Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σημασία της κατάλληλης διατροφής

tags :
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η σημασία της κατάλληλης διατροφής
Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά και αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να αναγνωρίζεται κάποια συγκεκριμένη διαταραχή ή ασθένεια.

Πώς εμφανίζεται;

Συνήθως τα συμπτώματα υπάρχουν μήνες ή και χρόνια και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ο πόνος μπορεί να συνδυάζεται με διάρροια, δυσκοιλιότητα, συχνά διάρροιες εναλλασσόμενες με δυσκοιλιότητα ή κυρίως πόνο χωρίς συνοδές διαταραχές στις κενώσεις.
Συχνά οι ασθενείς με ευερέθιστο έντερο παρουσιάζουν και άλλα συμπτώματα, όπως βλέννα στις κενώσεις, μετεωρισμό, φούσκωμα, κεφαλαλγίες κ.λπ. Υπάρχουν βέβαια πολλές ασθένειες με συμπτώματα που μοιάζουν με το ευερέθιστο έντερο, αλλά εγκυμονούν πολλούς και μεγάλους κινδύνους για την υγεία μας και κατ’ επέκταση για την ίδια μας τη ζωή. Για τον λόγο αυτόν είναι ιδιαίτερα σημαντική η λήψη σωστού ιστορικού από τους ασθενείς με πιθανό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ώστε να μη γίνει λάθος διάγνωση. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που λέγονται συμπτώματα συναγερμού και τα οποία πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις πριν μπει η διάγνωση του ΕΕ. Τα συμπτώματα αυτά είναι:
• Αναιμία
• Απώλεια βάρους
• Αίμα στις κενώσεις
• Ηλικία μεγαλύτερη από τα 45 έτη
• Πυρετός
• Νυκτερινά συμπτώματα (αφύπνιση)
• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου.
Σε όλους, όμως, τους ασθενείς με πιθανό ΣΕΕ πρέπει να γίνονται βασικές αιματολογικές εξετάσεις και πιθανόν καλλιέργειες κοπράνων, καλπροτεκτίνη κοπράνων, κολονοσκόπηση και έλεγχος λειτουργίας θυρεοειδούς, καθώς πολλές σοβαρές ασθένειες (όπως καρκίνος παχέος εντέρου, νόσος του Crohn κ.ά.) μπορεί να έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με ευερέθιστο έντερο.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αποκλείσουμε πολλά νοσήματα με τη λήψη σωστού ιστορικού και τη διενέργεια κατάλληλων εξετάσεων, πριν θέσουμε με ασφάλεια τη διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου.
Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο και αντίστροφα. Tα τελευταία χρόνια, μελέτες έχουν δείξει πως το ανθρώπινο έντερο διαθέτει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο νευρικό σύστημα το οποίο στέλνει και δέχεται μηνύματα από τον εγκέφαλο. Είναι ουσιαστικά το έντερό μας ένας δεύτερος εγκέφαλος με τεράστια σημασία για την άμυνα του οργανισμού μας.
Στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο φαίνεται πως υπάρχουν πολλές διαταραχές που μπορούν να ερμηνεύσουν την ποικιλία των συμπτωμάτων των ασθενών και στις οποίες στοχεύουν οι διάφορες θεραπείες:
• ∆ιαταραχή στην επικοινωνία εντέρου – εγκεφάλου
• ∆ιαταραχή στην κινητικότητα, με τη μορφή είτε αυξημένης (διάρροιες) είτε ελαττωμένης κινητικότητας (δυσκοιλιότητα)
• Αυξημένη σπλαγχνική υπερευαισθησία (δηλαδή το ίδιο ερέθισμα που σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, στον ασθενή με ΕΕ προκαλεί πόνο)
• ∆ιαταραχή στο εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή στα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο παχύ έντερο (εντερική χλωρίδα)
• ∆ιαταραχή στη συνεκτικότητα του εντερικού τοιχώματος (leaky gut ή διαρρέον έντερο), με αποτέλεσμα την είσοδο στην κυκλοφορία τοξινών
• ∆ιαταραχή στο τοπικό ανοσολογικό εντερικό σύστημα.

Πολύ συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται:

• Mετά από κάποια γαστρεντερίτιδα (το 10% των περιπτώσεων ξεκινούν μετά από επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας)
• Mετά από επεισόδια οξείας εκκολπωματίτιδας
• Σε περιόδους άγχους ή μετά από στρεσογόνο ερέθισμα
• Κατά τη λήψη συγκεκριμένων τροφών ή συνδυασμών τροφών.

Θεραπεία

Η θεραπεία του ΣΕΕ κατευθύνεται συχνά στα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά και στους μηχανισμούς δημιουργίας του συνδρόμου [προβιοτικά φάρμακα για τη βελτιστοποίηση του εντερικού μικροβιώματος, αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRI’s) για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, γλουταμίνη για τη βελτίωση της συνεκτικότητας του εντερικού τοιχώματος κ.λπ.].

Κατάλληλη διατροφή

Φαίνεται πως στους ασθενείς με ΣΕΕ τα καλύτερα αποτελέσματα έχει μια συγκεκριμένη διατροφή που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη, η FODMAP diet. Η δίαιτα FODMAP αποτελεί την πιο επιτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 70% ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις. Βασίζεται στην απομάκρυνση από το διαιτολόγιο για 4-6 εβδομάδες συγκεκριμένων τροφών και στη σταδιακή επανεισαγωγή τους με διαδοχικά αυξανόμενες ποσότητες, έτσι ώστε να εξατομικευθεί σε κάθε ασθενή το διαιτολόγιό του χωρίς να δημιουργούνται θρεπτικά ελλείμματα και φυσικά χωρίς ή με ελάχιστα συμπτώματα.
Image

https://www.mitera.gr/arthra-ygeias/syndro-o-eyerethistoy-enteroy-i-simasia-tis-katallilis-diatrofis/

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης