Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υγειονομικές βόμβες γηροκομεία και δομές μεταναστών - Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων - Στους 278 οι νεκροί

Υγειονομικές βόμβες γηροκομεία και δομές μεταναστών - Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων - Στους 278 οι νεκροί
Εντατικοί έλεγχοι για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις εστίες υπερμετάδοσης
(Συνεχές upd) Συναγερμός και μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και στους επιστήμονες για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα σε γηροκομεία και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, χώροι που όχι μόνο φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά μπορούν παράλληλα να εξελιχθούν σε «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού.
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αλλεπάλληλα και πολλά κρούσματα σε τέτοιους ευαίσθητους χώρους δείχνουν πως υπάρχει έλλειμμα ασφαλείας και πως δεν έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού σε αυτούς τους χώρους, είναι ήδη σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να αρχίσει τα τεστ και στη δομή μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου.
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα τελευταία δύο 24ωρα να παραμένουν πάνω από 200, οι επιστήμονες προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πως ο ιός είναι εδώ και είναι έτοιμος να επεκταθεί, εφόσον δεν επιδειχθεί η δέουσα προσοχή από όλους.
Άλλωστε τονίζουν πως αυτές οι δύο εβδομάδες έως το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό που βρισκόμαστε ως προς την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και θα κρίνουν αν θα υιοθετηθούν ή όχι νέα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.
Όπως αποκάλυψε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, το εμβόλιο αναμένεται τον Νοέμβριο και περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη έως το τέλος του 2020, κάτι που σημαίνει ότι για την Ελλάδα θα εξασφαλιστούν περίπου 600.000 δόσεις.
Πρόκειται για το εμβόλιο της εταιρίας AstraZeneca.
Από την συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια δόσεις.
Βέβαια προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο και ευχάριστο σενάριο, είναι να εξελιχθεί θετικά και η τρίτη φάση του εμβολίου του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης.
Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος ειδικός, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν.
Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά.
Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.

Στα 241 τα νέα κρούσματα - 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Στα 241 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή 3/9 ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 241 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.998, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Τα 2.174 (19,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 4.843 (44%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 39 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 10 (25,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 278 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 102 (36,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image



Image
Image

Image

Μαγιορκίνης: Σε όλη την επικράτεια ο κορωνοϊός – Πλήρης κανονικότητα το καλοκαίρι του 2021

Τη θέση πως η επιδημία του κορωνοϊού έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ.Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εκτίμησε πως η πλήρης κανονικότητα θα έχει έρθει το καλοκαίρι του 2021.
«Υπάρχει επέκταση της επιδημίας σε όλη την χώρα καθώς υπήρξε χαλάρωση των μέτρων» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να επανέλθει η κοινωνική απόσταση ακόμα και με οριζόντια μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ.Μαγιορκίνης  είπε ότι «φαίνεται πως η εξέλιξη των δοκιμών πηγαίνει κατ' ευχήν».
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το προφίλ ασφάλειας είναι σημαντικό και μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα» είπε ο καθηγητής, ο οποίος αναφερόμενος ειδικά στο εμβόλιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι «είναι εμβόλιο δύο δόσεων».
«Κάνεις την πρώτη και μετά από ένα μήνα και τη δεύτερη και στη συνέχεια αποκτάς υψηλά επίπεδα ανοσίας» τόνισε ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος υποστήριξε πως «στην Ελλάδα θα υπάρξει προτεραιοποίηση και αυτό θα περιορίσει δραστικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μέχρι να έχουμε την κάλυψη όλου του πληθυσμού».
Ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πλήρη κανονικότητα».
«Θα είναι δύσκολο να μην μας απασχολεί καθόλου παρόλα αυτά δεν θα μας απασχολεί για οριζόντια μέτρα και lockdown» ανέφερε ο κ.Μαγιορκίνης.

Υγειονομικές βόμβες

Ο προβληματισμός των αρχών εστιάζει τόσο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια Λέσβου, όπως εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα όσο και σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, όπου και διαπιστώθηκαν 19 θετικά κρούσματα.
Οι δύο αυτές εστίες αποτελούν τη συνέχεια των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε δύο ακόμα γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη – από όπου και έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα 23 άνθρωποι -  αλλά και σε δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών στο Βύρωνα, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν 33  θετικά κρούσματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, σε καραντίνα 10 ημερών τέθηκε, ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι, όπου καταγράφηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού, σε 18 φιλοξενούμενους της δομής και σε ένα μέλος του προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έως τις 12 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν τα εξής:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
-Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν την Τρίτη από το γηροκομείο στην κλινική Παμμακάριστο και 10 ακόμη αναμένεται να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό.
Αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλα τεστ.
Σύμφωνα με την δικηγόρο του γηροκομείου, η δομή φιλοξενεί περίπου 100 τρόφιμους.
Επιπλέον, σε καραντίνα 14 ημερών τέθηκε και το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς ιχνηλάτηση στο εν λόγω κέντρο όπου βρίσκονται περίπου 13.000 άνθρωποι.
Σημειώνεται επιπλέον ότι στη Μυτιλήνη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 κρούσματα, ενώ 17 άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
 
Σε καραντίνα 14 ημερών η δομή μεταναστών στη Μόρια μετά το πρώτο θετικό κρούσμα

Σε καραντίνα 14 ημερών τέθηκε από χθες Τετάρτη 2/9 το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου μετά το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο κέντρο.
Πρόκειται για ένα μετανάστη 40 ετών σομαλικής καταγωγής, ο οποίος και παραμένει απομονωμένος.
Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου, το οποίο λόγω και των ασφυκτικών συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο, έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, ενεργοποιήθηκε άμεσα.
Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.
Επιπλέον, κλιμάκιο επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα μεταβαίνει στην περιοχή.
Σε ανακοίνωση του υπ.Μετανάστευσης αναφέρεται πως ο 40χρονος Σομαλός επέστρεψε παράτυπα στο κέντρο μεταναστών.
«Θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.
Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου.
Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.  
Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες.
Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής.
Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.    
Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.  
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας».

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Ανησυχία για τα κρούσματα σε γηροκομεία και σε δομές μεταναστών

Την ανησυχία του για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας  υποστήριξε πως είναι ήδη σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας ενώ υπογράμμισε πως χθες Τετάρτη 2/9 τέθηκε σε καραντίνα για 10 ημέρες, έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης