Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Deal» Πειραιώς και MIG στην Γενική Συνέλευση - Ποια στρατηγική λύση εξετάζεται για τα δάνεια

«Deal» Πειραιώς και MIG στην Γενική Συνέλευση  - Ποια στρατηγική λύση εξετάζεται για τα δάνεια
To πιθανότερο σενάριο είναι αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια της MIG να αγοράσει και τα δάνεια της Vivartia....
(upd) Συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ της διοίκησης της Marfin Investment Group (MIG) υπό τον Θανάση Παπανικολάου διευθύνων σύμβουλο και της τράπεζας Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής της MIG με 530 εκατ αλλά και βασκικό μέτοχος με ποσοστό 31%.
Με βάση πληροφορίες υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών και στην Γενική Συνέλευση σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2020 εγκρίθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Να σημειωθεί ότι η πρόσφατα πραγματοποιηθείσα Γενική Συνέλευση είχε αναβληθεί μετά από αίτημα της Πειραιώς με αφορμή ορισμένα ευαίσθητα θέματα, όπως των αποδοχών  στην διοίκηση της MIG.
Όμως υπήρξαν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και έτσι διευθετήθηκε το θέμα.
Ωστόσο διοίκηση Πειραιώς ως βασικός μέτοχος και βασικός δανειστής και διοίκηση της Marfin Investment Group φαίνεται να συμφωνούν και στην ευρύτερη στρατηγική… συμφωνούν να ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων της MIG, ώστε να «μπλοκάρουν» τα σχέδια Εθνικής τράπεζας και Eurobank για τα δάνεια της Vivartia.
To πιθανότερο σενάριο είναι αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια της MIG να αγοράσει και τα δάνεια της Vivartia.

MIG: Ανθεκτικές στην κρίση του κορωνοϊού οι θυγατρικές

Ανθεκτικές στην κρίση του κορωνοϊού εμφανίζονται οι θυγατρικές της Marfin Investment Group, παρά τα προβλήματα σε Ακτοπλοΐα και Εστίαση.
Αυτό τονίστηκε από τη διοίκηση της MIG κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, όπου εγκρίθηκαν όλα τα ημερησίας διατάξεως θέματα.
Επίσης, αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού και εξορθολογισμός βασικών δεικτών.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η τακτοποίηση όλων των απαιτούμενων από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεικτών για την συμμετοχή των εταιρειών σε πάσης φύσεως έργα και χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τι ανέφερε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 το bankingnews

Ποια λύση προκρίνεται για την Marfin Investment Group;
Από την μια η Πειραιώς θέλει να πουλήσει τα 530 εκατ δάνεια στην MIG συμμετοχών μαζί με τις μετοχές και ουσιαστικά να μεταβιβάσει την μητρική εταιρία holding σε κάποιο διεθνές fund.
Από την άλλη, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews η κίνηση της Εθνικής και Eurobank να βγάλουν προς πώληση 200 εκατ δάνεια της Vivartia μπλοκάρει… τις διαδικασίες…

Ποια είναι τα γεγονότα; - Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες; - Τι θα συμβεί;

Πρωτίστως οι τράπεζες Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν την Πειραιώς ότι σχεδιάζουν να πωλήσουν τα δάνεια της Vivartia τα οποία τυπικά είναι ενήμερα γιατί τόκοι πληρώνονται.
Η Πειραιώς έδωσε το πράσινο φως αλλά στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι μια τέτοια κίνηση δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στον σχεδιασμό πώλησης των δανείων της MIG holding.
Στέλεχος της Πειραιώς γένους θηλυκού πήρε με άγριες διαθέσεις… τα στελέχη της Εθνικής τράπεζας και Eurobank.
Τι θέλουν να κάνουν οι τράπεζες και κυρίως τι πρόκειται να συμβεί;
Είναι προφανές ότι Εθνική και Eurobank προέβησαν σε μια κίνηση με στόχο να ενεργοποιήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη.
Με την Vivartia που αναγνωρίζουν ότι διαθέτει καλά περιουσιακά στοιχεία, απαιτήθηκε πολύς χρόνος… πριν καιρό να συνταχθεί ένα νέο business plan το οποίο είναι ασαφές εάν μπορεί λόγω ύφεσης να υλοποιηθεί.
Οι τράπεζες κυρίως όμως έστειλαν ένα μήνυμα στην Πειραιώς, προχώρησε στην διαδικασία πώλησης της MIG και ο νέος ιδιοκτήτης ας αναλάβει και τα δάνεια της Vivartia.
Την ερχόμενη εβδομάδα η Axia ως σύμβουλος θα ενημερώσει τις τράπεζες για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Emma Group από την Τσεχία με ισχυρό ενδιαφέρον για την Vivartia, τα αμερικανικά funds Farallon και Fortress και άλλοι δύο μεγάλοι επενδυτές…. ενώ είναι ασαφές εάν συμμετέχει η Davidson Kempner.  

Τι θα συμβεί στο τέλος;

Οι πραγματικές επιλογές είναι δύο
1)Η Πειραιώς ξεκινάει νέα διαγωνιστική διαδικασία ώστε να βρει στρατηγικό επενδυτή για την MIG που θα αγοράσει τα δάνεια της Πειραιώς περίπου 530 εκατ και πουλάει και το 31% των μετοχών που κατέχει.
Εν συνεχεία ο πλειοδότης έρχεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες Εθνική και Eurobank και αγοράζει τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Vivartia.
Στην λύση αυτή ο πλειοδότης των δανείων της MIG θα αναλάβει να κάνει συμφωνία και για τα δάνεια της Vivartia.
Αυτό είναι το βασικότερο σενάριο.
2)H δεύτερη επιλογή είναι η Πειραιώς να αγοράσει τα δάνεια των τραπεζών Εθνικής και Eurobank στην Vivartia εάν έως τότε δεν έχει βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την MIG.
Για τις τράπεζες το πιο λογικό σενάριο είναι ο επενδυτής που θα αγοράσει τα 530 εκατ της MIG να αγοράσει και τα δάνεια της Vivartia.
Επίσης θεωρούν ότι η Emma από την Τσεχία έχει ισχυρά ερείσματα αλλά δεν είναι σαφές εάν ενδιαφέρεται για την MIG καθώς για την Vivartia είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρεται.
Το σενάριο αυτό δεν έχει μεγάλες πιθανότητες λόγω SSM κ.α.

Ποιο το μοντέλο ανάπτυξης;

Ένα λογικό σενάριο είναι να βρεθεί ένας νέος στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει τα δάνεια της MIG άρα θα πουλήσει τα 530 εκατ η Πειραιώς και εν συνεχεία θα επιχειρήσει να διαχειριστεί όλες τις εταιρίες που απαρτίζουν την holding.
Δεν φαίνεται πιθανό ή λογικό να προχωρήσει σε άμεση πώληση θυγατρικών και κατ΄ ουσία να οδηγηθεί σε κλείσιμο η ιστορική εταιρία MIG.
Για κάποια χρόνια θα διατηρηθεί η MIG έως ότου οι εταιρίες ανακάμψουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης