Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani: Οι συμμαχικές μας χώρες έπρεπε να εναντιωθούν στις κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν οι ΗΠΑ

Rouhani: Οι συμμαχικές μας χώρες έπρεπε να εναντιωθούν στις κυρώσεις  που επέβαλαν στο Ιράν οι ΗΠΑ
Aν οι ΗΠΑ «είχαν ίχνος ανθρωπιάς ή μυαλού» θα είχαν άρει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani επέκρινε το Σάββατο (5/9/2020) τους συμμάχους της χώρας του επειδή δεν εναντιώθηκαν στις ΗΠΑ και δεν αψήφησαν τις σκληρές κυρώσεις στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο ίδιος είπε ότι αν οι ΗΠΑ «είχαν ίχνος ανθρωπιάς ή μυαλού» θα είχαν άρει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Το Ιράν με πάνω από 380.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους από 22.000 θανάτους από covid-19 είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία στη Μέση Ανατολή.
«Κατά τους τελευταίους μήνες, από τότε που ο κορωνοϊός ήρθε στη χώρα μας...κανένας δεν έσπευσε προς βοήθειά μας», είπε ο Rouhani στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
Αν οι ΗΠΑ «διέθεταν ελάχιστη ανθρωπιά ή μυαλό», σημείωσε, θα είχαν προσφερθεί «να άρουν τις κυρώσεις για ένα χρόνο εξαιτίας του κορωνοϊού».
Αλλά οι ΗΠΑ «είναι πολύ πιο άκαρδες και σατανικές από αυτό...», είπε ο Ιρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι, αντίθετα, «επέβαλαν νέες κυρώσεις και πιέσεις κατά τους τελευταίους επτά μήνες».
Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε, «ούτε μια φιλική προς εμάς χώρα δεν μας είπε ότι αυτή την περίοδο του κορωνοϊού και της δυσκολίας, για το καλό της ανθρωπότητας, θα εναντιωθούμε στην Αμερική» και θα κάνουμε δουλειές με το Ιράν παρά τις απειλές για αμερικανικά αντίποινα.
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον συνάπτει επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν.
Οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας να μειώσει να έσοδα του Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου Trump, το 2018, να αποσύρει την χώρα του από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης