Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μπορεί να υπάρξει δίκαιος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; - Συνδιαχείριση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου με 6 όρους

tags :
Μπορεί να υπάρξει δίκαιος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; - Συνδιαχείριση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου με 6 όρους
Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός Ελλάδος και Τουρκίας;
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο δεν θα καταλήξει σε πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, είναι πλέον βέβαιο.
Η πρόταση του ΝΑΤΟ για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποτροπής κρίσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ας διαψεύδεται από την Ελλάδα αποτελεί ένα πρώτο βήμα μεταξύ της σταδιακής σταθεροποίησης των σχέσεων των δύο χωρών.
Ήδη το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πάρει άλλη τροχιά.
Ξεκίνησε από την ένταση μεταξύ Τουρκίας με τις παράλογες διεκδικήσεις και της Ελλάδος που υπερασπίζεται την νομιμότητα που έχει διασφαλίσει από την Συνθήκη της Λωζάνης και από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας ή Montego Bay του 1982 (το Montego Bay είναι πόλη της Τζαμάικα).
Συνεχίστηκε με τον πόλεμο των NAVTEX κλειδώνοντας θαλάσσιες ζώνες για έρευνες του τουρκικού Oruc Reis ή ελληνικές NAFTEX για ναυτικές ασκήσεις με άλλες συμμαχικές δυνάμεις.
Ακολούθησε παράλληλα η gunboat diplomacy η διπλωματία των κανονιοφόρων με στόχο να απειλήσουν και φοβίσουν την Ελλάδα, οι τούρκοι με την παρουσία τους στην ελληνική ΑΟΖ.
Το αποκορύφωμα όλων είναι η εμπλοκή Γάλλων, Ρώσων, ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα.
Η Γαλλία πουλάει πολεμικά αεροπλάνα στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ πουλάνε φρεγάτες και το βέβαιο είναι ότι εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.
Καλλιεργώντας την πιθανότητα ένοπλης σύρραξης η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προμηθευτεί πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να φορτώσουν στην Ελλάδα μεταχειρισμένες φρεγάτες.
Είναι προφανές ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο θέλει να έχει λόγο στην Λιβύη και τον Λίβανο και θέλει ηγετική παρουσία με το ναυτικό.
Όμως και η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία γιατί θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο της περιοχής ή να αποτρέψει άλλες χώρες να εμπλακούν.
Η ουσία από όλα αυτά είναι ότι το ΝΑΤΟ ετοίμασε μια πρόταση όπου Ελλάδα και Τουρκία συντονίζονται για αποτροπή κρίσεων.

Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός Ελλάδος και Τουρκίας;

Η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές
1)Να μην κάνει τίποτε και στηριζόμενη στην Συνθήκη της Λωζάνης και στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας να επιμείνει απόλυτα στα κυριαρχικά της δικαιώματα.
2)Να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνία με την Τουρκία στο πλαίσιο αποτροπής κρίσεων όπως σχεδίαζε το ΝΑΤΟ.
3)Να βρεθούν Τουρκία και Ελλάδα στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Η Τουρκία έχει θέσει πολλά ζητήματα

-Αναφέρει ότι το Καστελόριζο ένα νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα… δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Κατά τους τούρκους το Καστελόριζο έχοντας δυνητικά ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκλείει την Τουρκία από τη θάλασσα.
-Οι τούρκοι θέτουν θέμα νησιών του Αιγαίου Πελάγους αναφέροντας δήθεν ότι παρανόμως έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
-Οι τούρκοι θέτουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
-Οι τούρκοι αμφισβητούν ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
-Οι τούρκοι αμφισβητούν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα
-Η Τουρκία θεωρεί casus belli αιτία πολέμου πιθανό σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ αλλά θεωρεί νόμιμη την ΑΟΖ Τουρκίας με την Λιβύη.
Στρατηγικές κατά το δοκούν.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο συμβιβασμός;

Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν ότι θα υπάρξει συνδιαχείριση ή κάποιες παραχωρήσεις με επίκεντρο την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Θα μπορούσε να συσταθεί κοινή εταιρία από την Ελλάδα με την τουρκική TRAO και να συναποφασίσουν έρευνες και προσπάθεια εξόρυξης φυσικού αερίου με ποσοστό 50% προς 50%.
Έναντι αυτής της μεγάλης παραχώρησης η Τουρκία θα πρέπει
-Να αποδεχθεί την Συνθήκη της Λωζάνης να αναφέρει ότι την δεσμεύει καθώς και τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.
-Να αναγνωρίσει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν κυριότητα και ρόλο και να εγκαταλείπει την Mavi Vatan δηλαδή την μεγάλη ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας.
-Να εγκαταλείψει η Τουρκία την πίεση που ασκεί στην Κύπρο, θα πρέπει να δοθεί ξανά μια ευκαιρία ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός.
-Η Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας πρόβλημα στις διεθνείς θάλασσες και στον διάπλου π.χ. του ρωσικού στόλου.
-Ο εθνικός εναέριος χώρος που είναι τώρα 10 ναυτικά μίλια θα μπορούσε να παραμείνει ως έχει…
-Η Ελλάδα θα μπορούσε σε ένα βάθος χρόνου να εξετάσει μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
-Η Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει ένα διάλογος για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό ζήτημα.
-Για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία Ελλάδος και Τουρκίας θα τηρηθεί να υπάρξουν εγγυήτριες χώρες, οι 3-4 ισχυρότερες στρατιωτικά ώστε να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία δεν θα παραβιαστεί.
-Επίσης η Τουρκία να απενεργοποιήσει την ΑΟΖ με την Λιβύη.
Image
Η Ελλάδα, δεν πρέπει να φοβάται την Τουρκία… από την άλλη όμως διατηρώντας αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καμία χώρα δεν κερδίζει.
Απαιτείται διάλογος, νηφαλιότητα και διάθεση από την Τουρκία να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την στρατηγική διπλωματία των αμφισβητήσεων, την μεγάλη ιδέα της θαλάσσιας κυριαρχίας και ενίσχυσης της δικαιοδοσίας.
Η Ελλάδα να δεχθεί ένα ορθολογικό συμβιβασμό παραχωρώντας κάτι που δεν θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα, το Καστελόριζο είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό νησί που και τούρκοι αναγνωρίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης