Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολιτικός ερασιτεχνισμός από την Ελλάδα απέναντι στην προκλητική Τουρκία – Τα 6 λάθη εξωτερικής πολιτικής απέναντι στον ταραξία της Α. Μεσογείου

Πολιτικός ερασιτεχνισμός από την Ελλάδα απέναντι στην προκλητική Τουρκία – Τα 6 λάθη εξωτερικής πολιτικής απέναντι στον ταραξία της Α. Μεσογείου
Απέναντι σε μια στρατηγική της Τουρκίας όπου παίζει παιχνίδια εντυπώσεων, ανάλυσης των προθέσεων του αντιπάλου, η Ελλάδα ακολουθεί μικροπολιτική και ερασιτεχνικούς τυχοδιωκτισμούς
Έχουν παρέλθει σχεδόν 2 μήνες από τότε που η Τουρκία αποφάσισε να ενεργοποιήσει το σχέδιο της να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την Τουρκική κοινή γνώμη, αυτή θέλει να δελεάσει και να καθησυχάσει.
Η Τουρκία έχει τριπλή στρατηγική

1)Κατανόησε ότι για να ξεπεράσει το πλήθος των εσωτερικών προβλημάτων που επέτεινε η ύφεση στην οικονομία λόγω κορωνοιού συρρικνώνοντας το ΑΕΠ στα 700 δισεκ. δολάρια και προκαλώντας μεγάλη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έπρεπε να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα που έχει αποδέκτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι 3,3 φορές μεγαλύτερη οικονομία από την Ελλάδα αλλά παρά το μέγεθος της οικονομίας το κατακεφαλήν εισόδημα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της Ανατολίας.

2)Η Τουρκία πούλησε την ιστορία της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου και η ανακάλυψη στην Μαύρη Θάλασσα στο οικόπεδο του Δούναβη έδωσε τροφή για σχόλια στο εσωτερικό της Τουρκίας… ποικίλα σχόλια…
Όμως το κοίτασμα που ανακάλυψε η Τουρκία δεν είναι μεγάλο.
Θα ήταν χρήσιμο να συγκρίνουμε την ανακάλυψη φυσικού αερίου 320 δισεκ. κυβικών μέτρων της Τουρκίας με τα αποδεδειγμένα αποθέματα ορισμένων από τις χώρες που δεν είναι "παγκόσμιες δυνάμεις:
Τουρκμενιστάν 12,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm)
Αλγερία 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
 Αίγυπτος, 2,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
Καζακστάν, 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
Ουζμπεκιστάν, 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
Ομάν, 677 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Πακιστάν, 567 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Μπαγκλαντές, 549 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Περού, 375 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  και
Αγκόλα, 343 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η Τουρκία με αυτή την ανακάλυψη στην Μαύρη Θάλασσα έκανε ένα βήμα αλλά είναι μικρό σε σχέση με την μεγάλη ενεργειακή της εξάρτηση.

3)Το κεφάλαιο Ανατολική Μεσόγειος, Ανατολικό Αιγαίο αποτελεί βασική στρατηγική της Τουρκίας.
Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για πόλεμο, προετοιμάζει το έδαφος και στην Έβρο με την μεταφορά 40 τάνκς και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου το πολεμικό ναυτικό με της NAVTEX και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζουν τις προκλήσεις.
Όμως η πιθανότητα ένοπλης σύρραξης Ελλάδος – Τουρκίας είναι μηδενικής πιθανότητας, ούτε καν 0,1% αλλά μηδενικής πιθανότητας.
Η στρατηγική της Τουρκίας, μέσω των προκλήσεων, της συμπεριφοράς ταραξία, της καταπάτησης των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών δεν είναι ο πόλεμος.
Ο πόλεμος για την Τουρκία θα είναι καταστρεπτικός όχι με όρους στρατιωτικής αναμέτρησης αλλά εάν κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα θα καταρρεύσει όλος ο σχεδιασμός.
Δεν είναι τυχαίο ότι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ θα ταχθούν κατά της Τουρκίας, ανεξαρτήτως των κυρώσεων και όλες οι επιδιώξεις της οι πραγματικές όχι οι εικονικές θα καταρρεύσουν.
Η Τουρκική μεγάλη ιδέα είναι ένα αστείο για εσωτερική κατανάλωση, ξέρει και ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος αλλά και οι στρατηγικοί ότι η Γαλάζια Πατρίδα Mavi Vatan είναι όπως η μεγάλη ιδέα της Ελλάδος να αποκτήσει ξανά την Κωνσταντινούπολη.
Υπερφίαλες και μη ορθολογικές στρατηγικές όπου κανένας ξένος δεν θα υποστηρίξει, καμία ξένη ισχυρή δύναμη δεν θα υποστηρίξει.
Η Τουρκία δεν θέλει το Καστελόριζο ως έδαφος.
Αμφισβητεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πως δόθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα αλλά δεν επιδιώκει εδαφική προσάρτηση.
Η Τουρκία μιλάει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ένα λεπτό θέμα που αγγίζει την Ελλάδα, αλλά στόχος δεν είναι τα νησιά….
Θέτει θέμα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας αλλά ο στόχος είναι ένας.
Να αποκτήσει πρόσβαση Νότια του Καστελόριζου και Νοτιοανατολικά της Κρήτης εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν τρισεκ. κυβικά μέτρα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Απέναντι σε μια στρατηγική της Τουρκίας όπου παίζει παιχνίδια εντυπώσεων, ανάλυσης των προθέσεων του αντιπάλου, απέναντι σε μια Τουρκία που γνωρίζει ότι είναι νομικά εκτεθειμένη και θα χάσει εάν βρεθεί απέναντι σε θεσμικό όργανο… η Ελλάδα ακολουθεί μικροπολιτική και ερασιτεχνικούς τυχοδιωκτισμούς.
Ο πατριωτισμός που πρέπει να εμφορούνται όλοι οι έλληνες δεν μπορεί να συντηρείται με τις πλάτες άλλων.
Πατριωτισμός δεν σημαίνει πόλεμο, σημαίνει υπεράσπιση των δικαίων της Ελλάδος, των θαλάσσιων συνόρων και δικαιωμάτων με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.
Εσχάτως πολλοί πατριώτες του καναπέ φαντάζονται σενάρια πολέμου, ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα αντέχει πόλεμο, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες ειδικά την ελληνική οικονομία που παραπαίει.
Θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα θα πηγαίναμε 10ετίες πίσω και όλα αυτά για ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Οι λόγοι του ερασιτεχνικού τυχοδιωκτισμού είναι έξι…

1)Η Ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στις πλάτες άλλων χωρών, που άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις αψιμαχίες Ελλάδος και Τουρκίας για να πουλήσουν όπλα.
Τόσο η στάση της Γαλλίας, όσο και των ΗΠΑ είναι προσβλητική, αντί να διαμεσολαβήσουν για έναρξη διαλόγου ή τουλάχιστον εκτόνωσης της έντασης, σχεδιάζουν να πουλήσουν στην Ελλάδα πολεμικά πλοία και φρεγάτες.
Μια οικονομία υπό κατάρρευση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός υπερεξοπλιστικού προγράμματος που δεν έχει κανένα νόημα.

2)Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να ασκήσει πίεση στην προκλητική και απαράδεκτη Τουρκία, προέβη σε δύο κινήσεις που ήταν άτυχες.
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο με ένα καθεστώς αναξιόπιστο αφήνοντας απέξω την ΑΟΖ του Καστελόριζου και σχεδόν την μισή Ρόδο.
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Ιταλία αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύμπλεγμα των νησιών δυτικά της Κέρκυρας.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα ακολουθεί τους υπερβατικούς τυχοδιωκτισμούς της Τουρκίας η οποία επί της ουσίας ανακήρυξε ΑΟΖ με την Λιβύη παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες αλλά και την λογική.

3)Η Ελλάδα συνεργάζεται με δύο καθεστώτα, την δικτατορία της Αιγύπτου και με ένα στρατηγικό στην Λιβύη τον Haftar που ενώ κατέχει το 77% της Λιβύης έχει κολλήσει απέναντι στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Και ενώ πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η Ελλάδα προβαίνει σε ευκαιριακές συνεργασίες λόγω της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, αγνοεί τις πραγματικές προθέσεις της Γαλλίας.
Η Γαλλία χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να παίξουν το παιχνίδι κυριαρχίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Λιβύη και στα Κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ο ρόλος της Γαλλίας είναι τουλάχιστον ύποπτος.

4)Η Ελλάδα στο πλαίσιο του αγωγού EastMed που θα ξεκινάει από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ Ανατολική της Κύπρου και Δυτικά του Ισραήλ και μέσω Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας θα καταλήγει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Το πανάκριβο φυσικό αέριο του Ισραήλ δεν θα ανταγωνιστεί το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συν τοις άλλοις οι συμφωνίες που υπεγράφησαν για κατασκευή στρατιωτικών τζιπ κ.α. στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι ανέκδοτο, καθώς τα ισραηλινά τζιπ πουθενά στον κόσμο δεν έτυχαν αποδοχής σε σχέση με άλλη τζιπ πολύ πιο τεχνολογικά προηγμένα.

5)Απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδος που ήταν ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 από 6 ναυτικά μίλια και με προοπτική κάτι αντίστοιχο να γίνει και Νοτίως της Κύπρου… δεν είχαμε αποκλιμάκωση αλλά κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.
Η Ελλάδα συμμάχησε με την Γαλλία για να παίξει το παιχνίδι της Γαλλίας.
Η Ελλάδα συμμάχησε με την Αίγυπτο για να απομονώσει την ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη και η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα αχταρμάς συμφερόντων όπου ακόμη και η Ρωσία δήλωσε παρούσα στην περιοχή.
Image
6) Οι τούρκοι θρασύτατα έχουν θέσει θέμα
-Υφαλοκρηπίδας για όλα τα νησιά, υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν
Η υφαλοκρηπίδα ξεκινάει από την αιγιαλίτιδα ζώνη και εκτείνεται έως και 200 ναυτικά μίλια προς τον βυθό της θάλασσας, ενώ η ΑΟΖ εκτείνεται από την αιγιαλίτιδα ζώνη έως 200 ναυτικά μίλια στην επιφάνεια της θάλασσας.
Μια χώρα που διαθέτει ΑΟΖ δεν σημαίνει ότι κατέχει τα ύδατα αλλά μπορεί να τα εκμεταλλευτεί π.χ. κάνοντας εξορύξεις ή για την αλιεία κ.α.
-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου
-Ζητούν μείωση των χωρικών υδάτων από 6 σε 3 ναυτικά μίλια… όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης
-Αμφισβητούν την ελληνική δικαιοδοσία στην θάλασσα
-Αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Όμως όλα αυτά είναι στρατηγικοί ελιγμοί, φέρνουν πολλά ζητήματα σκόπιμα για να συγκαλύψουν – αν και δεν συγκαλύπτεται – η βασική τους επιδίωξη η οποία είναι μια.
Να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν την ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης και προφανώς επειδή τους είναι σοβαρό εμπόδιο να διεκδικήσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Έχουν γίνει μονότονοι οι Τούρκοι αναφέροντας ότι δεν μπορεί το Καστελόριζο ή Meis στα Τουρκικά με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφική έκταση και απέχοντας 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα… να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Image
Συμπέρασμα

Εάν υπάρξουν κυρώσεις στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής κατά της Τουρκίας, σενάριο όχι απίθανο, η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση και τις προκλήσεις.
Η Ελλάδα και η Τουρκία χρειάζονται διάλογο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Χρειάζονται διάλογο ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και συνδιαχείριση των κοιτασμάτων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου όχι όμως και της Κρήτης, εκεί η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια δικαιοδοσία.  
Μια κοινή εταιρία 50% Ελλάδα και 50% Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση για την περιοχή υπό τους αυστηρότατους όρους η Τουρκία να υπογράψει μια σύμβαση – συνθήκη με ισχυρές δυνάμεις εγγυητές όχι όλα όσα διεκδικεί αποσύρονται και αναγνωρίζει το υφιστάμενο status quo.
Εάν δεν θέλουμε αυτό η πολύμηνη προστριβή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία Τουρκία και Ελλάδα θα έρχονται πιο κοντά στο θερμό επεισόδιο.
Σε κάθε περίπτωση το Ανατολικό Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος χρειάζονται ειρήνη και όχι πόλεμο.
Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι το ζήτημα της αποσαφήνισης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών υφίσταται όλα τα υπόλοιπα είναι αστεία τουρκική προπαγάνδα.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης