Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα οδηγείται σε διάλογο με την Τουρκία με το πιστόλι στον κρόταφο... παρά τις διαψεύσεις – Ο ύποπτος ρόλος του ΝΑΤΟ και η ρωσική εμπλοκή

Η Ελλάδα οδηγείται σε διάλογο με την Τουρκία με το πιστόλι στον κρόταφο... παρά τις διαψεύσεις – Ο ύποπτος ρόλος του ΝΑΤΟ και η ρωσική εμπλοκή
Είναι πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ να διαψεύδεται άμεσα από ένα μέλος της Συμμαχίας.
Προ τετελεσμένων προσπαθεί να φέρει το ΝΑΤΟ και η Άγκυρα την ελληνική πλευρά μετά την προσχηματική, όπως φαίνεται, δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στολτενμπεργκ για εκκίνηση του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ υιοθετεί την πρόταση του Ερντογάν για άνευ όρου διάλογο των δύο χωρών χωρίς να έχει επέλθει η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και η απόσυρση των τουρκικών πλοίων, πολεμικών και ερευνητικών.
Το bankingnews.gr μίλησε με αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Άμυνας και το ρεπορτάζ λέει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παρέδωσε σε ένα χαμηλόβαθμο, μάλιστα, στέλεχος της  μόνιμης εθνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ ένα φάκελο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μεσογείου και την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων. Με το που το παρέλαβε το χαμηλόβαθμο στέλεχος μας, ο κ. Στόλτενμπεργκ θέλησε να προκαταβάλλει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς δηλώνοντας σε επίσημη δήλωση ότι Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν το τεχνικό διάλογο.
Το θέμα του τεχνικού διαλόγου ή συγκεκριμένα της δημιουργίας ενός μηχανισμού για την αποφυγή ατυχημάτων είχε τεθεί από την εποχή που υπήρχε η τριμερής επιτροπή διαλόγου Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας. Φυσικά αυτό είχε τεθεί μήνες πριν.
Ωστόσο, οι επαφές έληξαν άδοξα όταν υπήρξε συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και όταν το Oruc Reis πάτησε πόδι μαζί με άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε τονίσει, μάλιστα, ότι ούτε αυτόν τον υποθετικό μηχανισμό δεν πρόκειται να συζητήσει από την στιγμή που η Τουρκία διατηρεί πολεμικές δυνάμεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠ.ΕΞ φαίνεται ξεκάθαρα ο «ύποπτος» ρόλος του Στόλτενμπεργκ από το γεγονός ότι πρώτη η Άγκυρα, με ανακοίνωση που έβγαλε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ, χαιρέτησε την πρωτοβουλία η οποία αφενός δεν την υποχρεώνει να αποσύρει τα πλοία της,  αφετέρου της δίνει το πάνω χέρι σε έναν προσχηματικό διάλογο αφού είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας ότι ο διάλογος θα αρχίσει όταν θα φύγει και το τελευταίο τουρκικό «ψαροκάικο» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή της κυβέρνησης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ξεκινήσει μυστικό διάλογο με την Τουρκία και την Γερμανία και όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αλλά ούτε και τον ελληνικό λαό. Θεωρεί, δηλαδή, ότι ήδη η ελληνική πλευρά είχε δεχτεί το διάλογο έστω για τεχνικά θέματα αλλά αυτό, όπως φαίνεται, τροφοδότησε παραπάνω την τουρκική προκλητικότητα.
Από εδώ και πέρα, τι μέλλει γενέσθαι;
Είναι πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ να διαψεύδεται άμεσα από ένα μέλος της Συμμαχίας.
Ο ίδιος θεωρεί ότι δίνοντας ένα φάκελο με προτάσεις σε ένα στέλεχος της μόνιμης αντιπροσωπείας ότι «ενημέρωσε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας», χωρίς να έχει μιλήσει ούτε με τον Πρωθυπουργό, ούτε με τον ΥΠ.ΕΞ και τον ΥΠΕΘΑ της Ελλάδας…
Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί ξαφνικά με αυτό τον ελιγμό του ΝΑΤΟ είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει τον διάλογο αλλά η Ελλάδα δεν τον επιθυμεί, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις…
Όπως έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό, οι μεγάλες δυνάμεις με εξαίρεση την Γαλλία για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα στην περιοχή, προσπαθούν να σύρουν την Ελλάδα σε διάλογο κόντρα, όμως, στην λογική του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας με το σκεπτικό ότι ένα αμοιβαίο μοίρασμα του Αιγαίου και της περιοχής θα ηρεμήσει την Τουρκία εις βάρος, ωστόσο, των συμφερόντων της Ελλάδας.
Η Γερμανία φαίνεται ότι για κάποιο δικό της λόγο θέλει να δώσει ισχυρότερο ρόλο στην Τουρκία, η Γαλλία, όμως, από την άλλη θέλει να συγκρατήσει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας καθώς έχει ζωτικά συμφέροντα στην Κύπρο και την Λιβύη. Η Αμερική, προς το παρόν, παίζει έναν αμφίσημο ρόλο καθώς βρισκόμαστε πριν τις προεδρικές εκλογές και δεν είναι ξεκάθαρη, πλέον, η διπλωματική γραμμή της. Ιταλία και Ισπανία έχουν μεγάλες εξαγωγές και εισαγωγές από Τουρκία και προς το παρόν τηρούν χαμηλό προφίλ όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε προς την γείτονα.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ρωσίας. Το Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ με ΝΑVTEX έβαλε στο παιχνίδι της Μεσογείου τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αλλά το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ χαμήλωσε τον πήχη των εντυπώσεων.
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, όταν ρώτησαν την ρωσική πλευρά για την εμπλοκή τους στη ναυτική άσκηση, εκείνοι έδειξαν ενοχλημένοι που η Τουρκία τους ενέπλεξε με αυτό το τρόπο στα ζητήματα της ΑΟΖ και απάντησαν ότι ασκήσεις κάνουν συνέχεια στη Μεσόγειο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης