Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει ο κορωνοϊός ΗΠΑ, Ινδία - Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη - Στους 861 χιλ. οι νεκροί, στα 26 εκατ. τα κρούσματα

Σαρώνει ο κορωνοϊός ΗΠΑ, Ινδία - Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη - Στους 861 χιλ. οι νεκροί, στα 26 εκατ. τα κρούσματα
Στο κόκκινο η αμερικανική ήπειρος, στην Ευρώπη οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία - Όχι στην χαλάρωση του χρόνου καραντίνας καλεί η ΕΕ
Εφιάλτης χωρίς τέλος αποδεικνύεται ο κορωνοϊός για τον κόσμο με την επέλασή του να καθιστά την Ινδία την νέα μεγάλη εστία, ενώ η αμερικανική ήπειρος παραμένει εδώ και μήνες στο κόκκινο.
Στην Ευρώπη, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, στα επίπεδα του Μαρτίου όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, δηλαδή 40 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες τη στιγμή που στις ΗΠΑ αν και ο πρόεδρος Trump επιμένει στην ανάγκη επαναλειτουργίας των σχολείων, πολλοί κυβερνήτες δίνουν εντολή για παραμονή των μαθητών στο σπίτι και για διδασκαλία μέσω του Διαδικτύου.
Την ίδια στιγμή, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Αυστραλία, όπου ο ιός φέρεται να περιορίζεται στην Πολιτεία της Βικτόρια όπου ήταν και σε έξαρση εδώ και εβδομάδες, αν και ο κορωνοϊός άφησε το βαρύ αποτύπωμα του και στην οικονομία της Αυστραλίας, η οποία για πρώτη φορά από το 1991 βυθίστηκε σε ύφεση.
Καλή είναι η εικόνα και στην Κίνα, όπου για 17η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ενόψει του φθινοπώρου τα κράτη που έχουν σημαντική ενεργή εξάπλωση του ιού, να προχωρήσουν στο άνοιγμα της κοινωνίας με προσεκτικά βήματα, καθώς εάν αυτό γίνει χωρίς έλεγχο, θα αποτελέσει «μια συνταγή για καταστροφή».
Ο ΠΟΥ σημειώνει πως ο ιός είναι πραγματικός, πως είναι επικίνδυνος, πως εξαπλώνεται ταχύτατα και πως σκοτώνει και για αυτό το λόγο συστήνει στα κράτη να κάνουν ότι χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσουν με προσεκτικό τρόπο στο άνοιγμα των κοινωνιών τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπερνούν τους 861.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 26 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 17 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 25.998.249 και οι θάνατοι σε 861.002
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.096.410 και σε νεκρούς με 184.914
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 122.596 και σε κρούσματα με 3.950.931
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 66.333 και τέταρτο το Μεξικό με 65.241
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.592 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.001.965 – Στους 17.365 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 657.129 και έκτη η Νότια Αφρική με 628.259
- Έβδομη σε κρούσματα η Κολομβία με 624.026, όγδοο το Μεξικό με 606.036 και ένατη η Ισπανία με 470.973
- Δέκατη η Αργεντινή με 428.239
- Στους 35.491 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.666 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΕΕ: Όχι στη μείωση του χρόνου καραντίνας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά, όπως τον Μάρτιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε χθες Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μην μειώσουν το χρονικό διάστημα της 14ημερης καραντίνας για άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19, καθώς ορισμένα εκδηλώνουν τα συμπτώματα του ιού ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας της Ένωσης, εν μέσω της ανόδου των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Η Γερμανία ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι σχεδίαζε να μειώσει το χρονικό διάστημα της καραντίνας, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις της Ολλανδίας και της Νορβηγίας.
"Προσπαθούμε να χορηγήσουμε αποδεικτικά στοιχεία στους αρμόδιους λήψης αποφάσεων σχετικά με το είδος των κινδύνων που θα αναλάβουν αν μικρύνουν το διάστημα της καραντίνας", δήλωσε χθες η Andrea Amon, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε ευρωβουλευτές.
Ανέφερε πως στο 3-4% των κρουσμάτων, οι μολύνσεις εμφανίζονται έπειτα από 14 ημέρες, που είναι χθες το τυπικό διάστημα καραντίνας για την COVID-19.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία αποφάσισε ότι από τον Οκτώβριο άτομα που επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα για πέντε ημέρες.
Η μερική χαλάρωση των προληπτικών μέτρων κατά της COVID-19 υιοθετείται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέα αύξηση λοιμώξεων.
"Ο ιός δεν κοιμόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δεν πήγε διακοπές", τόνισε η Amon.
Συμπλήρωσε πως τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 46 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.
"Έχουμε σχεδόν επιστρέψει σε αριθμούς που βλέπαμε τον Μάρτιο", δήλωσε, αναφερόμενη στην αρχή της περιόδου κορύφωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.
Οι μολύνσεις τον Μάρτιο στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται σταθερά σε περίπου 40 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στο τέλος εκείνου του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, και συνέχισαν να αυξάνονται σε περίπου 70 ανά 100.000 έως τα τέλη Απριλίου.
Η τρέχουσα αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης οφείλεται εν μέρει στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.
Οι νέες μολύνσεις αφορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό νεότερους ανθρώπους, πρόσθεσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, ένα νέο στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των αριθμών νοσηλείας, καθώς η ασθένεια είναι πιο σοβαρή για τους ηλικιωμένους που επλήγησαν σκληρά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η Amon σημείωσε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται πλέον, σηματοδοτώντας την αύξηση σε περιπτώσεις και μεταξύ των ηλικιωμένων.
Τα δεδομένα που αφορούν τις 27 χώρες της ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών από 2 έως 176 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα, συμπλήρωσε χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες.

Επευλάνει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Μια ανάσα από τους 185 χιλ. οι νεκροί – 150 εκατ. τεστ σε σχολεία και υπηρεσίες


Ακάθεκτος συνεχίζει την επέλαση του στις ΗΠΑ ο κορωνοϊός καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1.118 θάνατοι.
Συνολικά οι νεκροί από την επιδημία ανέρχονται σε 184.659 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 6,075 εκατομμύρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 43.728 κρούσματα, αν και τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μείωση στον αριθμό των νέων μολύνσεων, με εξαίρεση τις Μεσοδυτικές Πολιτείες όπως η Νότια Ντακότα και η Αϊόβα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε πως αποστέλλει στις Πολιτείες άλλα 150 εκατομμύρια τεστ ταχείας διάγνωσης του κορωνοϊού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τα σχολεία και για άλλες υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας (π.χ. γηροκομεία) ενώ σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, δόθηκε εντολή ώστε να σταματήσουν προσωρινά οι εξώσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Trump επανέλαβε το αίτημα του να ανοίξουν τα σχολεία σε όλη την χώρα, αν και σε ορισμένες περιοχές οι τοπικές κυβερνήσεις έδωσαν εντολή ώστε οι μαθητές να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματα τους.
Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι οι κομητείες του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο, οι οποίες είναι στην πρώτη τριάδα των περιοχών με τους περισσότερους μαθητές σε όλη την χώρα, ενώ στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ενώσεις των δασκάλων και των καθηγητών προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 21/9 στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προβλέπει μεικτά μαθήματα, τόσο στην τάξη όσο και εξ αποστάσεως.

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Θερίζει Βραζιλία, Μεξικό

Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους και μολύνσεις από κάθε άλλη περιοχή στον πλανήτη.
Η πλέον πληττόμενη χώρα είναι η Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.215 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 42.659 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Μέχρι στιγμής η Βραζιλία θρηνεί 122.596 νεκρούς, ενώ έχει καταγράψει 3.950.931 περιπτώσεις μόλυνσης.
Εξίσου δύσκολη η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 827 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.476 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 65.241 επί συνόλου 606.036 μολύνσεων.
Βαρύς είναι ο απολογισμός και στην Κολομβία, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 24.000 και οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 τις 624.000.
Σημειώνεται πως αυτήν την εβδομάδα η Κολομβία ήρε τα αρχικά μέτρα καραντίνας, σχεδόν πέντε μήνες αφότου επιβλήθηκε το εθνικό lockdown.
Η καραντίνα που κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου, είχε στόχο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά είχε συνέπεια να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας πάνω από το 20% το ποσοστό της ανεργίας.
Η Κολομβία εισέρχεται πλέον σε φάση επιλεκτικών περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις πλήθους συνεχίζονται αυτόν τον μήνα, όσο η κυβέρνηση θα αποτιμά την επιδημιολογική κατάσταση.

Ινδία: Η νέα μεγάλη εστία του κορωνοϊού – Στα 3,8 εκατ. τα κρούσματα

Στη νέα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία εδώ και εβδομάδες μετρά τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως.
Τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 3,8 εκατομμύρια και ενώ τα κρατίδια εξακολουθούν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς παρά την άνοδο του αριθμού των νέων μολύνσεων.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Ινδία 78.357 νέα κρούσματα covid-19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 3.769.523.
Παράλληλα, 66.333 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό.
Η Ινδία είναι η τρίτη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, την οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων σε μερικές ημέρες εφόσον συνεχιστεί η ίδια αυξητική τάση.
Η Ινδία είχε επιβάλει τον Μάρτιο εθνικό lockdown, όταν ακόμη η χώρα κατέγραφε λιγότερα από 100 κρούσματα ημερησίως, κερδίζοντας επαίνους για την άμεση αντίδρασή του.
Όμως πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν πολύ νωρίς.
Η οικονομία της Ινδίας συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, ασκώντας πίεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων.

Image
Ευρώπη: Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. τα κρούσματα και τους 216 χιλ. οι θάνατοι

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη μετά την πρωτοεμφάνιση του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τις 19:40 χθες Τρίτη 1/9, έχουν συνολικά καταγραφεί 4.006.077 περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19 στην Ευρώπη, με 216.080 θανάτους, ενώ 2.281.959 άνθρωποι θεωρούνται θεραπευμένοι από την νόσο.
Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Ρωσία (1.048.000 μολύνσεις - 17.299 θάνατοι).
Η Ισπανία ακολουθεί με 470.973 κρούσματα και 29.152 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο (337.168 - 41.504) και έπειτα η Γαλλία (315.497, 30.635).
Από την Παρασκευή 28/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού στο Παρίσι ενώ σύγχυση επικρατεί με τις οδηγίες για την χρήση μάσκας σε εργασιακούς χώρους.
Αν και αρχικά η σύσταση έκανε λόγο για συστηματική και όχι υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε χώρους εργασίας με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων, στη συνέχεια δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για το πότε οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μην τις φορούν.
Image
ΠΟΥ: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με τον κορωνοϊό και χωρίς εμβόλιο

Τη θέση ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία του κορωνοϊού και χωρίς εμβόλιο διατύπωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Hans Kluge.
Σε δηλώσεις του ο Kluge αφού τόνισε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο, υποστήριξε πως τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να διαχειριστούν τις εξάρσεις της επιδημίας με τοπικά lockdown
«Η ημέρα που θα νικήσουμε την πανδημία δεν είναι απαραιτήτως (η ημέρα που θα βρεθεί) το εμβόλιο.
Θα είναι όταν μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, και αυτό μπορεί να είναι αύριο» υποστήριξε μιλώντας στο Sky News ο Kluge, ο οποίος ερωτηθείς αν αναμένει την επιστροφή lockdown σε εθνικό επίπεδο σε κάποιες χώρες τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, απάντησε αρνητικά.
«Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τοπικά lockdown» υποστήριξε ο Kluge.

Κίνα: Χωρίς εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού για 17η συνεχόμενη ημέρα

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο και για 17η συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν εισαγόμενα κρούσματα και όχι εγχώριες μολύνσεις.
Το υπουργείο Υγείας  ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 8 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, όλων τους «εισαγόμενων», αριθμό ελαφριά μειωμένο σε σύγκριση με τα 10 για τα οποία έκανε λόγο μία ημέρα νωρίτερα.
Πρόκειται για τη 17η συνεχόμενη ημέρα που δεν αναφέρεται καμία περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του ιού.
26 άνθρωποι κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 198 ασθενείς, οι 3 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Έχουν αποθεραπευτεί 80.234, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, όπου ο κορονοϊός μόλυνε για πρώτη φορά άνθρωπο τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 – ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο – επί συνόλου 85.066 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Αυστραλία: Κοπάζει η επιδημία στη Βικτόρια – Σε ύφεση η οικονομία για πρώτη φορά από το 1991

Σημάδια ύφεσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 6 θάνατοι και 90 νέες μολύνσεις.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κατά την οποία καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από έναν μήνα καταγράφονταν 700 κρούσματα ημερησίως.
Η Μελβούρνη, πρωτεύουσα της Βικτόριας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μπήκε στην τέταρτη από τις έξι εβδομάδες του lockdown.
Οι πολιτειακές αρχές θα ανακοινώσουν την Κυριακή το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιορισμών.
Συνολικά η Αυστραλία καταγράφει σχεδόν 26.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 – το 75% εξ αυτών στη Βικτόρια – και 663 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
Ωστόσο, το πλήγμα από τα μέτρα κατά της επιδημίας έχει ήδη αποτυπωθεί στην οικονομία.
Για πρώτη φορά από το 1991 η οικονομία της Αυστραλίας μπήκε και τυπικά σε ύφεση, καθώς συρρικνώθηκε κατά 7% το ΑΕΠ το β’ εξάμηνο του έτους (συρρίκνωση της τάξης του 0,3% είχε καταγραφεί και το α’ τρίμηνο του 2020).
Πρόκειται για την πιο απότομη συρρίκνωση της οικονομίας που έχει διαπιστωθεί μέσα σ’ ένα τρίμηνο στην Αυστραλία, η οποία είχε μείνει ανεπηρέαστη ακόμα και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Image

Astrazeneca: Στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών το υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19

Την έναρξη του τελικού σταδίου κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου κατά της Covid- 19, ανακοίνωσε η AstraZeneca.
Ειδικότερα, η φαρμακευτική ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ξεκίνησε ξεκίνησε την εισαγωγή ενηλίκων για χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου ενός υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19, στο οποίο θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές.
Όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρία.
Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής, της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της COVID-19.
Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Ναι στο εμβόλιο από το 74% των πολιτών


Τρεις στους τέσσερις πολίτες ανά τον κόσμο εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που έγινε σε 20.000 ανθρώπους από 27 κράτη.
Σύμφωνα με την έρευνα το 74% λέει ότι θα έκανε το εμβόλιο, εάν αυτό ήταν διαθέσιμο, με τους Κινέζους να δείχνουν τη μεγαλύτερη αποδοχή (97%) και τους Ρώσους τη χαμηλότερη (54%).
Το 67% των Αμερικάνων υποστηρίζει ότι θα έκανε το εμβόλιο, ενώ το 33% εξέφρασε λίγο ή και καθόλου ενδιαφέρον.
Μάλιστα από τους Αμερικάνους που είπαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο, οι περισσότεροι επικαλέστηκαν ως αιτία της άρνησης τους το φόβο για τυχόν παρενέργειες ενώ άλλοι είπαν ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό.
Μόνο το 40% των ερωτηθέντων εκτίμησε πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2020.

ΠΟΥ: Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ινδία, Αμερική -  Καμπανάκι και για Ευρώπη

Για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε Ινδία και αμερικανική ήπειρο την τελευταία εβδομάδα κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας πως οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 1% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων από covid-19 μειώθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Στην έκθεση του ο ΠΟΥ τονίζει ότι η επιδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στην αμερικανική ήπειρο, στην οποία καταγράφηκαν περισσότερα από τα μισά κρούσματα και θάνατοι παγκοσμίως, αν και σε κάποιες περιοχές παρατηρούνται μειώσεις.
Όπως αναφέρεται, στο Περού, στο Μεξικό, στην Κολομβία και στην Αργεντινή παρατηρούνται «αυξητικές τάσεις».
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα την εβδομάδα ως τις 30 Αυγούστου καταγράφηκαν στην Ισπανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 85%.
«Η νοτιοανατολική Ασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο κρουσμάτων, κυρίως λόγω της αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία.
Στην Ινδία αναφέρθηκαν σχεδόν 500.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες, αύξηση 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως» επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφέροντας ότι στην Αφρική, οι μολύνσεις στην Αιθιοπία έφτασαν «σε νέα ύψη», ενώ στη Νότια Αφρική –στην οποία έχει καταγραφεί ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην ήπειρο—συνεχίζεται η καθοδική τάση.
Αρκετές χώρες που μέχρι πρότινος ήταν σημαντικές εστίες της covid-19, όπως η Γκάνα, η Κένυα, η Γκαμπόν και η Μαδαγασκάρη, κατέγραψαν λιγότερα κρούσματα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «(…) οι αριθμοί θα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά καθώς ενδέχεται να επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ικανότητας διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και της στρατηγικής, αλλά και καθυστερήσεων στην αναφορά κρουσμάτων»
Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει διακυμάνσεις, με τις περισσότερες μολύνσεις να αναφέρονται στο Ιράκ, το Ιράν, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης