Πολιτική

Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ποτέ και στα πιο δύσκολα χρόνια

Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ποτέ και στα πιο δύσκολα χρόνια
Ο Μητσοτάκης γυρίζει τη χώρα με ταχύτητα στα δύσκολα χρόνια του 2010-15
Αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι «κάθε μέρα που περνά κατεδαφίζει αντί να χτίζει » άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να σταθεί δίπλα στον λαό, να αποτρέψει τα χειρότερα, να βάλει φραγμό στην επέλαση της βαρβαρότητας που κάποιοι έχουν βαλθεί να βαφτίσουν κανονικότητα και να κρατήσει ανοικτό το δρόμο μιας προοδευτικής λύσης για τη χώρα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, προβλέποντας έναν «ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα» μετά το δύσκολο καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμηνύοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει», ότι γυρίζει τη χώρα με ταχύτητα «στα δύσκολα χρόνια του 2010-15», ότι οδηγεί τη χώρα «στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα» και ότι «ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε  με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων».
«Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη κρίση.
Ούτε και θέλει, όμως», τόνισε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ιδεοληπτική και ανιστόρητη εμμονή ότι όλα μπορεί να τα λύσει η ασυδοσία της αγοράς».
 Επιπλέον, του καταλόγισε «προχειρότητα, επιπολαιότητα, απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις», ενώ σημείωσε ότι «το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε μια προσπάθεια να ελέγχει ο πρωθυπουργός τους αρμούς της εξουσίας, και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος».
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι μέσω της «κατευθυνόμενης από το Μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδας, δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμα την ίδια τη δημοκρατία» και τόνισε ότι «η Ελλάδα ζει αυτή τη στιγμή ζει μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

Ελληνοτουρκικά

Συμπλήρωσε το τρίπτυχο της κριτικής του προς την κυβέρνηση, μιλώντας για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις προκλήσεις Erdogan και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Στα ρηχά των Πρεσπών οι πολιτικοί μας αντίπαλοι φόραγαν χλαμύδες, αλλά στα βαθιά νερά του Αιγαίου είναι με πιτζάμες», σχολίασε.   
Είπε ότι με όση νηφαλιότητα και ειλικρινή διάθεση να συμβάλει σε μια εθνική πολιτική κι αν βλέπει τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χρέος να μη σιωπά, «όταν διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία των τελευταίων δεκαετιών».
Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται «βλέποντας και κάνοντας, χωρίς αποφασιστικότητα και με εμφανή αμηχανία και χωρίς να θέτει τους συμμάχους μας προ των ευθυνών τους».
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τον Μάρτιο ζητά από τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο, «αλλά παραμένει συστηματικά απών».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Oruc Reis πέρασε πρόσφατα και τον 28ο Μεσημβρινό, «αφού όργωσε την περιοχή νότια του Καστελόριζου για σχεδόν ένα μήνα, καταπατώντας προκλητικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και πως πληροφορήθηκε σήμερα ότι «βρίσκεται μόλις 44 μίλια νότια του Καστελλόριζου».
Είπε ότι όταν άρχισε το τουρκικό ερευνητικό «να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια, σαρώνοντας το βυθό, η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να συσκοτίσει την αλήθεια, αραδιάζοντας ένα σωρό αστείες δικαιολογίες» και πως «όποιος από την αντιπολίτευση λέει την αλήθεια είναι Δούρειος Ίππος του Ερντογάν.
Και όποιος από τη κυβέρνηση, από αξιοπρέπεια, λέει την αλήθεια, καρατομείται. Όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού».
«Λένε, μα κάνει έρευνες μακριά από τα χωρικά μας ύδατα», συνέχισε, για να τονίσει: «Μας συγχωρείτε, αλλά δεν ήμασταν εμείς αυτοί που με τυμπανοκρουσίες ορίζαμε το 2011 με νόμο του κράτους -τον νόμο Μανιάτη- αυτή την περιοχή ως περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας.
Και όμως, τον Οκτώβριο 2018, ήμασταν εμείς αυτοί που την προστατέψαμε εμπράκτως, αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».
Σχολίασε ότι αν η εθνική γραμμή αλλάζει πρέπει να το πει η κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα «ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας», «όταν σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από τη Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη».
«Οι εταίροι μας θα πιεστούν να εφαρμόσουν ισχυρές κυρώσεις ή ούτε τότε; Και κυρίως ρωτώ, τι ακριβώς κάνουμε σήμερα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;».
Ρώτησε αν τότε «θα μιλάμε μετά πάλι για ανάγκη "εθνικής συναίνεσης", όταν η αντιπολίτευση μαθαίνει από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον γγ του ΝΑΤΟ για πρωτοβουλίες της χώρας;» και «αν θα παίζουμε με τις λέξεις, όπως πρόσφατα με το φιάσκο στο ΝΑΤΟ, και θα λέμε ότι οι "τεχνικές συνομιλίες δεν είναι συνομιλίες", ή ότι "οι διαβουλεύσεις της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού είναι διαβουλεύσεις υπηρεσιακών παραγόντων";».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν, το διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Προειδοποίησε δε ότι «η έλλειψη στρατηγικής -ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική- θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες».

ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για το κόμμα τόνισε ότι όλοι οφείλουν να δείξουν και να αποδείξουν στην κοινωνική πλειοψηφία «ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι, να σταθούμε πλάι της».
«Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας», είπε.
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση «για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα.
Με μόνο κριτήριο ακριβώς αυτό». «Και για να είμαι καθαρός, καθώς επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς.
Όσον με αφορά τουλάχιστον», προσέθεσε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης, μετασχηματισμού σε μαζικό, λαϊκό, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης εναλλακτικής Αριστεράς.
Επισήμανε ότι εξαιτίας της πορείας της πανδημίας προτείνει να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου «έως ότου η επιδημιολογική εξέλιξη να μας δώσει τη δυνατότητα να το διεξάγουμε όπως εμείς θέλουμε».
Παράλληλα, είπε, «να πάρουμε αποφάσεις όχι αναστολής των πρωτοβουλιών και των διεργασιών μας, αλλά ενίσχυσής τους». «Αποφάσεις ενίσχυσης των πρωτοβουλιών και των διεργασιών μας που αφορούν στο διακηρυγμένο στόχο για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος», σημείωσε.
Επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (όπως μεταξύ άλλων, συζήτηση και έγκριση των προγραμματικών θέσεων, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση των προγραμματικών, διαδικτυακή πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου, ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, τακτικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΕΑ, διαδικτυακά και για κρίσιμες αποφάσεις και της ΚΕ).
Τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί αναγκαία μια αναδιάταξη δυνάμεων, προτείνοντας σε αυτή τη φάση να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με «πολύχρονη δράση ως στέλεχος της νεολαίας, του κόμματος, και της κυβέρνησης».
Ευχαρίστησε προσωπικά τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, σημειώνοντας ότι έδωσε «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις τριών εκλογικών αναμετρήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα (του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια».
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτη για τη συνεισφορά του στη θέση του εκπροσώπου και ευχήθηκε στον νέο εκπρόσωπο, Νάσο Ηλιόπουλο, και τους αναπληρωτές εκπροσώπους, «να αποτελέσουν μια ομάδα που θα αναδείξει το σύγχρονο, ριζοσπαστικό, φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία».
Κλείνοντας, κάλεσε όλους να στηρίξουν «την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, για την οποία έχουμε δεσμευτεί», προσθέτοντας ότι «δεν την αναστέλλουμε αυτή την προσπάθεια, την προσπάθεια για τη διεύρυνση, τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας».
Είπε ότι «και πάλι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο», τονίζοντας ότι «τέτοιοι δρόμοι, χωρίς αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του, δεν μπορούν να υπάρξουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης