Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρέμβαση Γαλλίας - ΕΕ: Εάν ο Erdogan δεν συνομιλήσει με την Ελλάδα έως 24/9 θα υπάρξουν κυρώσεις – Τουρκία: Το Oruc Reis δεν φεύγει, μεταφέρονται τανκς στον Έβρο

Παρέμβαση Γαλλίας - ΕΕ: Εάν ο Erdogan δεν συνομιλήσει με την Ελλάδα έως 24/9 θα υπάρξουν κυρώσεις – Τουρκία: Το Oruc Reis δεν φεύγει, μεταφέρονται τανκς στον Έβρο
Νέο προκλητικό μήνυμα Erdogan: Το Oruc Reis δεν θα φύγει από την Ανατολική Μεσόγειο
(upd7) Νέα παρέμβαση - προειδοποίηση πραγματοποιήθηκε από την Γαλλία και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean - Yves Le Drian ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι την Σύνοδο στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις... τις οποίες γνωρίζει ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος. Μήνυμα στον Erdogan έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο τον κάλεσε να αποφύγει ενέργειες, που τροφοδοτούν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αμεροληψία και αντικειμενικότητα βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο Erdogan από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταφέρονται 40 τουρκικά τεθωρακισμένα στον Έβρο στα σύνορα με την Ελλάδα. 
Η Γαλλία έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει στηρίξει την Ελλάδα, έχει πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ενώ έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις με την Τουρκία.
Η Γαλλία πιθανότατα χρησιμοποιεί την Ελλάδα, στην προσπάθεια της να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στην Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι προειδοποιήσεις της Γαλλίας είναι βάσιμες, εάν δηλαδή η Ευρώπη έχει αποφασίσει να πάρει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας όπως η τελωνειακή ένωση ή θα επιβληθούν ανούσιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 
«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean - Yves Le Drian καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Josep Borrell έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
Ο Le Drian  κάλεσε τον Tούρκο πρόεδρο Erdogan να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα... μπορεί να συζητηθεί.
Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι» είπε ο Γάλλος υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Le Drian τόνισε πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».
«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Erdogan.
Λίγη ώρα αργότερα μήνυμα για την αποκλιμάκωση της έντασης έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Recep Tayyip Erdogan.
Ο Michel τόνισε στον Erdogan την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και κάλεσε τον  Τούρκο πρόεδρο να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις.
Επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την  Κύπρο προσθέτοντας ότι η Ένωση θέλει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε στον Erdogan, πως στις 24/25 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα συζητήσει την κατάσταση τη Μεσόγειο και το σύνολο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.   
Ο Michel δήλωσε ακόμη, πως όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι υπονοώντας το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Το Διεθνές Δίκαιο επικαλείται ο Erdogan

Ως μία δοκιμασία για την ειλικρίνεια και την αμεροληψία της ΕΕ χαρακτήρισε ο Recep Tayyip Erdogan τη στάση των Βρυξελλών τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην επικοινωνία με τον Michel
«Ο πρόεδρος Erdogan είπε ότι η στάση που θα επιδείξει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας από την άποψη του διεθνούς δικαίου και της περιφερειακής ειρήνης», ανέφερε η δήλωση της τουρκικής προεδρίας.«Ο πρόεδρος Erdogan κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις χώρες μέλη να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να παραμείνουν δίκαιες, αμερόληπτες και αντικειμενικές σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο», πρoστίθεται στην ανακοίνωση.

Yeni Safak: Σε Ρόδο και Καστελόριζο το Oruc Reis – Παρατείνεται έως τις 25/9 η Navtex

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan καθώς δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο θέλουν να παρατείνεται η NAVTEX για τη δραστηριότητα του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και να κινείται προς την περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το δημοσίευμα της Yeni Safak αναφέρει ότι θα παραταθούν οι κινήσεις του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο και τη Ρόδο.
«Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή.
Η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα.
Η έρευνα θα έχει ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου» αναφέρει το δημοσίευμα της Yeni Safak, ενώ παράλληλα η τουρκική εφημερίδα Sozcu κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση, υποστηρίζοντας ότι αν και δεν δικαιούται να το κάνει, στέλνει 540 στρατιώτες σε Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο και Λέσβο.

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα τόσο στην θάλασσα όσο και στον Έβρο μεταφέρει τεθωρακισμένα

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα άρματα μετακινούνται προς τα ελληνικά σύνορα.
Η εφημερίδα Cumhuriyet δήλωσε ότι 40 τανκς μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Συρίας στο Edirne στη βορειοδυτική Τουρκία.
Δεν υπήρξε άμεση επίσημη επιβεβαίωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε όταν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων İHA δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ότι τεθωρακισμένα APC κατευθύνθηκαν προς το συνοριακό σημείο.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ προσπαθεί να μεσολαβήσει στη διαμάχη μεταξύ του ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ενοχλητική, δεδομένου ότι η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο, ιδίως στα αμφισβητήσιμα θαλάσσια ύδατα που η Τουρκία ισχυρίζεται ως δικά της.
Το AP υποστηρίζει ότι οι προσομοιωμένες συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών έχουν πολλαπλασιαστεί στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο."
Επίσης Τουρκική και ελληνική φρεγάτα συγκρούστηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες προκαλώντας μικρές ζημιές στην τουρκική φρεγάτα, αλλά χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/mapedirne.jpg?itok=TIxMT1RQ
 
Νέο προκλητικό μήνυμα Erdogan: Το Oruc Reis δεν θα φύγει από την Ανατολική Μεσόγειο

Νέο προκλητικό μηνύματα με αποδέκτη της Αθήνα αλλά και την ΕΕ, έστειλε στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την παραμονή του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την απαίτηση της Αθήνας να απομακρυνθούν όλα τα πλοία. Η Άγκυρα με τη στάση της, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, πως η όποια διαδικασία διαλόγου θα πρέπει κατά την ίδια να λάβει χώρα σε ένα πλαίσιο απειλών και εκφοβισμού.
Τη στάση της τουρκικής ηγεσίας ενθαρρρύνουν με την απροθυμία τους ΕΕ και ΝΑΤΟ ενώ και η Ρωσία ακολουθεί μία πολιτική ίσων αποστάσεων.
Σε ανάρτησή του στο Twitter το Τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι:
«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!»
Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται το Oruc Reis να πλέει στη θάλασσα, ενώ περιστοιχίζεται από πέντε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.
Image


Guerini (υπ. Άμυνας Ιταλίας): Επικίνδυνη η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Εν δυνάμει επικίνδυνη χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε συζήτηση στο θερινό φεστιβάλ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκίας αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει.
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός άμυνας.
Στην συνέχεια, ο Lorenzo Guerini πρόσθεσε: «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα στοιχείο δυσκολίας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διάλογο. Κάτι που πρέπει να κάνει και η Ατλαντική Συμμαχία. Και στο εσωτερικό της, η Ιταλία προσπάθησε να παίξει έναν ισορροπημένο ρόλο.
Με στόχο την αναζήτηση της ισορροπίας».

Διπλωματικός μαραθώνιος μετ΄ εμποδίων


Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίστηκε και το Σάββατο (5/9/2020) με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επικοινωνεί με τον  ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και να του τονίζει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.
Η Αθήνα διέψευσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για συζητήσεις με την Τουρκία και ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η γειτονική χώρα σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές.
Αμφιλεγόμενη είναι η και η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, περί διεξαγωγής «πολυμερούς διάσκεψης» με συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Χριστιανοκοινωνιστής, Manfred Weber λέγοντας ότι ΕΕ και Γερμανία πρέπει να έχουν μία σαφή τοποθέτηση για το σε ποια πλευρά βρίσκονται στην ελληνοτουρκική ένταση των τελευταίων εβδομάδων.
Σε αυτό το κλίμα σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος «ευχήθηκε» οι Έλληνες να μην έχουν την τύχη, που είχαν πριν από 100 χρόνια με τη μικρασιατική καταστροφή.
Λίγες ώρες αργότερα προχώρησε σε νέα πολεμική δήλωση, τονίζοντας πως η χώρα του έχει τη δύναμη να «διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται».
Το απόγευμα του Σαββάτου, μία «περίεργη» αναφορά προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων. Τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία στα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο.

Μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία στα σύνορα με την Ελλάδα

Το Σάββατο 5/9/2020 τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση πως ξεκίνησε η μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία προς στα σύνορα με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τανκ που βρίσκονταν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην επαρχία Ρεϊχανλί και Κουμλού της Αντιοχείας φορτώθηκαν σε φορτηγά και με κατεύθυνση την Αδριανούπολη.
Δύο κομβόι φορτηγών φορτωμένα με 40 τανκ αναχώρησαν  το μεσημέρι του Σαββάτου (5/9/2020) από τα σύνορα με τη Συρία.
Το κομβόι αναμένεται να μεταφερθεί από το λιμάνι Αλεξανδρέττας της Τουρκίας με τρένο στην Αδριανούπολη.
Λίγες ώρες αργότερα το Anadolu διέψευσαν, πως πρόκειται για στρατιωτική ενίσχυση στη μεθόριο με την  Ελλάδα, κάνοντας λόγο για προγραμματισμένη στρατιωτική δραστηριότητα.

Νέα πρόκληση Erdogan: Πριν από έναν αιώνα τους θάψαμε και τους ρίξαμε στη θάλασσα

Νέες πολεμικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου (5/9/2020) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται» είπε ο Erdogan κατά τα εγκαίνια νοσοκομείου και πρόσθεσε:
«Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».
Λίγες ώρες νωρίτερα προέβη και σε νέα πρόκληση
Σε νέες του δηλώσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει ότι «πριν από έναν αιώνα είτε τους (έλληνες) θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα.
Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα.»
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε  είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα.
Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο.
Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα.»

Επικοινωνία Δένδια – Stoltenberg

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο επίμαχος διάλογος Παναγιωτόπουλου - Stoltenberg που «άναψε φωτιές»

Τον επίμαχο διάλογο ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Yens Stoltenberg που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αρχικές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα είχαν γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Stoltenberg βρέθηκε στο Βερολίνο, και συναντήθηκε με τον Ν. Παναγιωτόπουλο και την γερμανίδα υπουργό Άμυνας με την Annegret Kramp-Karrenbauer.
Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του Stoltenberg, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».
Μετά την άμεση και έντονη διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, διέρρευσε η ακόλουθη συνομιλία.

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Stoltenberg: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Erdogan όλα τα πλοία.

Stoltenberg: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Stoltenberg: Και το Oruc Reis;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Ο Stoltenberg μετά την αντίδραση της Αθήνας ανασκεύασε για όσα είπε.

Kurz: Χρειάζεται ενιαία και ισχυρή απάντηση από την ΕΕ στους εκβιασμούς του Erdogan

Η χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι «απολύτως ανεπίτρεπτα», καταγγέλλει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Erdogan να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».
Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας».
«Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσθέτει.
Απαντώντας στην ερώτηση «τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου Προέδρου», ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η ΕΕ «πρέπει επιτέλους να εμφανιστεί ενωμένη και αποφασισμένη».
Ο ίδιος, όπως αναφέρει, θα ευχόταν «να αποκτήσουμε επιτέλους ως ΕΕ το θάρρος να αντισταθούμε στον Erdogan και να μην επιτρέψουμε στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο».
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier ότι «η Τουρκία ζει από τον ευρωπαϊκό τουρισμό και από τις οικονομικές συναλλαγές με την ΕΕ» και ότι «η Τουρκία είναι απολύτως τρωτή.
Όμως το θέμα δεν είναι να τραυματίσουμε κάποιον, αλλά το να δείξουμε τις κόκκινες γραμμές μας».
«Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Erdogan να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο», προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια ο Sebastian Kurz.

Η θέση της Ρωσίας για τα 12 ναυτικά μίλια

Θέση για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο πήρε η Ρωσία μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα.
Δημοσιεύει δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova για τα χωρικά ύδατα, που εμπεριέχει σημαντική αναφορά στο διεθνές δίκαιο αλλά και στενότερη χωρική θάλασσα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα.
Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής.
Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Image

Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μα φυσικά τα τεράστια διεθνή ενεργειακά συμφέροντα και ένας πακτωλός χρημάτων που φτάνει ακόμη και τα 12 δισ ευρώ, που θα δώσει η Αθήνα για την αγορά ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος με τη Γαλλία (που μας στηρίζει τόσο!) να κερδίζει τη μερίδα του Λέοντος αν και δεν μένουν παραπονεμένες οι Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία Βρετανία και φυσικά ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Βήμα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο δεν θα επικεντρώνεται στις υπερβολικές προμήθειες από μια χώρα, αλλά θα δρομολογεί το κλείσιμο κρίσιμων εκκρεμοτήτων και παράλληλα θα θέτει σε κίνηση έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η προμήθεια 18 Γαλλικών μαχητικών αεροπλάνων Rafael F2 και F3R (εκ των οποίων 8 είναι μεταχειρισμένα) τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021, μετά και την επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γαλλίδα ομόλογό του Florance Parli.
Παράλληλα, η Αθήνα κινείται και προς την υπογραφή συμφωνίας για την υποστήριξη των 45 Mirage που διαθέτει ήδη η ελληνική αεροπορία.
Η συμφωνία αυτή ωστόσο έχει τελματώσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο υπουργός Άμυνας καταβάλει προσπάθειες για να απεμπλακεί.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των αμυντικών οπλικών συστημάτων, είναι και η συζήτηση με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των 20  F-35 με πιθανότατο σενάριο να ολοκληρωθεί το 2014 ώστε να μην συμπέσουν με τα τεραστια ποσά που δίνονται αυτή την περίοδο για την αναβάθμιση των Αμερικανικών F-16.
Τη σκυτάλη παίρνει το Ναυτικό το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις 3 φρεγάτες ΜΕΚΟ, ποσό που ανέρχεται στα 450 εκατ ευρώ και περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα. Επιπλέον, θα υπάρξει προμήθεια 35 τορπιλών Seahake για την αναβάθμιση 18 υποβρυχίων και η αγορά 25 συσσωρευτών για μπαταρίες υποβρυχίων με κόστος πάνω περίπου 100 εκατ ευρώ.
Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμιστεί με ελικόπτερα Sikorsky και 4 MH-60R Seahawk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης