Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Καίριας σημασίας το TLTRO III για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αντιστάθμισε τον κίνδυνο

Scope: Καίριας σημασίας το TLTRO III για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αντιστάθμισε τον κίνδυνο
Σχόλιο της Scope Ratings για το TLTRO III και τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Το «TLTRO III» της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται ως καίριας σημασίας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς κατάφερε να αντισταθμίσει το ρίσκο που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Το ποσό που έχει δοθεί ως χρηματοδότηση σε αυτόν τον τρίτο γύρω των TLTROs ανέρχεται πλέον σε 1,6 τρισεκ. ευρώ, ήτοι το 4,6% των ενοποιημένων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.
«Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι να δούμε το TLTRO III και τι σημαίνει για τις τράπεζες.
Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να διευκολύνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται -ιδιαίτερα η πιο πρόσφατη δημοπρασία TLTRO III.4- θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων από τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, ενώ αποτελεί και ένα νέο καθεστώς ως εναλλακτική αναχρηματοδότησης για τις τράπεζες.
Η προσφυγή στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ στο πλαίσιο των TLTRO I και TLTRO II θεωρήθηκε συχνά ως ένδειξη πιθανής αδυναμίας.
Ωστόσο, ο πολύ ευρύτερος γεωγραφικός συνδυασμός και το μέγεθος της τελευταίας δημοπρασίας -742 πλειοδότες- δείχνει ότι οι αντιλήψεις της αγοράς για την προσφυγή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ έχουν αλλάξει δραματικά.
Το ακαθάριστο ποσό των κεφαλαίων διπλασιάστηκε μεταξύ TLTRO I και TLTRO II και διπλασιάστηκε ξανά με το TLTRO III», σχολιάζει ο γερμανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης