Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nέος Πτωχευτικός Κώδικας: Κουρεύονται πράσινα και κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες ανησυχούν και ο ρόλος της Deloitte

Nέος Πτωχευτικός Κώδικας: Κουρεύονται πράσινα και κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες ανησυχούν και ο ρόλος της Deloitte
Η ρήση μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά μπορεί βερμπαλιστικά να αποδειχθεί πως ταιριάζει γάντι στο νέο πτωχευτικό κώδικα, καθώς όσοι προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αναδιαρθρώνουν όλες τις οφειλές.
Η ρήση μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά μπορεί βερμπαλιστικά να αποδειχθεί πως ταιριάζει γάντι στο νέο πτωχευτικό κώδικα, καθώς όσοι προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αναδιαρθρώνουν όλες τις οφειλές.
Αυτό σημαίνει πως αναδιαρθώνονται ενήμερες και μη ενήμερες οφειλές μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα μολονότι οι δεύτερες μπορεί να είναι μικρές για φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δηλώνει αδυναμία πληρωμής.
Ετσι σε ότι αφορά τις τράπεζες είναι φανερό  πως , σαν πιστωτές προσώπου φυσικού ή νομικού που βρίσκεται σε πτωχευτική διαδικασία ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης θα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν την αναδιάρθρωση στο σύνολο των δανείων ενήμερων και μη του προσώπου αυτού.
Οπως βέβαια παρατηρούν οι καλά γνωρίζοντες παρόμοιες διαδικασίες,  τα ενήμερα δάνεια δεν μπορεί να είναι ούτε πολλά ούτε μεγάλα.
 Ωστόσο σε ότι αφορά τις τράπεζες , το θέμα φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον,  εξού και έχουν αναθέσει στην Deloitte να πραγματοποιήσει μελέτη επί του κόστους του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Κύκλοι σημειώνουν πως οι τράπεζες θεωρούν ότι οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί κοστίζουν ακριβά στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία αναζητούν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν το κόστος αυτό.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποσκοπεί στο να παράσχει στους συμμετέχοντες πιστωτές, σε ανταπόκριση προς σχετικό αίτημα του οφειλέτη ή και με δική τους πρωτοβουλία, λειτουργικό περιβάλλον διαμόρφωσης προτάσεων ρύθμισης των οφειλών του οφειλέτη  και αποφυγής του κινδύνου αφερεγγυότητάς του αναφέρει ο νέος πτωχευτικός
Οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε κάθε περίπτωση που τους απευθύνεται σχετική αίτηση και διατηρούν τη διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης και το περιεχόμενό της. Εφόσον όμως η πλειοψηφία των χρηματοδοτικών φορέων συναινεί στη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης, η αποδοχή της παράγει αποτελέσματα ως προς το σύνολο των χρηματοδοτικών φορέων και, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με άλλα λόγια ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και η απαλλαγή σε περίπτωση πτώχευσης που αφορούν τα άρθρα 113 και 114 του πτωχευτικού κώδικα δεν διακρίνουν ενήμερες ή μη υποχρεώσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο πτωχεύσας ή αυτός που δηλώνει αδυναμία πληρωμής και καταλήγει για ρύθμιση οφειλών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι πολύ δύσκολο να διαθέτει ενήμερες υποχρεώσεις.
 Και εάν όμως αυτό συμβαίνει θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις πρέπει να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται και οι λοιπές οφειλές του διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτησή τους.
Ετσι το κούρεμα των δανείων αφορά ενήμερα και μη δάνεια, ενήμερες και μη υποχρεώσεις οι οποίες όλες υφίστανται το ίδιο κούρεμα, την ίδια ρύθμιση.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης