Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στον Έβρο – Νέο κύμα προσφύγων θα στείλει προσεχώς ο Erdogan - Ενισχύονται οι περιπολίες

Συναγερμός στον  Έβρο – Νέο κύμα προσφύγων θα στείλει προσεχώς ο Erdogan - Ενισχύονται οι περιπολίες
Tουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν οτι η Τουρκία έχει δρομολογήσει τη μεταφορά 40 αρμάτων μάχης από τη Συρία στον Έβρο
Σε επιφυλακή τέθηκε για μια ακόμη φορά ο Έβρος μετά τις ενδείξεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να στείλει νέο κύμα μεταναστών για να αυξήσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης στα σύνορα, η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την αύξηση των ροών να ανέρχεται στο 20%.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το οποίο προέρχεται από διακινητή, δείχνει τουλάχιστον 12 άτομα να στοιβάζονται σε αυτοκίνητα, στις Φέρρες. Πολλοί από τους μετανάστες που συλλαμβάνονται υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου, ενώ υποστηρίζουν ότι ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες της κυβέρνησης Erdogan.
Η κυβέρνηση προχωρά στην λήψη επιπλέον μέτρων θωράκισης των συνόρων αυξάνοντας τις περιπολίες μέσα στον ποταμό όσο και στις παραποτάμιες περιοχές, από δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, 30 ατόμων η μία.
Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με τους συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν πρόσφατα, ενώ θα έχουν ως έδρα την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη.
Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή νέου φράχτη στον Έβρο αλλά και την ενίσχυση του παλαιότερου, μετά και την υπογραφή και της σύμβασης με τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Το έργο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να παραδίδεται τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών. Το έργο κρίθηκε απαραίτητο μετά τα γεγονότα της παράνομης εισβολής του περασμένου Μαρτίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για να δημιουργηθεί νέος φράχτης, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όπως και για ενίσχυση του παλαιότερου τμήματος.
Image

Πληροφορίες για μεταφορά τουρκικών αρμάτων στον Έβρο

Όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τουρκικά μέσα, η Τουρκία έχει δρομολογήσει τη μεταφορά περίπου 40 αρμάτων μάχης από τη Συρία προς την ελληνοτουρική μεθόριο στον Έβρο.
Το Anadolu έδωσε μια διαφορετική διάσταση της είδησης μιλώντας για προγραμματισμένη δραστηριότητα της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και πως δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα.
Image

Πέτσας: Δεν επιβεβαιώνεται η μεταφορά Τουρκικών αρμάτων στον Έβρο

Απάντηση στο μπαράζ απειλών που εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ο Erdogan και η Τουρκική κυβέρνηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Δεν φοβόμαστε τις απειλές. Και η ρητορεία και οι προκλητικές ενέργειες ξεφεύγουν από ό,τι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό το ζήτημα των τελευταίων δύο μηνών, χρειάζεται ψυχραιμία και ετοιμότητα. Εχουμε μόνο μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας».
Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Πέτσας, χαρακτήρισε εσωτερική προπαγάνδα τις πληροφορίες περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Αδριανούπολη, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται, όπως τόνισε. «Έχει κουράσει με την συμπεριφορά του, ακόμα και το εσωτερικό της χώρας και δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που το κάνει».
Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει εντατικοποιήσει όλες τις διπλωματικές ενέργειες κι όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις απειλές πολέμου του Τούρκου προέδρου: «Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή».
Ο κύριος Πέτσας προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει ένα τρίπτυχο που θα αφορά και στην άμυνα της χώρας και θα έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά προγράμματα, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Μιλάμε και με άλλες χώρες πλην της Γαλλίας. Δεν είναι μόνο το θέμα των εξοπλιστικό».

Κουμουτσάκος: O Έβρος είναι υπερενισχυμένος – Η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας  στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι από την πλευρά της Τουρκίας η κίνηση στον Έβρο δεν ήταν μια επιπλέον μετακίνηση δυνάμεων, αλλά αντικατάσταση των δυνάμεων που ήδη υπήρχαν.
Υπογράμμισε πως η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ψύχραιμη, αλλά και πως σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.
Στην περιοχή παρατηρείται σοβαρή αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης εδώ και 15 μέρες και ήδη έχει ενισχυθεί με 2 ομάδες ΕΚΑΜ.
«Ο Έβρος είναι υπερενισχυμένος» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «η διεθνής παρουσία είναι έντονη», ενώ «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».
Πάντως, μεταναστευτικές οι ροές στα νησιά, σύμφωνα με τον υπουργό, μειώνονται, ενώ σημείωσε την ενίσχυση της προστασίας των νησιών με 500 συνοριοφύλακες.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Stoltenberg, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «αν δεν είναι γκρίζα σκοπιμότητα για να δημιουργήσει εντυπώσεις, είναι σίγουρα ερασιτεχνισμός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης