Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): Η ΝΔ στοχοποιεί και ενοχοποιεί την κοινωνία

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): Η ΝΔ στοχοποιεί και ενοχοποιεί την κοινωνία
"Η κυβέρνηση ματαίως υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ευνοήσει τους νέους", αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου
«Η ΝΔ θέλει να πάρει τις εισφορές από το δημόσιο σύστημα και να τις δώσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα πληρωμής των επικουρικών συντάξεων σήμερα, όχι στο μέλλον», τονίζει η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Κατά συνέπεια, ή θα μειωθούν οι συντάξεις ή θα δημιουργηθεί μία τεράστια τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία θα καλύψουν οι πολίτες με αύξηση φόρων και εισφορών ή με περικοπές μισθών», αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «REALNEWS».
Προσθέτει πως «οι νέοι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν στην καλύτερη περίπτωση τα ίδια με σήμερα στην ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς τα χρήματά τους να είναι εξασφαλισμένα, ενώ δεν θα ξέρουν τι σύνταξη θα πάρουν.
Χαμένοι από το σχέδιο αυτό είναι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συνταξιούχοι».
«Η κυβέρνηση ματαίως υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα ευνοήσει τους νέους.
Αυτό είναι απολύτως ψευδές και εξηγώ.
Οι σημερινές συντάξεις πληρώνονται από τις σημερινές εισφορές», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ακόμη, η  κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση στην οικονομία είναι διαλυτική», εξηγώντας πως «η ύφεση 15,2%το δεύτερο τρίμηνο είναι ιστορικά η χειρότερη επίδοση στη χώρα. Κατανάλωση και επενδύσεις καταρρέουν, η ανεργία αυξάνεται διαρκώς και οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται βίαια».
Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, διότι είχε πολλές ευκαιρίες να προλάβει την κατάσταση και υπενθυμίζει ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ, αφήσαμε ένα γενναίο μαξιλάρι ασφαλείας ακριβώς για τέτοιες στιγμές κρίσης, όταν ξεκίνησε η πανδημία προειδοποιήσαμε για τη βύθιση που θα επερχόταν αν η κυβέρνηση δεν ελάμβανε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταθέσαμε συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή».
Συμπληρώνει πως «η κυβέρνηση επέδειξε ανεκδιήγητη αλαζονεία.
Επέμεινε στις απολύτως ανεπαρκείς παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταστροφικά μέτρα για τους εργαζόμενους, που φτάνουν στα όρια του αντεργατικού μένους. Επιδότηση της ανεργίας, μείωση μισθών, ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Κάθε στιγμή της πανδημίας αποτέλεσε ευκαιρία για επίθεση στην εργασία.
Το, δε, ανεπαρκές ποσό που πήρε από το πρόγραμμα SUREτο δαπανά στις ίδιες συνταγές.
Το πρόβλημα, όμως, πλέον δεν είναι ένα αποτυχημένο πρόγραμμα ή ένα λάθος μέτρο, αλλά η συνολική πολιτική κατεύθυνση».
Αναφερόμενη στα σχολεία και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, με αφορμή την απόκλιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από την άποψη πολλών ειδικών, η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς να έχει φροντίσει για το πιο σημαντικό μέτρο ασφαλείας: τις αποστάσεις.
Αυτό το μέτρο επισημαίνεται από την αρχή ως βασικό για την προστασία και την αποτροπή μετάδοσης του ιού.
Η μείωση της «μαθητικής πυκνότητας» στις τάξεις, τα μικρότερα τμήματα, θα έπρεπε να είναι ο στόχος και προς αυτόν η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο και τη συναίνεση της κοινωνίας για να δουλέψει.
Δεν το έπραξε.
Αδιαφόρησε, αξιολογώντας ως επείγοντα άλλα θέματα, όπως να περάσει τον Ιούλιο νόμο υπέρ των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων».
«Είναι εξωφρενική η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο καθήκον της.
Όσο για το μοντέλο του κ. Μαγιορκίνη, αυτό έχει ήδη επικριθεί και-κατά τη γνώμη μου- αποδομηθεί από πολύ αρμοδιότερους από εμένα μαθηματικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αδράνησε πάνω από 6 μήνες γιατί θεώρησε πως έτσι θα εξευμενίσει τον Ερντογάν και θα έχει μικρότερες προσφυγικές ροές. Ακολουθώντας αυτή τη σκέψη, δεν προχώρησε το πλαίσιο κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, δηλώνοντας μάλιστα σαφώς ότι η διεκδίκηση κυρώσεων «δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή», δεν αξιοποίησε διπλωματικούς διαύλους και αιφνιδιάστηκε ολοκληρωτικά από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Στο τέλος και οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν και η Τουρκία παρόξυνε τις επιθετικές της ενέργειες και η κυβέρνηση βρέθηκε να λειτουργεί εκβιαζόμενη προ τετελεσμένων».
Η ίδια εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός με τους γείτονες, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει «οι συνθήκες να είναι κατάλληλες και να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα κρατάει διαρκώς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, θα διεκδικεί την εφαρμογή κυρώσεων όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, θα είναι παρούσα και ενεργή, αναλαμβάνοντας το βάρος μιας ουσιαστικής πολιτικής και όχι αγωνιώντας μόνο για το εσωκομματικό ακροατήριο και τις επικοινωνιακές εντυπώσεις».
«Χρειάζεται συγχρόνως μια κυβέρνηση που θα πιστεύει και θα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το ότι ο κατάλληλος συμβιβασμός με την Τουρκία προϋποθέτει την ήττα του εθνικισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τον κίνδυνο να μεγαλώσει η «αντιπολιτική» και στη χώρα μας, η κ. Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι στην Ελλάδα «έχουμε το εξής παράδοξο: η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλες τις πρακτικές της αντιπολιτικής για να πάρει την εξουσία και σήμερα στοχοποιεί και ενοχοποιεί την κοινωνία, χρεώνοντας τις δικές της ανεπάρκειες στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ενώ κάθε αντίδραση στην πολιτική της τη χαρακτηρίζει «ψεκασμένη».
Και προσθέτει ότι «ενώ φαινομενικά αντιμάχεται τις αντικοινωνικού χαρακτήρα συμπεριφορές, στην πραγματικότητα ενισχύει με τη στάση της την αντιπολιτική.
Με το ότι τάχα δεν υπάρχει τίποτα πέρα από το άτομο και την ευθύνη του.
Δεν υπάρχουν κρατική ευθύνη, πολιτικό σχέδιο, κυβερνητικές επιλογές και αποτυχίες, αλλά και συλλογική δυσφορία και πολιτική διαφωνία».
«Η μόνη απάντηση στην αντιπολιτική είναι η πολιτική.
Και με αυτή την αρχή δρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Επιχειρώντας να αποδομήσει το αντιπολιτικό δόγμα «όλοι ίδιοι είναι», αναδεικνύει το διαφορετικό πολιτικό του σχέδιο, σε καθημερινή επαφή με την κοινωνία και τα στρώματα –ειδικά τη νέα γενιά– που πλειοψηφικά εκπροσωπεί.
Κι αυτό οφείλει να κάνει με μεγαλύτερη ευρύτητα και αποτελεσματικότητα τους δύσκολους μήνες που έρχονται», καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης