Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Η Κίνα σκοπεύει να διπλασιάσει τα πυρηνικά της όπλα

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Η Κίνα σκοπεύει να διπλασιάσει τα πυρηνικά της όπλα
ΗΠΑ: Η Κίνα σκοπεύει να διπλασιάσει τα πυρηνικά όπλα
«Είναι πιθανό ότι το Πεκίνο επιδιώκει να αναπτύξει μέσα στον επόμενο μισό αιώνα στρατιωτικές δυνατότητες ίσες ή ανώτερες σε ορισμένες περιπτώσεις αυτών των ΗΠΑ», υποστηρίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει μέσα στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε έκθεσή του, ενώ υπολογίζει ότι το Πεκίνο επί του παρόντος έχει περίπου 200 στο οπλοστάσιό του.
Αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα διαθέτει κάπου 300 πυρηνικές κεφαλές, εγκατεστημένες σε πυραύλους ικανούς να εκτοξευθούν από τη γη και τη θάλασσα, ενώ αναπτύσσει δυνατότητες ώστε να μπορούν να εκτοξευθούν και από αέρος.
Στην ετήσια έκθεσή του που επιδόθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο επισημαίνει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη ξηράς στον πλανήτη, ενώ η ναυτική δύναμη του Πεκίνου είναι επίσης η μεγαλύτερη στον κόσμο, με τεράστιες ναυπηγικές δυνατότητες ως εφεδρεία.
Οι δυνατότητες της Κίνας ως προς τους πυραύλους «Κρουζ» ικανούς να εκτοξεύονται από χερσαίες θέσεις επίσης ξεπερνούν αυτές των ΗΠΑ, κατά το κείμενο.
Πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η Κίνα εννοεί να γίνει ακόμη ισχυρότερη δύναμη και βλέπει τον εαυτό της πλέον ως τον κύριο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.
Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα έχει σκοπό να συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να ενισχύει τον κινεζικό στρατό, ώστε να μετατραπεί σε «πρακτικό εργαλείο στον χειρισμό των κρατικών υποθέσεων με ενεργό ρόλο στην προώθηση (...) της (κινεζικής) εξωτερικής πολιτικής».
Το Πεντάγωνο διατείνεται ακόμη πως η Κίνα αρχίζει να χρησιμοποιεί τον στρατό της για να προβάλλει τη δύναμή της πέραν των συνόρων της.
«Είναι πιθανό ότι το Πεκίνο επιδιώκει να αναπτύξει μέσα στον επόμενο μισό αιώνα στρατιωτικές δυνατότητες ίσες ή ανώτερες σε ορισμένες περιπτώσεις αυτών των ΗΠΑ», σύμφωνα με το κείμενο. Εάν το καταφέρει, «αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στην ασφάλεια της διεθνούς τάξης», προειδοποιεί.
Οι θέσεις αυτές για την Κίνα εκφράζονται την ώρα που η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Trump απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τη δυναμική του τέλους του Ψυχρού Πολέμου για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων βάσει συμφωνιών που είχαν συναφθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που αντιμετωπιζόταν από την Ουάσινγκτον ως διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης, κι επιδιώκει να αναγκάσει την Κίνα να ενταχθεί στις όποιες μελλοντικές συμφωνίες για τους εξοπλισμούς, προοπτική όμως την οποία το Πεκίνο απορρίπτει, τουλάχιστον ως εδώ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo έκρινε ότι «η αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο έχει κάποια συνάφεια» όσον αφορά τη διμερή σχέση της χώρας του με την Κίνα, χωρίς να παραλείψει να προσθέσει πως οι προκλήσεις είναι διαφορετικής φύσης.
«Διαφέρει από τον Ψυχρό Πόλεμο στο ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια χώρα που έχει 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους», είπε ο Pompeo στο Fox Business Network.
«Η αναλογία με τον Ψυχρό Πόλεμο έχει κάποια συνάφεια», συνέχισε. «Οι προκλήσεις διαφέρουν, είναι οικονομικές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο που έκανε τον περασμένο μήνα ο Yuangh Yee, κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης, για την ανάγκη να αποφευχθεί νέος Ψυχρός Πόλεμος, αναφερόμενος στις εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, που δεν σταματούν να κλιμακώνονται.
Ο Pompeo αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης του προέδρου Trump για να περιοριστεί η δραστηριότητα κινεζικών εταιρειών όπως η Huawei Technologies και διεμήνυσε ότι θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες.
«Και τώρα, θα δείτε μια ευρύτερη προσπάθεια, θα υπάρξουν ανακοινώσεις, νομίζω, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ το αντιμετωπίζουν αυτό πολύ σοβαρά, προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας», τόνισε ο ΥΠΕΞ του Trump.
Ο Pompeo ανέφερε ακόμη πως «ευελπιστεί» πως σύντομα, πολιτιστικά κέντρα που ανήκουν στο κινεζικό Ινστιτούτο Κομφούκιος στα αμερικανικά πανεπιστήμια θα κλείσουν, πράγμα το οποίο αναμένει να έχει περαιωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης