Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Υποτονικός ο Σεπτέμβριος για Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ανοίγει σταδιακά η Ρωσία

tags :
Υποτονικός ο Σεπτέμβριος για Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ανοίγει σταδιακά η Ρωσία
του Χάρη Ντιγριντάκη
Επί ξηρού ακμής εξακολουθεί να κινείται ο ελληνικός τουρισμός. Ιδιαίτερα χαμηλά κινούνται οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και για το Σεπτέμβριο, ενώ τα ξενοδοχεία στην περιφέρεια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μετά από ένα καλοκαίρι που κινήθηκε σαφώς κατώτερα των αρχικών προσδοκιών άγνωστο τελικά παραμένει αν στο τέλος του τρέχοντος έτους τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις. ευρώ.
Την ίδια ώρα με διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκε ο Αύγουστος, ο μήνας που παραδοσιακά συγκεντρώνει την πλειονότητα Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα να φτάνει κατά μέσο όρο το 45%-50% και κάποιους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς να καταφέρνουν να πάρουν τη ρεβάνς, καταγράφοντας πληρότητα που άγγιξε το 80%.
«Ο Αύγουστος κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι ο Ιούλιος», εκτιμά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΕΤ της Κυριακής.
Στην κορυφή των προτιμήσεων κυρίως των Ελλήνων ταξιδιωτών βρέθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού η Πελοπόννησος, όπου τα καταλύματα σημείωσαν πληρότητα 75%-80%. «Η Πελοπόννησος έχει διασπορά κλινών και είναι ένας οδικός προορισμός, τον οποίο επέλεξαν πολλοί κάτοικοι της Αθήνας για να κάνουν τις διακοπές τους», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς προσθέτοντας ότι η εγγύτητα με την Αθήνα και η μη χρήση πλοίου συνέτεινε στην επιλογή της.
Ψηλά στη λίστα με τους δημοφιλείς προορισμούς του Αυγούστου ήταν και το Ηράκλειο Κρήτης, με την πληρότητα στα καταλύματα (που ήταν ανοικτά !) να φτάνει το 70%, ενώ σε υψηλά για τα δεδομένα της φετινής σεζόν επίπεδα κινήθηκε η τουριστική ζήτηση στα Δωδεκάνησα, με αιχμή τη Ρόδο και Κω, όπου η πληρότητα των καταλυμάτων κυμάνθηκε στο 60%.
Με πληρότητα που κινήθηκε στο 50% ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος για νησιά του νοτίου Αιγαίου, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η Κέρκυρα, όπου τα καταλύματα κατέγραψαν πληρότητα 45%-50%.
Χαμηλή κινητικότητα καταγράφηκε επίσης στη βόρεια Ελλάδα, η οποία βασίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, αλλά και στο Πήλιο, με τα καταλύματα να σημειώνουν πληρότητα σε ποσοστό 40%.
Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις της περιοχής ήταν καταστροφικές για τον Αύγουστο, με την πλειονότητά τους να προσδοκά ανάκαμψη του τουρισμού το 2022.

Υποτονικός ο Σεπτέμβριος

Μολονότι αρκετά ξενοδοχεία έως τις 11 Σεπτεμβρίου κλείνουν και η Αθήνα είναι άδεια μολονότι ο τρέχον μήνας παραδοσιακά είναι υψηλών απαιτήσεων όπως όλα δείχνουν η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα να κινείται αρχικά στο 40%. Ο Σεπτέμβριος ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο μήνας που θα «ρίξει» αυλαία η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς 3.000 περίπου μονάδες (από τις συνολικά 6.000 που λειτούργησαν φέτος) αναμένεται να κλείσουν, λόγω χαμηλής πληρότητας.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοιχτά είναι μεγάλα συγκροτήματα. Τα μικρότερα ξενοδοχεία, που είναι κατά βάση μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο κόστος λειτουργίας τους και ως εκ τούτου θα κλείσουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά», εξηγούν φορείς του κλάδου.
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται, την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η πληρότητα των καταλυμάτων δεν ξεπερνά το 10%-15%, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό κινείται η ζήτηση για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας σε μικρότερα αστικά κέντρα, όπως η Καβάλα, η Πάτρα και τα Γιάννενα.

Βρετανία

Αγορές στις οποίες η χώρα ελπίζει για πιθανή αύξηση των πληροτήτων αρχίζουν και εμφανίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα. Ήδη οι Βρετανοί υπουργοί αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις, για να αποφασίσουν εάν οι τουρίστες που επιστρέφουν στην Αγγλία από την Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, αφού η Σκωτία και η Ουαλία εισήγαγαν τα δικά τους μέτρα.
Η Σκωτία είπε ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Ελλάδα θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ η Ουαλία ζήτησε οι επιβάτες των αφίξεων από τη Ζάκυνθο να τεθούν σε καραντίνα.
Λόγος για τον οποίο άλλωστε η ταξιδιωτική εταιρεία Tui ακύρωσε όλες τις πτήσεις στον συγκεκριμένο.
Ο Andrew Flintham, διευθύνων σύμβουλος της Tui UK και της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι όποιος είχε κάνει κράτηση για να πάει Λαγανά μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πράξει τα δέοντα για την ακύρωση των εισιτηρίων, αλλά όπως υπογραμμίζει τα ταξίδια στα υπόλοιπα θέρετρα της Ζακύνθου θα συνεχιστούν κανονικά.

Ανοίγει η Ρωσία

Σε μερικό άνοιγμα των συνόρων της για Ρώσους πολίτες προχωρά η Ελλάδα από τις 7 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετική διυπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η οποία θα ισχύει για δύο εβδομάδες.
Απευθείας πτήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο στα αεροδρόμια των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου ενώ, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, θα επιτρέπεται αρχικά σε 500 Ρώσους τουρίστες ανά εβδομάδα το ταξίδι στην Ελλάδα, εφόσον έχουν:
• Αρνητικό τεστ PCR που θα έχει διενεργηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν το ταξίδι
• Κράτηση σε ξενοδοχείο
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα άρχισαν να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό, αλλά η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των χωρών από τις οποίες επετράπησαν οι αφίξεις.
Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία, καταγράφονται σε όλη τη χώρα περί τις 4.500 κρούσματα ημερησίως (πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη Γαλλία και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά αναλογία πληθυσμού), αλλά η χώρα είναι και από τις καλύτερα ελεγμένες παγκοσμίως, με πάνω από 37 εκατ. τεστ (το 1/4 του πληθυσμού), από τις χαμηλότερες θνησιμότητες με 17.000 νεκρούς στους πάνω από 1 εκατ. φορείς/ασθενείς και – σύντομα – από τους ταχύτερα εμβολιασθεντες πληθυσμούς, καθώς έχει πρακτικά ξεκινήσει και εξελίσσεται η 3η φάση των κλινικών δοκιμών με εμβολιασμό 40.000 ατόμων.
Πάντως παρότι η Ελλάδα άνοιξε δειλά δειλά την πόρτα στους Ρώσους τουρίστες, εκπρόσωποι των μεγάλων Tour Operator της Ρωσίας που ειδικεύονται στα ταξίδια στην Ελλάδα, τονίζουν οτι ελλείψει απευθείας πτήσεων των δύο χωρών, η κατάσταση παραμένει ρευστή καθώς πολλά εξαρτώνται από τη ρωσική πλευρά και από τις διμερείς συμφωνίες για την αποκατάσταση των αερομεταφορών.
Ευελπιστούμε ότι δεδομένης της ευνοϊκής επιδημιολογικής κατάστασης της Ελλάδας και των σκληρών μέτρων ελέγχου της πανδημίας, η ανταπόκριση των ρωσικών αρχών θα είναι θετική, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Mouzenidis Travel, κ. Αλέξανδρος Τσαντεκίδης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TEZ TOUR Greece, κ. Δημήτρης Χαριτίδης, επισημαίνει οτι δεν θα είναι εφικτές οι πτήσεις μέσω Τουρκίας, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης.
Επιπλέον, δεν έχει γίνει σαφές πώς η Ελληνική πλευρά θα διαχειριστεί τον κανονισμό του ορίου των 500 ατόμων που θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα κάθε εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και κράτηση σε ξενοδοχείο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης, μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα αν κάποιος τουρίστας δεν καταφέρει να επιβιβαστεί στην πτήση του όταν θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 500 ατόμων. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι απίθανο οποιοσδήποτε Tour Operator να ρισκάρει να κάνει σοβαρό σχεδιασμό για την Ελλάδα και να διαμορφώσει πτητικά προγράμματα, τόνισε.
Προετοιμαζόμαστε για άνοδο της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, όμως εφόσον δεν υπάρχουν απευθείας συνδέσεις, η ζήτηση αυτή δεν θα μπορεί να καλυφθεί, δήλωσε το στέλεχος του Intourist, κ. Philip Obruchev-Mironov.
Ωστόσο, ο κ. Τσαντεκίδης εκτιμά ότι αν οι Ρωσικές αρχές δώσουν το πράσινο φως για τη συνέχιση των πτήσεων με την Ελλάδα, οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι σύντομα σε θέση να ανακοινώσουν νέα πτητικά προγράμματα.
Αν τα πράγματα πάνε καλά με το όριο των 500 τουριστών από τη Ρωσία, η Ελλάδα θα αυξήσει σταδιακά τον αριθμό αυτό, φτάνοντας μερικές χιλιάδες, δήλωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα της ένωσης ρώσων Tour Operators, ATOR, και αυτό θα επιτρέψει στους αερομεταφορείς να αυξήσουν τον αριθμό πτήσεων.
Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο κ. Χαριτίδης, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να άρει τους περιορισμούς στις ροές των Ρώσων τουριστών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Τέλος από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν οι απ’ ευθείας πτήσεις στο Πεκίνο από οκτώ χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Δανία, η Σουηδία και ο Καναδάς.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης