Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορα, αναμένει μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία

Die Welt: Η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορα, αναμένει μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία
Η Ελλάδα αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση θα καθοδηγήσει και πάλι  μεταναστευτικές ροές στην παραμεθόρια περιοχή

Με αμείωτο ενδιαφέρον εξακολουθεί να παρακολουθεί ο ευρωπαϊκός Τύπος και ειδικότερα ο γερμανικός τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς και τις προεκτάσεις του.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Die Welt, η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών μετά τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μετατοπίζεται στην ξηρά.
Η Ελλάδα αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση θα καθοδηγήσει και πάλι  μεταναστευτικές ροές στην παραμεθόρια περιοχή προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις μονάδες της στα σύνορα με την Τουρκία.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο.
Η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά τους μετανάστες τις επόμενες ημέρες για να εκβιάσει την ΕΕ, ώστε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εκτιμά η ελληνική πλευρά, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, όπως το έπραξε τον Μάρτιο ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Frontex.  
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο (5/9) ότι περίπου 40  τανκς μεταφέρθηκαν από τη Συρία στα ελληνικά σύνορα.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα επικρίνει τις τουρκικές έρευνες για  φυσικό αέριο σε μια θαλάσσια περιοχή νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο και των γνωστών τουριστικών θέρετρων της Ρόδου και της Κρήτης, γράφει η Die Welt.
Η ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής 24/25 Σεπτεμβρίου  αναμένεται να αποφασίσει εάν και ποιες κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία.
Τον Μάρτιο, 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan άνοιξε τα σύνορα με την Ελλάδα και κατ΄επέκταση την ΕΕ και ώθησε σε φυγή τους μετανάστες. 
Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να φτάσουν στη δύση.
Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παρεμπόδισαν τη φυγή των μεταναστών εκείνη τη στιγμή.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ευχαρίστησε τους Έλληνες που ήταν η «ευρωπαϊκή ασπίδα».
Πάντως ο Erdogan απείλησε την Αθήνα και το Σάββατο (5/9).
«Θα καταλάβετε ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει απαράδεκτους χάρτες που της έχουν επιβληθεί», δήλωσε ο Erdogan αναφερόμενος στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας – Κύπρου.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης