Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάνω από 200 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 279 οι νεκροί - Γώγος: Ελπιδοφόρα στοιχεία από το ρώσικο εμβόλιο

Πάνω από 200 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 279 οι νεκροί - Γώγος: Ελπιδοφόρα στοιχεία από το ρώσικο εμβόλιο
Σταθερά πάνω από 200 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο του 2020 οι πρώτες δόσεις εμβολίου για covid-19 στην Ελλάδα
(Συνεχές upd) Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα να διαμορφώνονται σε ημερήσια βάση σταθερά πάνω από 200 και με τη διασπορά του ιού να έχει απλωθεί σε όλη την χώρα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο η επιδημία να ξεφύγει και να αρχίσει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Οι ειδικοί, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής  Θεραπείας, εστιάζουν την προσοχή τους στην Αττική, την πλέον επιβαρυμένη περιοχή στην χώρα, αλλά και στις κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και τα μέτρα φιλοξενίας μεταναστών, ενώ τονίζουν επιτακτικά τον κίνδυνο που συνιστούν οι ασυμπτωματικοί για τη διάδοση του ιού.
Για αυτόν τον λόγο επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας – αποστάσεις, μάσκα, υγιεινή χεριών – ενώ παράλληλα εντατικοποιούν τους ελέγχους και τα τεστ σε όλες τις κλειστές δομές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και όπου κρίνεται αναγκαίο, επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.

Στα 202 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή 4/9 ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 202 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Image
Τα 2.188 (19,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 4.910 (43,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 10 (26,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Γώγος: Ελπιδοφόρα στοιχεία από το ρώσικο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Σχεδόν 100% ανοσιακή ανταπόκριση   

Έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως το ρωσικό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Χαράλαμπος Γώγος στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Τώρα πλέον έχουμε δεδομένα για το ρωσικό εμβόλιο.
Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από τα πρώτα στον κόσμο, επομένως έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 όπου εκεί εγκρίνεται.
Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι άλλες εταιρίες»
Παράλληλα σημείωσε πως είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό γιατί έρχεται η φθινοπωρινή περίοδος και εκεί πρέπει πρέπει να δώσουμε όλη μας την δύναμη».
«Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό. Χρειάζεται μια συνεχής και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο.
Ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός.
Χρειάζονται εμβολιασμοί για τον χειμώνα», σημείωσε.
«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται με μια μεγάλη, παγκόσμια διασπορά.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδραση της» δήλωσε ο κ. Γώγος.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για «έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη», ένα είδος «δεύτερου κύματος στην Ευρώπη που συμμετέχει και η Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη το φαινόμενο σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού».
Ο καθηγητής στάθηκε επίσης στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση θα έλεγα ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα.
Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα.
Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.
Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει και του φθινοπώρου, ότι με την τήρηση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους» όπως την εποχική γρίπη.
Ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην έχουν «ανοιχτά αυτιά στην παραπληροφόρηση».
«Άλλο επιστημονική συζήτηση και άλλο παραπληροφόρηση.
Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα για την θεραπεία ανέφερε «βρισκόμαστε 9 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση των κρουσμάτων και της νόσου όπου τότε δεν είχαμε πολλά δεδομένα και μελέτες.
Απο τότε μέχρι τώρα έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν συγκεριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Ξέρουμε πολλά για την παθογένεια του ιού.
Πότε εκτρέπεται. και κάνει αυτό το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που είναι καταστροφικό για την υγεία των ασθενών και την κακή έκβαση.
Έχουμε λοιπόν δεδομένα για αρκετά αντιικά φάρμακα κυρίως για ένα από αυτά που μπήκε στον αλγόριθμο θεραπείας παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα και πολλά δεδομένα για τον ρόλο των κορτικοειδών στην έκβαση της νόσου όταν το χορηγήσεις εγκαίρως.
Με αυτά τα δεδομένα η επιτροπή των ειδικών φτιάξαμε έναν θεραπευτικό αλγόριθμο που στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και έχει δοθεί σε όλα τα κέντρα ώστε να εφαρμόζονται σε ασθενείς με κορωνοιο ενώ έχει δύο σκέλη: Την αντιμετώπιση των ασθενών εξωνοσοκομειακά και το δεύτερο για τα σοβαρότερα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Ως προς τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής υπάρχουν δεδομένα στην βιβλιογραφία που βελτιώνουν την έκβαση σε ένα ποσοστό που φτάνει και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα ελληνικά δεδομένα τα επεξεργαζόμαστε τώρα αλλα μέχρι τώρα δείχνει πως η έκβαση των ασθενών μας στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή και συγκριτικά με τον παγκόσμιο χάρτη η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της θνητότητας στις Ευρωπαικές χώρες που είναι και προηγμένες, επομένως έχουμε καλά στοιχεία και για την χώρα μας»

Κοντοζαμάνης: Τον Δεκέμβριο του 2020 οι πρώτες δόσεις εμβολίου για covid-19 στην Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την  προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca και συμμετέχουμε σε αυτή.
Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον covid-19 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
17.000 τεστ ημερησίως
Στο δημόσιο σύστημα το τεστ κορωνοιού είναι δωρεάν, επανέλαβε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έκανε όλος ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια ελέγχου.
Τόνισε ότι στο δημόσιο σύστημα έφτασαν να γίνονται μέχρι και 17.000 τεστ την ημέρα.

Χαρδαλιάς (Υφυπ. Προστασίας): Σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία - Θα ελεγχθούν όλα το επόμενο 10ημερο

Αναβολή μη αναγκαίων αδειών για το προσωπικό, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό αποφυγή συγχρωτισμού κ.ο.κ. είναι μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί εκ νέου η ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους εργαζόμενους στις εν λόγω δομές.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:
-Αναβολή αδειών των εργαζομένων
-Τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
-Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
-Περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο
-Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα
-Σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ οίκον περιορισμός.
Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι σε μονάδες ηλικιωμένων, ενώ στόχος είναι μέσα σε 10 μέρες να έχουν ελεγχθεί όλοι.
Νωρίτερα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είχε χαρακτηρίσει ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα γηροκομεία με την διασπορά του κορωνοϊού.

Έκθεση για την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Στα 39 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Στα 39 έτη διαμορφώνεται ο μέσος όρος των κρουσμάτων με κορωνοϊό όπως αναφέρεται στην 13η έκθεση για την εξέλιξη της νόσου Covid – 19 στην Ελλάδα.
«O μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης» αναφέρει η 13η έκθεση προόδου για τη νόσο covid 19.
Όπως επισημαίνεται, «η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον».
Στην έκθεση που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα, τα τεστ, αλλά και την πληθυσμιακή κινητικότητα και τον άξονα της οικονομία, με πίνακες και γραφήματα, επισημαίνεται επίσης πως συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες.
«Αυτό απεικονίζεται, τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες», αναφέρεται, σημειώνοντας πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.
Υπογραμμίζεται, επίσης, πως «τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.
Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα)».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, «ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.400 τελευταία εβδομάδα.
Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% - 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4.
Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες.
Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση.
Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72».
Επίσης, «η κινητικότητα του πληθυσμού έχει αυξηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας.
Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -19,9%, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Στα ίδια επίπεδα, με την προηγούμενη έκθεση, εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα, στο +86,7% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε αύξηση 1,2% και πλέον διαμορφώνεται στο +66%.
Σταθερή εμφανίζεται η προσέλευση στην εργασία, η οποία διαμορφώθηκε στο +36,4%.
Η χρήση των ΜΜΜ παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη, περίπου στο +53%.
Η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους σημείωσε αύξηση και αυτή την εβδομάδα όπου διαμορφώθηκε στο +154,5%.

Εισαγόμενα το 10% με 12% των κρουσμάτων

«Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10% - 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4.
Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες.
Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση.
Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72» επισημαίνει η έκθεση.

Σε καραντίνα οίκοι ευγηρίας και δομές μεταναστών


Τα τελευταία 24ωρα έντονος προβληματισμός υπάρχει για τα αυξανόμενα κρούσματα σε γηροκομεία.
Μετά τη συρροή που καταγράφηκε τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη, στους οίκους ευγηρίας «Αγία Κυριακή» και «Εστία Παπαγεωργίου», από όπου και προήλθαν 23 καταγεγραμμένοι θάνατοι, μεγάλη ανησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και σε οίκους ευγηρίας στην Αττική.
Συγκεκριμένα, σε καραντίνα έχει τεθεί γηροκομείο τόσο στο Μοσχάτο, όπου εντοπίστηκε θετική μια 28χρονη νοσηλεύτρια, όσο και στο Μαρούσι, όπου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα.
Περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί και στη δομή φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών στο Βύρωνα, όπου έχουν εντοπιστεί 30 κρούσματα, ενώ χθες Πέμπτη 3/9 εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Οινόφυτα.
Σημειώνεται πως μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης μετά τον εντοπισμό του πρώτου θετικού κρούσματος.
 
Παναγιωτόπουλος (ΕΟΔΥ): Από το 2021 το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Την εκτίμηση πως από το 2021 θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο επιδημιολόγος, Τ. Παναγιωτόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως «όπως προχωρούν οι μελέτες, θα υπάρξει εμβόλιο», αν και εκτίμησε πως δεν είναι εφικτό να είναι διαθέσιμο εντός του 2020.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το γεγονός ότι καταγράφεται ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων γύρω στα 250 κρούσματα, έχει ως θετικό το ότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και όπως τόνισε, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε τα περιστατικά που τώρα εμφανίζονται να περιχαρακωθούν.
«Όσο είμαστε σε σταθερή, έστω και υψηλή κατάσταση η δυνατότητα μείωσης κρουσμάτων.
Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είναι κάτι που τελειώνει σε λίγους μήνες» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας σε αυτό το πλαίσιο πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα.
Για αυτό το λόγο συνέστησε αυτοπεριορισμό και ελαχιστοποίηση των συναναστροφών με πολύ κόσμο, για 7 ημέρες, σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους .
«Το άνοιγμα των σχολείων ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της διασποράς» εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας όμως πως για αυτό τον λόγο «τα μέτρα είναι εκεί»
Όπως τόνισε ο γιατρός, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα όταν θα έχουμε σε έξαρση και τον ιό της γρίπης.
«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν οι ιοί όταν συναντηθούν μεταξύ τους ενδέχεται τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του COVID-19 να μειώσουν την διασπορά του ιού της γρίπης ή άλλων ιών τις εποχές» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Βατόπουλος (καθ.Μικροβιολογίας): Μεγάλος αλλά σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων – Να μείνει υπό έλεγχο η πυρκαγιά του κορωνοϊού

Τη θέση πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι μεγάλος, ωστόσο παραμένει σταθερός διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να μείνει υπό έλεγχο η «πυρκαγιά του κορωνοϊού».
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Βατόπουλος έκανε λόγο για σταθερή τάση.
«Έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων.
Αν και είναι μεγάλος.
Μέχρι στιγμής είναι σε νεότερες ηλικίες, και ακόμα δεν έχουμε δύσκολα περιστατικά.
Και οι εισαγωγές είναι ακόμα σταθερές και δεν αυξήθηκαν δραματικά οι διασωληνώσεις» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να μείνει υπό έλεγχο η πυρκαγιά του κοροναϊου, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει με τη τήρηση των μέτρων υγιεινής (γάντια, μάσκες, αποστάσεις).
Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κΒατόπουλος υποστήριξε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».
«Όλοι το λένε παγκοσμίως.
Είναι περισσότερα τα κακά από τα καλά, με το να έμεναν τα παιδιά εκτός σχολείων.
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.
Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και κίνδυνοι.
Αν και τα παιδιά αρρωσταίνουν δυσκολότερα.
Κάθε σχολείο και κοινότητα να κάνει τους σχεδιασμούς βάσει των δυνατοτήτων τους» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως είναι εξαιρετικά εύκολο να μεταδοθεί ο ιός σε έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης