Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητική στοχοποίηση 23 ελληνικών νησιών από την Τουρκία για την παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης – Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εξοπλίζει τα νησιά

Προκλητική στοχοποίηση 23 ελληνικών νησιών από την Τουρκία για την παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης  – Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εξοπλίζει τα νησιά
Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα έχει φέρει στο προσκήνιο τπολλάς ζητήματα προφανώς με διπλωματικό δόλο
H Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει συστηματοποιήσει την στρατηγική της θέτοντας πλειάδα θεμάτων, εγείροντας ακραίες αξιώσεις, αμφισβητώντας διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό έντασης και πόλωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την Ελλάδα.
Με βάση τους τακτικούς ελιγμούς της Ελλάδος και παρά τα λάθη που έχουν υπάρξει, μπορεί να ειπωθεί ότι η Ελλάδα κινείται θεσμικά και αντιμετωπίζει την Τουρκία θεσμικά, στέλνοντας και μηνύματα πολεμικής ετοιμότητας.
Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα έχει φέρει στο προσκήνιο τπολλάς ζητήματα προφανώς με διπλωματικό δόλο

1)Έχει εγείρει θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ένα ελληνικό νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει ΑΟΖ δηλαδή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
To βασικό επιχείρημα της Ελλάδος είναι ότι η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας ή Montego Bay του 1982 δίνει την δυνατότητα στα νησιά να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Επίσης επιτρέπει στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 3 ναυτικά μίλια που οριοθετούσε η Συνθήκη της Λωζάνης στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα ήδη στα 6 ναυτικά μίλια και στα 10 ναυτικά μίλια στον εναέριο χώρο.
Ωστόσο όπως έχει επισημανθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα ήταν λάθος από την πλευρά της Ελλάδος.

2)Η Τουρκία εγείρει θέμα για νησιά τα οποία έχει κωδικοποιήσει ως EGAYDAAK δηλαδή νησιά  των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με βάση Διεθνείς Συνθήκες.
Ωστόσο όλες οι συνθήκες ειδικά της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την Τουρκία.

3)Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 23 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος όπου η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ενώ δηλαδή η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ότι πρέπει να είναι πλήρως αποστρατικοποιημένα η Ελλάδα παραβιάζει βασικά άρθρα της Λωζάνης.
Όμως ενώ είναι αλήθεια όντως η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα γιατί η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης αφού ο στρατιωτικός εξοπλισμός έχει αμυντικά και όχι επιθετικά χαρακτηριστικά;
Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αληθές έχουν στρατό και οπλισμό αλλά είναι για την άμυνα.
Γιατί ανησυχούν για τον αμυντικό μηχανισμό των ελληνικών νησιών οι τούρκοι, είναι πολύ ύποπτο.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι τούρκοι θέλουν χώρο για να μπορούν να σχεδιάσουν ακόμη και απόβαση δηλαδή να παραβιάσουν την ελληνική εθνική κυριαρχία.
Adalar Genel

Γιατί εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου η Τουρκία;

Με βάση το Docu Akteniz Politik που υποστηρίζει την εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν, οπλίστηκαν, έκαναν οχυρώσεις, πραγματοποιούνται ασκήσεις και στρατοπεδεύουν στρατιωτικές δυνάμεις και στα  νησιά, τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1952.
Για την Τουρκία η παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εγείρει θέμα απαίτησης μεταφοράς κυριαρχίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα έχει μόνο δύο επιλογές:
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης της Λωζάνης και για να επιστρέψουν στο νομικό καθεστώς της Συνθήκης του Παρισιού, τα νησιά πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και τις οχυρώσεις και βεβαίως να αποσύρουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Εάν η Ελλάδα δεν αποδέχεται το νομικό καθεστώς στις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού και εξακολουθεί να διατηρεί την αξίωσή της για στρατιωτικοποίηση θα αποδεχθεί  αυτόματα ότι η εποχή της κυριαρχίας των νησιών έχει καταστεί αμφιλεγόμενη.
Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν την περίπτωση, όπως στα νησιά της παλαιάς κρίσης τα Ίμια ή θα αποχωρήσει ή θα συγκρουστεί με την Τουρκία.
Ahikerya scaled
Batnoz scaled
Ποια είναι τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς;


Συνολικά 23 νησιά, συμπεριλαμβανομένων της Θάσου, Σάμου, Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Ικαρίας, Ρόδου, Χάλκης, Κως κ.α.
Το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών καθορίστηκε από τις έξι μεγάλες αποφάσεις του 1914, τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και τη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού του 1947.
Τα νησιά Λίμνη και Σαμοθράκη αποφασίστηκαν να έχουν μόνο αστυνομικούς για την επιβολή του νόμου σύμφωνα με τα 12α άρθρα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και την 6η Σύμβαση της Λωζάνης του 1923, αποστρατικοποιήθηκαν και απαγορεύτηκε η κατασκευή οχυρώσεων στα νησιά.
Τα νησιά Θάσος, κ.α., σύμφωνα με το 12ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, αποφασίστηκε να έχουν μόνο αξιωματικούς επιβολής του νόμου, αποστρατικοποιήθηκαν και απαγορεύτηκε η κατασκευή οχυρώσεων στα νησιά.
Αποφασίστηκε ότι τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας θα πρέπει να έχουν μόνο αξιωματικούς επιβολής του νόμου σύμφωνα με το 12ο και το 13ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, αποστρατικοποιήθηκαν και απαγορεύτηκε η κατασκευή οχυρώσεων στα νησιά.
Τα Δωδεκάνησα αποφασίστηκαν να έχουν μόνο αξιωματικούς επιβολής του νόμου σύμφωνα με το 14ο άρθρο ενώ απαγορεύεται η κατασκευή οχυρώσεων στα νησιά.
Τα πρώτα βήματα προς την στρατιωτικοποίηση των νησιών, τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς από την Ελλάδα, ξεκίνησαν με τη δημιουργία εγκαταστάσεων όπως αεροδρόμια. Το πρώτο παράδειγμα, μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ ήταν το 1952, όπου δημιουργήθηκε αεροδρόμιο στην Λέρο.
Η Τουρκία έως τις 29 Ιουνίου 1964 είχε θέσει το ζήτημα.
 Στην απάντησή της το 1964, η Ελλάδα δήλωσε ότι «συμμορφώθηκε με τις συνθήκες και δεν έκανε οχυρώσεις στα εν λόγω νησιά».
Ένα παρόμοιο βήμα έγινε το 1969, όσον αφορά την Ελλάδα που οπλίζει τη Λήμνο.
Στις 2 Απριλίου 1969 η Τουρκία, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα απάντησε στις 10 Μαΐου 1969 και δήλωσε ότι σέβεται τις συνθήκες, και διευκρίνισε ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο της Λήμνου καλύπτουν τις ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με την Ελλάδα, οι συνθήκες κατά τη στιγμή των συμφωνιών…. άλλαξαν δραστικά, οπότε καταργήθηκε ο περιορισμός στα νησιά.
Επιπλέον, η Συνθήκη του Montreux του 1936 ψηφίστηκε αντί της Σύμβασης των Στενών της Λωζάνης και τα Στενά του Βοσπόρου οπλίστηκαν ξανά.
Η Σύμβαση των Στενών της Λωζάνης του 1923 τερματίστηκε πλήρως.
Τα νησιά που αποτελούν μέρος αυτού του συστήματος μπορούν επίσης να οπλιστούν, καθώς τα Στενά του Βοσπόρου έχουν ήδη οπλιστεί.
Η Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, γεννά δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı και ο επίσης στρατιωτικός εν αποστρατεία Gürdeniz αναφέρουν ότι η Τουρκική ναυτική Ιστορία έχει εξελιχθεί με βάση το «Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Το τουρκικό έθνος, δεν μπορεί να προσφέρει στην Δημοκρατία της Τουρκίας, εάν δεν υπάρχει έστω και μια σταγόνα νερού».
Όπως δήλωσε ο Ναύαρχος Εν Αποστρατεία Cem Gürdeniz, «η Τουρκία είναι το έθνος των μισών νησιών. Η άμυνα της Τουρκίας ξεκινά από τη θάλασσα»
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι τα νησιά EGAYDAAK (Νησιά, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα από Συνθήκες και εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την κλιμάκωση της διπλωματικής προπαγάνδας της Τουρκίας.
bgy
k
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης