Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Το «Gas Discovery» δεν αλλάζει την πορεία της Τουρκίας - Αναζητάει απεγνωσμένα λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα

Gatestone Institute: Το «Gas Discovery» δεν αλλάζει την πορεία της Τουρκίας - Αναζητάει απεγνωσμένα λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα
Tο Gatestone Institute αναφέρει ότι η Τουρκία και ο Erdogan αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα
Το Gas Discovery δηλαδή η ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τουρκία μπορεί να αλλάξει την πολιτική πορεία της Τουρκίας;
Το ερώτημα αυτό θέτει το Gatestone Institute το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία και ο Erdogan αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα.
Ο υπουργός οικονομίας της Τουρκίας, Berat Albayrak, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ενός μεγάλου πεδίου φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας.
Ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή, ο νέος άξονας της Τουρκίας είναι η Τουρκία", δήλωσε ο Albayrak, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Erdogan.
Η ανακάλυψη, περίπου 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου βαθέων υδάτων, σηματοδοτεί μια ιστορική ημέρα για την Τουρκία, δήλωσε ο Erdogan είναι η αρχή μιας νέας εποχής.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει έως το 2023 - όταν οι Τούρκοι θα πάνε στην κάλπη για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.
Αξιωματούχοι στην Άγκυρα ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου της Τουρκίας για 7-8 χρόνια και θα εξοικονομήσει την εθνική οικονομία 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ευφορία και προπαγάνδα υπέρ του Erdogan στα μέσα ενημέρωσης.
Υπάρχει μαζική προπαγάνδα που μιλά για "μια τουρκική στιγμή" για "την Τουρκία στο δρόμο για να γίνει παγκόσμια δύναμη".
 Όλα αυτά είναι κατανοητά σε μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 9.000 δολάρια, μια προβληματική οικονομία και ένα εθνικό νόμισμα που βυθίζεται - και χρειάζονται επικές ιστορίες για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους στο βασίλειο της ελπίδας.
Πόσο από αυτή τη νέα τουρκική ελπίδα βασίζεται σε γεγονότα;
Θα μπορούσε η "τουρκική στιγμή" να έρθει στην πραγματικότητα; Θα είναι η Τουρκία παγκόσμια δύναμη με 320 δισεκ. φυσικού αερίου;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την τουρκική αισιοδοξία.
Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων υπό την μορφή «έκτακτων ειδήσεων» αποτελούν μέρος του μηχανισμού προπαγάνδας του Erdogan από το 2004.

«Αυτή είναι η ένατη ανακάλυψη από τότε…
Ήλπιζα να ανακαλύψουν βενζίνη έτοιμη προς χρήση αυτή τη φορά», αστειεύτηκε ο αρθρογράφος Yılmaz Özdil.
Θα ήταν χρήσιμο να συγκρίνουμε την ανακάλυψη φυσικού αερίου 320 δισεκ. κυβικών μέτρων της Τουρκίας με τα αποδεδειγμένα αποθέματα ορισμένων από τις χώρες που δεν είναι "παγκόσμιες δυνάμεις:
Τουρκμενιστάν 12,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm)
Αλγερία 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
 Αίγυπτος, 2,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
Καζακστάν, 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
Ουζμπεκιστάν, 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
Ομάν, 677 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Πακιστάν, 567 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Μπαγκλαντές, 549 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Περού, 375 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  και
Αγκόλα, 343 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  
Αυτό δεν είναι πραγματικά το ελίτ της παγκόσμιας δύναμης.
Οι ειδικοί παραμένουν προσεκτικοί.
«Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία», δήλωσε ο αναλυτής Atilla Yeşilada της Global Source Partners.
«Δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει για την εξόρυξη το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε, ποια είναι η καθαρότητα του φυσικού αερίου, όλα σε μια εποχή ρεκόρ χαμηλών τιμών φυσικού αερίου»
Η Τουρκία, δεσμεύεται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοράς αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.
Δεν μπορεί απλά να ξεφύγει η Τουρκία από αυτές τις συμβάσεις ... Η πώληση φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά δεν θα είναι εύκολη, καθώς υπάρχει υπερβολική προσφορά.
Μόνο ένα κοίτασμα δεν φθάνει.
Ο Sinem Adar, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας στο Βερολίνο, δήλωσε ότι ο χρόνος της ανακοίνωσης και η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτό φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη δημιουργίας κάποιου «ενθουσιασμού» για να αποσπάσει την προσοχή των τούρκων πολιτών από τα οικονομικά προβλήματα.
Οι τσάροι της οικονομίας του Erdogan προφανώς ελπίζουν ότι η ανακοίνωση του προέδρου για την ανακάλυψη φυσικού αερίου θα αντιστρέψει την πτώση της τουρκικής λίρας κατά 20% από τις αρχές του 2020.
Αντί να ανακάμψει ουσιωδώς η τουρκική λίρα συνεχίζει να παραμένει υπό κάποιας μορφής πίεση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, την ίδια ημέρα που ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη, η Fitch Ratings αναθεώρησε τις προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές Τουρκίας από σταθερές σε αρνητικές.
Η Fitch προειδοποίησε επίσης ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα συρρικνωθεί κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Μια επικείμενη οικονομική κρίση αναγκάζει τον Erdogan να εδραιώσει τη βάση των ψηφοφόρων του με επικές ιστορίες παγκόσμιας τουρκικής δύναμης – συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης του στρατού.
Τον Ιούλιο, ο Erdogan μετέτρεψε μια εμβληματική βυζαντινή Ορθόδοξη Εκκλησία του 6ου αιώνα, την Αγία Σοφία, σε τζαμί, ικανοποιώντας εκατομμύρια συντηρητικούς και εθνικιστές Τούρκους.
Στις 21 Αυγούστου, ο Erdogan εξέδωσε επίσης διάταγμα για μετατροπή σε τζαμί και μια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία που χρονολογείται 1000 ετών που ήταν προηγουμένως ένα δημοφιλές μουσείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Erdogan διέταξε επίσης κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο με την Ελλάδα.
 Έχει στείλει μαχητικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, καθώς και στρατιωτικούς και εξοπλισμό στη Λιβύη.
Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον των παγκόσμιων δυνάμεων… στις θάλασσες και την ξηρά… δημιουργεί εκατοντάδες ιστορίες περί τουρκικού ηρωισμού στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Erdogan και τους επιχειρηματίες του.
Τώρα ο Erdogan πουλάει το τουρκικό όνειρο περί φυσικού αερίου, στο πεδίο της Μαύρης Θάλασσας το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει σε 7-10 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση.
Ο Erdogan υποσχέθηκε το 2023 να ξεκινήσει η εξόρυξη.
Το 2023 είναι εκλογικό έτος, οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να ρωτήσουν τον Erdogan γιατί εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς φυσικού αερίου για να θερμάνουν τα σπίτια τους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης