμηνο που θα φανεί η επίπτωση στον τουρισμό».
Συμπυκνώνοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση, το 15,2% ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.
Ωστόσο εσείς φέρατε την ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάνετε εξαιρετικά λίγα εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο εκτός αν το σχέδιο είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».
Το πιο ανησυχητικό είναι αυτά που έρχονται είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό ως ευθεία στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κατανάλωσης και της παραγωγής.
Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».
Έκλεισε λέγοντας: «η κυβέρνηση δείχνει ότι αποτυγχάνει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής…
Μάλλον έχετε πεισθεί κι εσείς από την καθημερινή προπαγάνδα. Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τα χρήματα της λίστα Πέτσα.
Μας είπατε ότι θα φέρετε και δεύτερη, φέρτε και δεύτερη και τρίτη. Κυβερνάτε με ψέματα και τον φόβο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης