Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο κόκκινο η ένταση - Τουρκικές NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις - Erdοgan σε Merkel: Μη αποδεκτή η στάση της Ελλάδα - ΝΑΤΟ: Ξεκινά τεχνικός διάλογος Αθήνας - Άγκυρας

Στο κόκκινο η ένταση - Τουρκικές NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις - Erdοgan σε Merkel: Μη αποδεκτή η στάση της Ελλάδα -  ΝΑΤΟ: Ξεκινά τεχνικός διάλογος Αθήνας - Άγκυρας
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στόχευσε τουλάχιστον μία από τις ελληνικές φρεγάτες
(Συνεχές upd) Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου σε μια μικρή περιοχή έχουν συγκεντρωθεί πολλές και αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις.
Πλέον, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, καθώς από τη μία πλευρά η Άγκυρα προκαλεί σε καθημερινή βάση, ενώ η Αθήνα προσπαθεί να επιδείξει ψυχραιμία και να μην παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας.
Στη σκιά των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των προκλήσεων, συνομίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη 3/9 η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel με τον Τούρκο πρόεδρο, T. Erdogan.
«Η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζεται από κάποιες χώρες και αυτό είναι μη αποδεκτό», φέρεται να είπε στην ο Erdogan στην Καγκελάριο σύμφωνα με τουρκικές πηγές.
«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι και οι χώρες που τους υποστηρίζουν, κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση και οδηγούν στη μη επίλυση των προβλημάτων», πρόσθεσε ο Erdogan.
Image
Παράλληλα με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προαναγγέλλει τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Θα γίνουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας  στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg.
Image
Τις τελευταίες ώρες δημοσιοποιήθηκε ακόμα ένα επεισόδιο μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα χειρότερα απετράπησαν λόγω της ψύχραιμης και αποφασιστικής αντίδρασης που επέδειξε του πλήρωμα του ελληνικού πλοίου.
Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά πληρώματα που είναι εν πλω έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ήδη από το περιστατικό του «Λήμνος», διότι οι Τούρκοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες θα την βοηθήσουν να κατηγορήσει την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία βάζει στην εξίσωση και τη Ρωσία εκδίδοντας NAVTEX για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά, με τον Erdogan να... συνεχίζει καλεί να καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, αλλά… με τους δικούς τους όρους.
Από την πλευρά του, δε, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, δεν δίστασε να εκτοξεύσει απειλές κατά της Γαλλίας βάζοντας στο στόχαστρο του και τις ΗΠΑ, με αφορμή την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά επιμένει να διατηρεί ήπιους τόνους και να διαμηνύει ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Τουρκία που λειτουργεί ως «ταραξίας».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, ο ρόλος που φαίνεται πως αναλαμβάνει η Ρωσία είναι λίγο περίεργος καθώς από τη μία πλευρά η Τουρκία εκδίδει NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επαφές στην Κύπρο.
Image 
Ο Erdogan φέρνει τους Ρώσους στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι NAVTEX της Τουρκίας για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή.
Μάλιστα, οι ρωσικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή όπου πλέουν ήδη το Barbaros και το Oruc Reis.
Επί του παρόντος παραμένει άγνωστο, εάν οι Ρώσοι θα κάνουν τις ασκήσεις μόνοι τους ή εάν θα συμμετέχουν και οι Τούρκοι.
Την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν την πώληση -non lethal weapons- στη Κύπρο, η κίνηση της Ρωσίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση ναυτικών γυμνασίων στην Ανατολική Μεσόγειο με την συνδρομή της Τουρκίας δείχνει ότι ο V. Putinν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από την πρόθεσή του να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή. Ιδίως μετά την αμερικανική παρότρυνση «κάντε διάλογο, συζητήστε και βρείτε τα» που διατυπώθηκε προς την Ελλάδα και την Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo, η ρωσική παρέμβαση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Εάν στο μείγμα προστεθούν και οι καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να γίνει εκρηκτική.
Image
Ποια θα είναι η αντίδραση από Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ

Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την «χορογραφία» που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και του προέδρου της Γαλλίας στην κίνηση της Μόσχας.
Οπως επίσης με αγωνία αναμένεται και η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον και του State Department μετά την ανακοίνωση των ρωσικών ναυτικών γυμνασίων, κίνηση με την οποία η Μόσχα δείχνει τα δόντια της στην Ουάσιγκτον.
turkish_navtex
Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.
Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Anti-NAVTEX από Κύπρο για ρωσικές ασκήσεις

Anti-Navtex στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική Navtex σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή εξέδωσε η Κύπρος.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.
Επίσης, σε Navtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες:
35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E
Στην ανακοίνωση με ημερομηνία Πέμπτη 03/09/2020, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα, ενώ γίνεται αυστηρή σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Στην Κύπρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη (8/9/2020) επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Ο Lavrov θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του Lavrov στην Κύπρο έγινε στις 19 Αυγούστου 2020 σε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον ίδιο και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.
Ωστόσο, η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των δύο τουρκικών NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το άγνωστο επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια κίνηση που ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία προκαλώντας τα ελληνικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τουρκικά πολεμικά εξέπεμψαν ηλεκτρονικά σήματα και εγκλώβισαν στα ραντάρ τους μία –τουλάχιστον– ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν στην περιοχή και παρακολουθούσε τις κινήσεις των Τούρκων.
Το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου αντιλήφθηκε την κατάσταση άμεσα και αντέδρασε πολύ ψύχραιμα και αποφασιστικά.
Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει οι Τούρκοι και με τη γαλλική φρεγάτα στα νερά της Μεσογείου, όταν στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ανέβασε τους τόνους κατά της Άγκυρας τόσο στην ΕΕ όσο και εντός του ΝΑΤΟ.

O Erdogan ζητά διάλογο, αλλά δεν... υποχωρεί από τα δικαιώματα του στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, η Τουρκία επιμένει στα περί διαλόγου, αλλά με τους δικούς του όρους.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του την περασμένη Τρίτη είπε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».
«Μπορούμε», φέρεται να είπε ο Erdogan, «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι.
Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας.
Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν.
Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win.
Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται.
Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι.
Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση.
Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία - Ο Akar πέταξε με F-16 πάνω από το Βόρειο Αιγαίο

Συνεχείς είναι οι προκλήσεις από την Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας Hulusi Akar να επιδίδεται σε νέο σόου, καθώς πέταξε με F-16 πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.
Ο Akar απογειώθηκε με σχηματισμό τεσσάρων F-16 από τη βάση της 1ης Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ, συνοδευόμενος από τον από τον Αρχηγό της Αεροπορίας.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα κάνετε ό,τι χρειαστεί για χάρη της πατρίδας. Η παρουσία μας στους ουρανούς και η κυριαρχία μας δεν είναι αυτονόητα. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Θυμηθείτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, σχεδιάστε και εκτελέστε αναλόγως κάθε σας αποστολή».
Image
Απειλές Akar σε Γαλλία - Στο στόχαστρο και οι ΗΠΑ

Στη σκληρή ρητορική επιμένει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, o οποίος αυτή τη φορά δεν δίστασε να εκτοξεύσει απειλές κατά της Γαλλίας και να επιτεθεί στις ΗΠΑ.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε ο Akar και συμπλήρωσε: «Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν.
Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρου που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ το 1987.

Πέτσας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στη Μεσόγειο

Ταραξία και παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας.
Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας» ανέφερε ο κ.Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σχοινάς (Κομισιόν): Παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου

Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής μίλησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να προχωρήσει εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.
«Υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας.
Μέσα απ αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας ότι η συμβίωση της ΕΕ με την Τουρκία δεν είναι απλή.
«Ή θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση.
Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.
Αυτό δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης» είπε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας από τη Συρία ως τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε που θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά
Αφού υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «και τώρα με τα ελληνοτουρκικά είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

Davutoglu: Η προβολή ισχύος της Άγκυρας υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση στη Μεσόγειο

Η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία, δήλωσε στο Reuters ο Ahmet Davutoglu, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Ο Davutoglu δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Erdogan εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.
«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης