Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας της ΕΚΤ λόγω ανόδου του ευρώ – Νέα αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. βλέπουν οι αναλυτές

tags :
Στον αέρα το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας της ΕΚΤ λόγω ανόδου του ευρώ – Νέα αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. βλέπουν οι αναλυτές
Η άνοδος του ευρώ ήταν πιθανό να απαιτήσει από την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα
Έντονη ανησυχία στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει προκαλέσει η άνοδος του ευρώ, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αν το νόμισμα συνεχίσει να ενισχύεται, θα επιβαρύνει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις τιμές και θα εντείνει την πίεση για περισσότερη νομισματική τόνωση.
Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν αναφέρει ότι η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και πολλών άλλων νομισμάτων μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.
«Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια ανατίμηση του ευρώ, η οποία είναι πάντα ανησυχητική όταν υπάρχει χαμηλή ζήτηση, ειδικά επειδή η ζώνη του ευρώ είναι η πιο ανοιχτή οικονομία στον κόσμο και ασυνήθιστα εξαρτάται από την παγκόσμια ζήτηση», ανέφερε ένα μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ στους Financial Times.
Πολλοί αναλυτές αποδίδουν αυτήν την κίνηση στη μετατόπιση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα σε έναν πιο dovish μέσο στόχο πληθωρισμού, ενώ πρόσθεσε πίεση στην ΕΚΤ να ανταποκριθεί με τη δική της αναθεώρηση στρατηγικής, την οποία σκοπεύει να ολοκληρώσει το επόμενο έτος.
«Το πρόβλημα είναι ότι η Fed έχει ήδη αποφασίσει και έτσι η αγορά μπορεί να ερμηνεύσει τα επιτόκια ως δομικά υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ», αναφέρουν οι αναλυτές.
Το ευρώ αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα κοντά στα υψηλά όλων των εποχών έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων, έχοντας κερδίσει περίπου 8% από τον Φεβρουάριο.
Αλλά υποχωρεί κατά 0,41% έναντι του δολαρίου σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, υποχωρώντας περαιτέρω από το επίπεδο 1,20 δολαρίων που βρέθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
«Είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, αν και δεν είναι ακόμη τεράστια, αλλά αν η τάση συνεχιστεί, θα είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε», δήλωσε ένα δεύτερο μέλος του συμβουλίου στους Financial Times, προσθέτοντας ότι η άνοδος του ευρώ ήταν πιθανό να απαιτήσει από την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα.
Ένα τρίτο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ επεσήμανε ότι μέρος της δύναμης του ευρώ προήλθε από θετικούς παράγοντες, όπως το πρόσφατο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωζώνης.
«Αυτό που έχουμε δει αντικατοπτρίζει τη θετική ιστορία... αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την αφετηρία κατά την οποία το ευρώ πιθανώς επηρεάζεται από το δολάριο», δήλωσε το τρίτο μέλος του συμβουλίου.
"Δεν είναι αυτό που αφορά σήμερα αλλά θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα", πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει σημασία».
«Εάν υπάρχουν δυνάμεις που μετακινούν την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, αυτό τροφοδοτεί τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές μας προβλέψεις και αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί τη νομισματική μας πολιτική», δήλωσε ο Lane.
Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο Reuters αυτήν την εβδομάδα ότι μια ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο από ένα ασθενέστερο δολάριο θα μπορούσε να αντισταθμίσει την οπισθοδρόμηση των εξαγωγών της ευρωζώνης από το ισχυρότερο ευρώ, προσθέτοντας: «Προς το παρόν δεν ανησυχώ πάρα πολύ για τη συναλλαγματική ισοτιμία".
Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2022 την επόμενη εβδομάδα από 1,3% σε 1,2 ή 1,1% για να αντικατοπτρίσει τον αποπληθωριστικό αντίκτυπο ενός ισχυρότερου ευρώ στην τιμή των εισαγωγών, δήλωσε ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management.
«Το ευρώ θα είναι ο κινητήριος μοχλός χαμηλού πληθωρισμού τους επόμενους μήνες», είπε.
Η μείωση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο της, μόλις κάτω από το 2%, θα αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του πακέτου στήριξης, δήλωσε ο Ducrozet, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ υπογραμμίζει με συνέπεια αυτόν τον στόχο για περισσότερο από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τον Ducrozet «το ελάχιστο» που θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ ως απάντηση ήταν να σηματοδοτήσει αύξηση του ρυθμού των αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ μετά την επιβράδυνση του καλοκαιριού.
«Το διοικητικό συμβούλιο θα το δει αυτό ως ανεπιθύμητη εξέλιξη και η ανησυχία τους θα είναι ότι η ανοδική τάση στο ευρώ θα μπορούσε να συνεχιστεί», δήλωσε ο Nick Kounis, επικεφαλής έρευνας στην ABN Amro.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει την επόμενη εβδομάδα, προτού αυξήσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ αργότερα φέτος.
Ο Christian Keller, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Barclays, δήλωσε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας για την ΕΚΤ θα ήταν η μείωση των επιτοκίων.
Αλλά με το επιτόκιο καταθέσεων ήδη σε χαμηλά ρεκόρ -0,5% δεν είναι εύκολο να το κάνουν αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης