Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα «στοιχήματα» των εγχώριων θεσμικών στο δεύτερο τρίμηνο 2020 – Σε ποιες μετοχές αύξησαν θέση και σε ποιες μείωσαν

Τα «στοιχήματα» των εγχώριων θεσμικών στο δεύτερο τρίμηνο 2020 – Σε ποιες μετοχές αύξησαν θέση και σε ποιες μείωσαν
Τοποθετήσεις σε τράπεζες που όμως συνεχίζουν να υποαποδίδουν και σημαντικές υπεραξίες από τοποθετήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ
Έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλες ρευστοποιήσεις στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης λόγω της πανδημίας, η οποία γκρέμισε τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, οι εγχώριοι θεσμικοί κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου προχώρησαν σε νέες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Η «αγάπη» τους για τις ελληνικές τράπεζες επανήλθε και ενώ στο πρώτο τρίμηνο συνολικά είχαν πουλήσει 15,4 εκατ. μετοχές της Eurobank, 10,7 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, 8,6 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και 2,6 εκατ. μετοχές της Πειραιώς, στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, αύξησαν τις θέσεις τους εκ νέου.
Πιο συγκεκριμένα αγόρασαν 17,4 εκατ. μετοχές της Eurobank, 8,9 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, 25,6 εκατ. μετοχές της Alpha Bank και παρέμειναν πωλητές μόνο στην Πειραιώς με 28 χιλ. τεμάχια.
Με άλλα λόγια πήραν πίσω και με το παραπάνω τις μετοχές που πούλησαν, αλλά το στοίχημα δεν το κέρδισαν.
Ειδικά για την Alpha Bank, στην οποία επαναγόρασαν υπερδιπλάσιες μετοχές, ο τίτλος από το τέλος του δευτέρου τριμήνου υποχωρεί 11% και είναι ο τραπεζικός τίτλος με τις δεύτερες υψηλότερες απώλειες.
Η Πειραιώς χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό (21%), οπότε θα μπορούσε κάποιος να πει πως ορθά παρέμειναν πωλητές, αλλά με μόλις 28 χιλ. τεμάχια, η διαφορά είναι σχεδόν μηδενική.
Η Εθνική υποχωρεί 5% και η Eurobank έχει οριακές απώλειες.
Εκεί που όμως βγάζουν μεγάλες υπεραξίες οι εγχώριοι θεσμικοί είναι στη ΔΕΗ.
Στο πρώτο τρίμηνο αγόρασαν 1,7 εκατ. τεμάχια και στο δεύτερο τρίμηνο, άλλα 3 εκατ. τεμάχια περίπου, με την τιμή της μετοχής πλέον να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχε στο τέλος του 2019 και να ανακοινώνει θετικά αποτελέσματα.
Στον ΑΔΜΗΕ συνέχισαν τις τοποθετήσεις και μετά από αγορές 1,2 εκατ. τεμαχίων στο πρώτο τρίμηνο, ενίσχυσαν περαιτέρω τις θέσεις τους κατά 2 εκατ. τεμάχια.
Μαζί με το μέρισμα η μετοχή είναι σχεδόν αμετάβλητη από το τέλος του εξαμήνου.
Στην Τιτάν επίσης ενίσχυσαν τη θέση τους κατά 1,8 εκατ. τεμάχια και η μετοχή ενισχύεται 5%.
Από τη Μυτιληναίος επίσης έχουν υπεραξίες και το στοίχημα αύξησης της θέσης κατά 350 χιλ. τεμάχια αποδίδει 10%.
Στο πρώτο τρίμηνο είχαν ενισχύσει τη θέση τους τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια κατά 2,8 εκατ. τεμάχια, ένα στοίχημα που δε βγήκε και έτσι στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε η θέση κατά 6,1 εκατ. τεμάχια.
Από τότε η μετοχή υποχωρεί κατά 15%.
Η μείωση θέσεων των θεσμικών συνεχίστηκε στην Ελλάκτωρ με 4,1 εκατ. τεμάχια, στην Aegean με 1,1 εκατ. τεμάχια, ενώ κατά κάτι λιγότερο από 500 χιλ. τεμάχια μείωσαν θέση σε Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή και ΟΠΑΠ.
Κατά 300 χιλ. τεμάχια είναι μειωμένη η θέση τους στην Autohellas.
Η Ελλάκτωρ σήμερα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχε στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, η Aegean είναι χαμηλότερα κατά 13%, η Φουρλής κατά 4%, ο ΟΠΑΠ κατά 3%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έχει 25% υψηλότερη αποτίμηση.
Αναφορικά τέλος με τοποθετήσεις εγχώριων θεσμικών σε μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων ξεχωρίζει η αγορά 1,3 εκατ. τεμαχίων στη Cenergy, 217 χιλ. τεμαχίων στην Ελβάλχαλκόρ, 100 χιλ. τεμαχίων στη Space και 54 χιλ. τεμαχίων στην Παπουτσάνης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης